V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

PERDELERDE KAYMA GÜVENLİĞİ SORUNU

mehmetserhat

Yeni Üye
İDE ver 5.511 kullanıyorum yaptığım projede perde kayma güvenliği sağlanmıyor uyarısı veriyor analizden sonra gerekli düzenlemeri yaptım sorun kalmadı ancak karayollarının kontrolü tekrar analiz yapıp bu şekilde olmaması gerektiğini ve bunun analiz sonrasında hata vermeden olmasını istiyor bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz acaba şimdiden teşekkürler
 
Merhaba

Betonarme menüsü , Donatı Seçimi komutuna girin, bu kısımda Betonarme elemanlarda kullanılacak çaplar yer alır.
Burada perde donatısına ilişkin bazı kısıtlamalar yapmış olabilirsiniz.
Perde etriyesi ve uç bölgesi etriyesi için sadece fi8 donatı kullan gibi bir seçim yapmış olabilirsiniz olabilirsiniz.

Örn. Analizden sonra yatay donatıları elle fi8 den fi10 a çevirdiğinizde sorun kalkıyorsa , Betonarme Donatı Seçimi diyaloğundan fi10 u aktif yaptığınız takdirde bu donatılar analiz sonrasında program tarafında seçilecektir. Analiz sonrasında hata verilmicektir.

Eğer donatı çapı dışında donatı aralıklarını değiştirerek bu problemi gideriyorsanız.
Donatı aralıklarına ilşikin koşullar Betonarme menüsü --> Parametreler --> Kolon veya Panel parametrelerindeki min/max etriye aralığı ve Deprem yönetmeliğindeki koşullar dikkate alınarak hesaplanır.
Bu koşullar yönetmeliğe uygun olarak tanımlanmıştır.
Bu durumda Kesit arttırma çözüm olabilir.
 
merhaba düzenlemeleri söylediğiniz şekilde yapmadım. Analiz bittikten sonra hata veren perde ve döşemeleri sildim daha sonra tekrar yerleştirdim, ilk olarak sadece döşeme analizi yaptım daha sonra betornarme menüsünden perde sekmesine tıkladım, yerleştirdiğim yeni perdeleri seçip betonarme butonuna tıklayınca sorun çözüldü. Ancak daha önceki mesajımda dediğim gibi kontrol analizden sonra projede hata olmamasını istiyor. projeyide ekledim ilk olarak analiz yapmadan raporlara bakarsanız problem olmadığını göreceksiniz daha sonra analiz yapıp raporlara bakarsanız hataları görürsünüz bukonuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler.
 
mehmetserhat":3er41vmr' Alıntı:
Analiz bittikten sonra hata veren perde ve döşemeleri sildim daha sonra tekrar yerleştirdim, ilk olarak sadece döşeme analizi yaptım daha sonra betornarme menüsünden perde sekmesine tıkladım, yerleştirdiğim yeni perdeleri seçip betonarme butonuna tıklayınca sorun çözüldü.

Bunu yapmaya hakkınız yok, çünkü perdeleri silip, yeniden yerleştirdiğinizde ve betonarme tuşuna bastığınızda o perdelere minimum donatı yerleştirmiş olursunuz.

Projeniz süneklik düzeyi normal seçilmiş. Süneklik düzeyi normal sistemlerde perdelerin tasarım kesme tasarım kuvveti 2 ile çarpılarak cezalandırılıyor. Bu nedenle sisteminizde perdeler kayma güvenliğini aşıyor. Perde raporu alarak sonuçlara bakabilirsiniz. Programın verdiği güvenlik hatası, önlemini almanız gereken bir hatadır.


Ancak, bunun ötesinde sistemi normal çözüp çözemeyeceğinizi irdelememiz gerekir. 1. bodrum kat tavanında sağdaki dairenin altında bap perdeleri var fakat bunlar sol kısımda devam etmiyorlar. Rijit bodrum nosunu da sanırım bu nedenle (-1) girdiniz. Ancak TDY'ye göre tüm kat boyunca devam eden perdeler alfas hesabına katılabilir. Rijir bodrum nosunu (-1) aldığınızda bu perdeler alfas hesabına katılıyor. Halbuki tam tersi olması gerekir.

Eğer bu perdeler alfas hesabına girmezse,o sistemde x yönünde neredeyse perde olmadığından;

1.Kesme kuvveti oranı x yönünde 0.40'ın altına düşecektir. 0.75 olmadığı için bu sistemi süneklik düzeyi normal sistem olarak çözmeye hakkınız kalmıyor.
2. Ayrıca oranlar 0.40 altında olacağı için sistemi karma da çözemezsiniz.
3. Geriye süneklik düzeyi yüksek sistem seçmek kalıyor ki sisteminiz daha ağır koşullara uğrayacaktır. Özellikle üst tarafa devam eden perdeler ekleyerek sistemi güçlendirmek durumumunda kalacaksınız.

Neler yapabiliriz?

1. Alta katta kısmii bap perdeleri olduğu için rijit bodrum nosunu 0 alabilirsiniz.
2. Bu durumda karma sistemler için en düşük R=5.22 alıp deneme yapoabilirsiniz. X yönü alfas oranı 0.38 çıkıyor. Karma sistem çözebilmek için ise x yönünde 0.40'ı sağlayacak şekilde perdeler ekleyebilirsiniz.

Karma sistemde perdeler süneklik düzeyi yüksek çözüleceğinden tasarım kesme kuvveti 2 ile çarpılmayacak ve perdeleriniz kayma tahkinden geçecektir.
 
Ayrıca temel sisteminize baktım. Yapının dış tarafından sürekli temel tanımlamak süretiyle tek bir döşeme tanımı yapmışsınız:

1. Sisteminizde sürekli temel varsa, bütün kolonları sürekli temelle bağlamanız gerekir. Sürekli temel yükseklikleri plaktan daha yüksek olamayacaksa eğer, sürekli temelleri kurtarırsa gizli kirişler şeklinde tanımlarsınız.

ya da

2. Sistemi komple kirişsiz radye olarak tanımlarsınız (öneriyorum). Bunun için yapının çevresinden radye döşeme kenarı geçirip tek bir plak tanımı yapabilirsiniz. Birden fazla betonarme hesap aksı tanımlayarak ve çalışma mesafelerini ayarlayarak temelinizde bölgesel donatılandırma yapabilirsiniz.

Kolay gelsin...
 
yardımlarınız için çok teşekkür ederim hakan bey uyarılarınızı dikkate alıp gerekli düzenlemeleri yapacağım takıldığım yer olursa sizi yine rahatsız ederim çok teşekkürler.
 
ekteki projede seçmeli raporlardan genel rapor aldığımda perde yatay gövde donatıları ciddi anlamda değişiyor. bu değişiklikler betonarme perde sekmesinden de görülüyor. ide 5.511 kullanıyorum vista'da çalışıyorum. tekrar analiz yapınca perde gövde donatıları eski haline dönüyor. fakat kiriş detay çizimleri tekrar analiz yaptığım için sanırım değişti. ayrıca genel rapor alamıyorum bu yüzden.
 
Merhaba
Seçmeli raporlar Diyaloğunda Eleman uç kuvvetleri (Global) satırını işaretlemeden rapor alırsanız sorununuz çözülecektir.
 
eleman uç kuvvetleri (global) satırı zaten işaretli değil. o raporu da alsam bodrum perdeleri kayma güvenliği sınırını aşıyor. daha büyük bir problemle karşılaşıyorum.
 
Merhaba,

Foruma eklediğiniz projenizi açıyorum, analiz yapıyorum, seçmeli raporları tıklıyorum. (capture1.jpg'deki ayarlarla). Program herhangi bir olumsuzluk vermiyor bende... (capture.jpg)








Probleminizi daha iyi anlayabilmemiz için bazı ekran görüntüleri koyabilir misiniz?

Sırasıyla şunu tıklayın, şunu yapın vs vs gibi açıklamalar yaparsanız size yardımcı olmaya çalışırız.

Kolay gelsin..
 
ilk bakışta olumsuzluk vermiyor gibi evet. ama raporda perdelerin yatay gövde donatılarına bakarsanız fi14/25 olanlar var. birçoğu değişmiş. aynı şekilde betonarme sekmesinden perde donatılarına bakarsanız orada da yatay gövde donatılarının değişmiş olduğu görülüyor. tekrar analiz yaparsanız yatay gövde donatılarının fi8 olduğunu görüyorsunuz. seçmeli raporlardan bu şekilde rapor aldığınızda yine yatay gövde donatılarının çapları artıyor. böyle bir problem var. şu an dışardayım anlaşılmadıysa resim de yükleyip daha detaylı anlatırım büroya geçince...
 
Tekrar merhaba,

Sorunuzu tespit ettim.

5'de bazı TDY koşulları rapor alınırken uygulanıyor. Bu nedenle deprem yönetmeliği kolon raporu perde yatay donatılarında değişikliğe neden oluyor. Elbette öncelikle hesap sonucunda verilen yatay donatı değerlerini dikkate alacağız. Bu nedenle seçmeli raporda o seçeneği iptal edip öylece rapor almak gerekiyor. Özellikle perde çizimlerini ve perde raporlarını alındıktan sonra da deprem yönetmeliği kolon raporunu son rapor olarak düzenleyeceğiz. Böylece rapor ile etriye sonuçları birbiriyle uyumlu görünecek.

6 versiyonunda rapor işleri yeniden düzendiğinden hesap, rapor ve çizimin son haliyle birbirine uyumlu halde görünmesi işlemi de zaten sağlanmış oldu.

İyi çalışmalar temenim ile,
 
ilginize teşekkür ederim hakan bey. projeyi ide 6 ile tamamladım zaten. betayı da kurup bir bakalım nasılmış...
 
Geri
Üst