V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

performans analizi ve sonra güçlendirme

merhaba yerinde 2 kat yapılmış onu 2007 yönetmeliğe göre analiz yapıp donatılarını kilitledim yani projeyle uygun hale getirildi. şimdi 2 kat ilave edilecek onuda yaptım 2018 deprem yönetmeliğe göre analiz ettim performans analizi yaptım göçme durumu yazıyor raporda. lütfen bi kontrol edermisiniz yanlış yaptığım bişey varmı. bide güçlendirme olarak neler yapılabilir onu projeye işleyebilirmisiniz. şimdiden çok teşekürler
 

Ekli dosyalar

Merhaba;

Projenizi inceledim. Bu durumun oluşma sebebi perdelerin tanımlanma hatalarından kaynaklanmaktadır.

İlk olarak grup perde tanımlanması doğru şekilde yapılmamıştır. Projenizdeki tüm perdeleri seçi hepsine tek bir isimli grup ataması yapılmıştır. Grup perde tanımlaması yapılırken U,C,L şeklindeki perdelere yalnızca grup adı tanımlanmalıdır. Birbiriyle temas halinde olmayan perdelerde ise aynı grup tanımlaması yapılmamalıdır. Bu durumda perde grubu ismi olarak yalnızca aşağıda plan ekranında işaretlediğim L perdeye grup tanımı yapmalısınız.

1633102765325.png

Aşağıdaki bağlantıdan perde grubu tanımlamayı daha detaylı inceleyebilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

İkinci olarak perde donatıları. Sabitlediğiniz perde donatıları çok az ve perde grubu tanımı yanlış yapıldığı için P05 P02 gibi perdelerin başlık bölgeleri tanımlanmamış durumda. Bu sebeple tüm perdelerdeki donatıların kilitlerini açıp, normal analiz yapıp daha sonra programın yerleştirdiği donatılar üzerinden işlem yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

Üçüncü olarak tüm perdeler "Kısa başlık perdesi" olarak tanımlanmış. P05 P02 P03 ve P04 gibi perdelerde kısa başlık perdesi olarak değerlendirilemeyecek perdelerdir. Özellikler P05 P02 perdeleri tek perde olduklarından, başlık ve gövde bölgeleri tanımlanmalı ve donatıları bu şekilde yerleştirilmelidir. Kısa başlık perdesinin nasıl tanımlandığı detaylı incelemek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bir başka konu da donatıların tanımlanması. Performans analizlerinde en önemli belirleyici etken donatı yerleşimidir. Bu sebeple perde elemanlarını doğru şekilde donatı yerleşimi yapıldığında beklediğiniz sonuçlar hesaplanacaktır.

Doğrusal performans analizi seçeneklerini uygun şekilde seçmek de sonuçları etkileyecektir. Bu konu ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 
İLGİLENDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKÜR EDERİM. YERİNDE PERDE DEĞİLDE POLİGON KOLON OLARAK YAPILMIŞ. donatı sayılara o şekildeydi. şimdi dediğiniz şekilde yaptım tekrar bir incelermisiniz. nasıl yapılabilir bu iş. şimdiden teşekürler
 

Ekli dosyalar

Merhaba;

Projenizi son gönderdiğiniz haliyle inceledim. Aşağıda işaretlediğim P08 ve P09 perdelerinin poligon perde haline getirilmesi gerekmektedir. Diğer perdelerin tanımlanmaları doğrudur.

1633330675633.png

İkinci bir konu ise P07 perdesi ile ilgili. bu perdenin donatıları 10Φ14 olarak gözüküyor. Bu durum gerçek yapıda da bu şekilde mi? Bu boyutlarda bir eleman için gereken minimum donatı miktarı yaklaşık 16-17 Φ 14 civarında olması gerekmektedir. Bu elemanın boyuna donatıları az olduğundan performans analizinde de İleri Hasar Bölgesine geçmiştir. P07 perde olarak tanımlandığından ve bu perdede başlık bölgesi de tanımlanmadığından ötürü, gevrek eleman olarak gözükmektedir. Ayrıca Bu elemanı kolon olarak da tanımlayabilirsiniz. Bu durumda sargılı beton etkisi gözönüne alınacaktır ve dayanıma bir miktar katkı sağlanacaktır. Ancak söylediğim gibi bu elemanın boyuna donatısı %1 'den az ve bu sebeple de performans analizinde ileri hasar bölgesinde çıkıyor. Eğer P07 perdesinin donatısı gerçekten bu şekilde ise o zaman güçlendirme yoluna gidilebilir. Örneğin bu eleman kolon olarak tanımlanabilir ve manto yöntemi ile güçlendirme yapılabilir.

1633330634895.png

Bunların dışında performans analizi seçeneklerini aşağıda gönderdiğim şekilde de yapabilirsiniz. Burada yalnızca "Yapı Bilgi Düzeyi" nin kapsamlı alınabilmesi için TBDY 12.2.5 'teki şartların sağlanması gerekmektedir.

1633331235774.png

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla
 
tekrardan merhaba. yerinde poligon kolon olarak yapılmış. bende yaptım yalnız belediye diyo min kolon kesiti 30 cm olamalı bu yüzden montolama yapmamı istiyor. yaptım hata veriyor bende. yeni yapılacak ilave katlarda aynı poligon devap ettirdim ama onlaında 30 luk olmasılazım. size zahmet yardımcı olabilirmisiniz
 

Ekli dosyalar

Merhaba;

Burada L şeklindeki perde için; her ne kadar poligon kolon olarak yapılsa da bu eleman poligon perde gibi davranmaktadır. Genişlik/kalınlık oranı sebebiyle perde davranışı gösterdiğinden bu elemanın perde olarak modellenmesi gerekmektedir. Ben yukarıdaki cevabımda yalnızca PZ07 perdesinin kolon olarak modellenebileceğini yazmıştım. Bu sebeple aşağıdaki plan görüntüsünde işaretlediğim elemanların perde olarak modellemeniz çok daha uygun olacaktır. Bu elemanların perde olarak modellenmesi durumunda 30 cm koşulunun sağlanması gerekmemektedir. Yalnızca donatı durumunun düzenlenmesi yeterlidir.

1633443903331.png
Yukarıdaki resimde S06 kolonu (önceki cevaplarımda P07 perdesi) olan eleman için mantolama uygulayabilirsiniz. İlgili elemana iki kere tıklayarak özellikler penceresini açıp, "Mantolama" sekmesinden manto kalınlığı değerini girerek mantolama yapabilirsiniz.

1633444265033.png

Modelleme açısından aynı şeyi (poligon kolon olarak tanımladığınız eleman) için de yapabilirsiniz ancak analizde gerçeğe yakın davranış sergilenmeyecektir. Çünkü uzunluk/kalınlık oranı 6 'dan büyük olduğu için bu eleman perde gibi davranır ve perde olarak modellenmelidir. Eğer uygulamada perde ile ilgili koşullar sağlanmamış başka çözümler aramak gerekebilir.

Son olarak sorularını biraz daha detaylı yazarsanız size çok daha iyi yardımcı olabilirim. Örneğin "hata veriyor" yerine hangi elemanda hangi analiz koşulunda ne gibi bir yetersizlik aldığınızı gösterirseniz sorunuzu daha iyi anlayabilirim.

Saygılarımla...
 
hocam l şeklindeki perdede toplam 58@14 diğer perdede 34@14 donatı var. diğer küçük poligon olarak kalsın dediğinizde 18@14 var.size zahmet projeye tanımlarmısınız çünkü ben perde yapınca donatılar birbirini turmuyor. ve göçme durumu çıkıyor performans analizinde. kusura bakmayın vaktinizi alıyorum yardımcı olabilirmisiniz
 
Merhaba;

Yukarıdaki önerilerim doğrultusunda projeyi düzenleyebilirsiniz. Aşağıda işaretlediğim elemanları perde olacak şekilde ve L şeklindeki perdeyi de grup perde olarak tanımlayıp, normal analiz yaptıktan sonra betonarme tasarım ekranından gerekli donatı düzenlemesini yapabilirsiniz. Bu bahsettiğim düzenlemelerin sizin tarafınızdan yapılması daha uygun olacaktır. Proje hakkında bilgimiz yalnızca sorularınız düzeyinde olduğundan genellikle uygun şekilde yönlendirmeyi tercih ediyoruz.

1633443903331-png.20845

Perde betonarme penceresine girdikten sonra aşağıda gösterdiğim bölümlerden herhangi birine tıklayarak boyuna donatı düzenlemesi yapabilirsiniz.

1633520011141.png

Saygılarımla...
 
WhatsApp-Image-2021-10-18-at-15.17.44.png
Merhabalar,
Doğrusal performans analizi yapınca böyle bir hata verdi. 3 katlı bir iş yeri projesi. Ne yapmam gerekiyor ?
 
Son düzenleme:
Doğrusal performans analizi uygulama sınırları TBDY 15.5.3.1 'de belirtilmiştir. Görselde işaretlenen TBDY 15.5.3.1(c) maddesinde düşey sünek elemanların (kolon-perde) EKO değerlerinin ortalamasının deprem yönündeki kirişlerin ortalama EKO değerlerinden küçük olması gerektiğini belirtmiştir. Eğer büyük olursa doğrusal performans analizi yöntemi uygulanmaz şartı koşulmuştur.

1634563629223.png
EKO değerleri etki/kapasite oranı anlamına gelmektedir. Bu sebeple bu değerlerin doğru hesaplanabilmesi için kapasiteyi etkileyen verilerin doğru girilmesi gerekmektedir. Enine ve boyuna donatı düzenlemesi mevcut yapıya uygun yapılmalıdır. Buna rağmen değerler sağlanmıyorsa performans analizi için "Tek modlu itme analizi" yöntemlerinden biri seçilebilir.

Doğrusal performans analizi, TBDY bölüm 15 'te belirtilen bir ŞGDT yöntemidir. ŞGDT yöntemleri genellikle doğrusal olmayan çözümlerle yapılır. Ancak TBDY Bölüm 15.5 'te bir doğrusal performans analizi yöntemi tanımlanmıştır. Bu yöntem yaklaşık bir yöntem olduğundan bazı durumlarda özellikle uygulama koşulları açısından oldukça cezalandırıcı olabilir.

Son olarak. Projenizi eklerseniz daha iyi yardımcı olabiliriz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst