V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Performans analizi ve riskli yapı analizi

Merhabalar. Ekteki projeme performans analizi yaptığımda göçme durumunda çıkıyor. Riskli yapı analizi yaptığımda ise riskli yapı olarak değerlendirilmemelidir sonucu çıkıyor. Bu iki sonucun aynı çıkması gerekmez miydi? veya da ben mi yanlış yapıyorum. yardımcı olur musunuz?
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Merhaba,

Riskli Bina analizi "Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslar 2019" yönetmeliğine göre, "Doğrusal Performans Analizi" TBDY 2018 Bölüm 5' te, "Doğrusal Olmayan Performans Analizi" TBDY 2018 Bölüm 15 'te belirtilen kurallara göre yapılır. Her bir bölüm ayrı kurallar içerir. Farklı sonuçlar çıkabilir çok normaldir.

Doğrusal performans analizi TBDY Bölüm 15 'te verilen ve mevcut yapıların değerlendirilmesine ilişkin yaklaşık bir ŞGDT yaklaşımıdır. Adı üzerinde doğrusal olması nedeniyle de bazı durumlarda oldukça cezalandırıcı olabilir. Değerlendirme yapılırken yaklaşık bir hesapla bulunan plastik dönme ve buna bağlı olan beton ve donatı birim şekildeğiştirmeler kullanılır. Bu plastik dönmeleri bulurken TBDY EK 15A 'da belirtilen yerdeğiştirmiş eksen dönmesi adında bir değer bulunur. Bu değer R=D=1 alınarak hesaplanan kolon uçlarındaki yerdeğiştirmeler hesaplanarak bulunur.

Detaylı bilgi için ideCAD Bilgi Bankasından faydalanabilirsiniz:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

ve
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

başlıkları ile alt başlıklarını inceleyebilirsiniz.

Riskli bina analizi değerlendirilmesinde ise yerdeğiştirme değerleri kullanılmaz. Onun yerine kolon kapasiteleri ve kirişlerin aldığı moment oranlarına bağlı kesme kuvvetleri kullanılır. "Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslar 2019" yönetmeliğinin Ek-D bölümünde bu hesaplar detaylıca belirtilmiştir. Burada değerlendirme kesme kuvveti ağırlıklı iken performans analizinde şekildeğiştirme ağırlıklıdır. Riskli bina analizinde yeterli, performans analizinde göçme çıkmasının sebebi ise projede herhangi bir gevrek eleman bulunmamasıdır. Diğer taraftan riskli bina analizinde plastik dönme veya plastik şekildeğiştirme gibi bir değer hesaplanmadığı için bu durum görülmemektedir.

Not: Eklediğiniz projede mevcut koşullara göre analiz yapıldığında bina riskli çıkmaktadır.

1628841885195.png
 
Levent bey cevabınız için teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak. Yeni ruhsat almış bir binayı performans analizi ve riskli yapı analizi yaptığımda kurtarması gerekmez miydi? bilgi düzeyini kapsamlı seçtiğim halde kurtarmıyor.
 
Merhaba;

TBDY 'de tanımlanan doğrusal performans analizi yaklaşık bir yöntemdir. Bu sebeple bazı koşullar altında cezalandırıcı sonuçlar çıkabilmektedir.

Bu yaklaşık yöntemi kısaca şu şekilde anlatabilirim. Doğrusal Performans Analizi 'nde elemanların R=1 alınarak yapılan doğrusal analiz sonucunda bulunan göreli ötelemelerinden yola çıkarak bir akma dönmesi ve plastik dönme değerleri hesaplanır. Aşağıdaki resimde bu durum gösterilmiştir.

1628844678478.png

Bu koşullar altında eğer çerçeve sistem yeterince yatay rijitliğe sahip değil ise göreli ötemele değeri artacak ve bu durumda göçme durumu oluşabilecektir. Ayrıca burada tanımlanan Beton ve Donatı sınıfı ile birlikte donatı yerleşimi de büyük önem taşır. Yukarıda gönderdiğiniz projede beton sınıfı C16 ve donatı sınıfı S220 olarak tanımlanmıştır. Bu malzemelerde göçme veya riskli çıkması beklenebilir. Eğer başka bir projeden bahsediyorsanız her zaman olduğu gibi projeyi eklemeniz sorunu daha iyi anlamamızı sağlayacaktır.

Saygılarımla...
 
Merhaba;

Gönderdiğiniz projede yukarıda bahsettiğim göreli ötelemenin fazla olması durumu söz konusu. Bu durumda Tek Modlu İtme Analizi seçeneklerinden bir tanesini seçebilirsiniz.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst