V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

performans analizi kolon etriye aralığı

Performans analizi yaptığımız projelerde kolon etriye aralıklarını eski sisteme göre nasıl düzenleyebiliriz. Yeni sistemde alt ve üst sarılma bölge uzunlukları farklı olduğundan etriye adedi fazla oluyor. İncelemede problem çıkartıyor idare.
 

Ekli dosyalar

  • eski.png
    eski.png
    5.3 MB · Görüntüleme: 62
  • yeni.png
    yeni.png
    183.4 KB · Görüntüleme: 60
Performans analizinde alt ve üst sarılma bölgesi uzunluğu, performans analizi sonuçlarını etkilemez.

2007 yönetmliğine göre girilmiş sarılma bölgesi uzunluğu yalnızca çizim ve mevcut kolon donatı durumunun yazısını değiştirir.

Sarılma bölgesi uzunluğunun farklı girilmesi performans analizi sonuçlarını değiştirmez. Bu durum için gerekli not alınmıştır.

Bu yalnızca uygulamaya yönelik bir uzunluktur. Burada eğer çizim almak istiyorsanız Analiz ayarları 'ndan DBYBHY 2007 seçeneğini seçerek çizim alabilirsiniz.

Performans analizinde etriye aralığı ve sargı etkisi kabulü sonuçları değiştirebilir. Eğer sarılma bölgesi uzunluğunu, sargılı beton davranışını tespit etmek için kullanıyorsanız ve sargı etkisinin dikkate alınmamasını istiyorsanız Kolon ayarları penceresinden etriye sıklaştırması var seçeneğini işaretsiz hale getirebilirsiniz.

1644226845525.png

Saygılarımla...
 
Doğrusal performans analizinde alt ve üst sarılma bölgesi uzunluğu, performans analizi sonuçlarını etkilememektedir. Bu yalnızca uygulamaya yönelik bir uzunluktur. Burada eğer çizim almak istiyorsanız Analiz ayarları 'ndan DBYBHY 2007 seçeneğini seçerek çizim alabilirsiniz.

Çizim almak istemiyorum

Performans analizinde etriye aralığı ve sargı etkisi kabulü sonuçları değiştirebilir. Eğer sarılma bölgesi uzunluğunu, sargılı beton davranışını tespit etmek için kullanıyorsanız ve sargı etkisinin dikkate alınmamasını istiyorsanız Kolon ayarları penceresinden etriye sıklaştırması var seçeneğini işaretsiz hale getirebilirsiniz.

İşte bu sebepten dolayı
Normalde projede kolonda Q8/12/5/10 etriye aralığında toplamda 46 adet etriye var.
Veri girişinde kolona aynı aralıkları tanımlamış olmama rağmen sarılma bölgesi uzunluklarını farklı aldığı için 52 adet etriye olarak görüyor proğram. Buda sizinde belirttiğiniz gibi sonuçları etkiliyor. Kolonda gerçekte olandan fazla etriye sayısıyla performans analizi yapıyoruz.

Kendimce Çözümüm; Eğerki proğram kolonda bulunan sarılma bölgelerini dikkate almayıp kolondaki toplam etriye sayısına göre performans hesabı yapıyorsa etriye adedi tutacak şekilde aralıklarıyla oynayıp veri girişi yapmak ve performans analizini bu şekilde yapmak.

Doğru bir yaklaşım ise bu şekilde devam edeyim?

 
işte bu sebepten dolayı
normalde projede kolonda q8/12/5/10 etriye aralığında toplamda 46 adet etriye var.
veri girişinde kolona aynı aralıkları tanımlamış olmama rağmen sarılma bölgesi uzunluklarını farklı aldığı için 52 adet etriye olarak görüyor proğram. buda sizinde belirttiğiniz gibi sonuçları etkiliyor. kolonda gerçekte olandan fazla etriye sayısıyla performans analizi yapıyoruz.

Burada bir yanlış anlaşılma olmuş sanırım. Performans analizlerinde ve DGT (normal) analizlerde sarılma bölgesinin uzunluğu yalnızca uygulamaya yöneliktir. Bu uzunluk teorik hesabı etkilemez. TBDY bu uzunluğu konstrüktif bir kural olarak verir. Kesme kuvveti "hacimsel donatı oranı" kavramı ile belirlendiğinden teorik anlamda sarılma bölgesi uzunluğunun bir önemi yoktur. Hesaplarda sarılma bölgesinin uzunluğunu azaltıp artırdığınızda kesme dayanımı veya beton sargı etkisi değişmemektedir. Bu değerler yalnızca etriye aralığı ile değişmektedir.

Performans analizinde sarılma bölgesindeki donatı aralığı ne ise o değere göre performans hesabı yapılır. Yapılan hesap da kesme kuvveti dayanımı hesabı ve sargı etkisinin beton dayanımına olan katkısının hesabıdır. Örneğin TS500 'de denklem 8.5 'te verilen etriyenin kesme kuvvetine katkısı formülünde sarılma bölgesi uzunluğu bulunmamaktadır. Burada yalnızca donatı aralığı s gözönüne alınır.

1644232636804.png

Kolonlarda sarılma bölgesi uzunluğu plastik mafsal oluşabilecek bölgelerde ve kesme kuvvetinin göre büyük olabileceği yerlerde verilir. Ancak hiçbir kayma dayanımı formülünde sarılma bölgesi uzunluğu gözönüne alınmaz. Sarılma bölgesi TBDY Şekil 7.3 'te verilen bir koşuldur. Bu sebeple sarılma bölgesindeki etriye adedi ile değil hacimsel donatı oranı kavramında kullanılan donatı aralığı s değeri ile işlem yapılır.

1644232739285.png

kendimce çözümüm; eğerki proğram kolonda bulunan sarılma bölgelerini dikkate almayıp kolondaki toplam etriye sayısına göre performans hesabı yapıyorsa etriye adedi tutacak şekilde aralıklarıyla oynayıp veri girişi yapmak ve performans analizini bu şekilde yapmak.

Yukarıda anlattıklarım gözönüne alındığında bu yaklaşım doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Tekrar söylemem gerekirse, belirleyici olan etmen toplam etriye sayısı değil dikkate alınan ve belirleyici değer "etriye aralığı" değeridir. Bu söylediğiniz şekilde yaparsanız etriye aralığını artırarak kesme dayanımı düşürecek ve güvenli tarafta kalmış olacaksınız.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst