V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Performans analizi

Performans analizi konulu 16 mart tarihli seminere ulaşabiliyormuyuz?

2-1995 YILINDA YAPILMIŞ 2 KATLI BİR VİLLANIN PERFORMANS ANALİZİ İÇİN KAROT SONUÇLARI VE ELİMDEKİ STATİK PROJESİNE GÖRE DONATILARI DÜZENLEYİP SABİTLEDİM.
1.KATTAKİ D02 DE AĞ OLUŞTURALAMIYOR HATASI ALIYORUM?
2. ÜST YAPI ETKİLEŞİMLİ ÇÖZÜM MÜ YAPMALIYIM?
3. RAPORDA GÖÇME DURUMU ÇIKIYOR... (PERMORMANS ANALİZİNİ İLK DEFA DENEYİMLEDİĞİMİZ İÇİN GİRİLEN PROJE VERİ VE AYARLARINDA BİR HATAMIZ VAR MI KONTROL EDERMİSİNİZ..

GERİ DÖNÜŞÜNÜZÜ BEKLİYORUZ İYİ ÇALIŞMALAR...
 

Ekli dosyalar

1- performans analizi konulu 16 mart tarihli seminere ulaşabiliyor muyuz?
Tekirdağ imo 'nun youtube kanalından eğitim videosuna ulaşabilirsiniz.

1.kattaki d02 de ağ oluşturalamıyor hatası alıyorum?
Aşağıda gönderdiğim bağlantıda gösterildiği gibi geometri kontrolü yapıp daha sonra "yetersiz veya hatalı döşeme aksı" satırına tıklayarak hatalı döşemeyi seçin. daha sonra klavyeden "delete" tuşuna basarak elemanı silin. Bu şekilde sorunu çözebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

2. üst yapı etkileşimli çözüm mü yapmalıyım?
Doğrusal performans analizi zaten oldukça yaklaşık bir yöntem ve TBDY bölüm 15 'te bu koşulda bahsedilmemiş. Bu sebeple yapmayabilirsiniz.

3. raporda göçme durumu çıkıyor... (permormans analizini ilk defa deneyimlediğimiz için girilen proje veri ve ayarlarında bir hatamız var mı kontrol edermisiniz..
Yapınızda hem doğrusal hem de doğrusal performans analizi yapıldığında göçme durumu çıkmaktadır. Doğrusal performans analizi için göçme veren elemanları aşağıda gösterdiğim resimdeki gibi inceleyebilirsiniz. Bu durumun oluşmasının sebeplerinden bir tanesi kolonlarda "sargılı beton" etkisini gözönüne almıyor oluşunuz. Bu durumun yeterli açıklaması eğitimde anlatılmıştı ancak mevcut binada yeterli etriye sıklığı ve kalitesi olduğu düşünülüyorsa sargılı beton davranışı kabul edilebilir. Kolon özelliklerinden "performans analizi" sekmesinde "etriye sıklaştırması var" seçeneği projenizde işaretsiz durumda. Bu işaretsiz ise sargısız beton davranışı kabul edilmektedir. İşaretlendiğinde ise tanımlanan etriye durumuna göre sargı etkisi gözönüne alınır.
Burada göçme sebeplerinden bir diğeri donatıların S220 olmasıdır.


1647959547806.png

Saygılarımla...
 

Ekli dosyalar

  • 1647959461493.png
    1647959461493.png
    219.7 KB · Görüntüleme: 61
PROJEMİ VERDİĞİNİZ BİLGİLER DOĞRULTUSUNDA DÜZENLEDİM VE BİNA PERFORMANSI KONTROLLÜ HASAR BÖLGESİNDE KALDI FAKAT YÖNETMELİĞİN 15.5.3.1.c ve 15.5.3.1.d UYGULAMA SINIR DEĞERLERİ KOŞULLARI VE BAZI KOLON KİRİŞ BİRLEŞİM BÖLGESİ KESİTLERİNİN SAĞLANMADIĞI UYARISI VAR. BU SONUÇLARLA YAPIDA HERHANGİ BİR GÜÇLENDİRME YAPILMASINA GEREK OLMADIĞI KANAATINA VARABİLİRMİYİZ?
(KOLON ETRİYE ARALIKLARI Ø8/ 20 KİRİŞ ETRİYE ARALIKLARI Ø8/ 20)

2- YAPI 1995 YILINDA YAPILDIĞI İÇİN DONATI AKMA DAYANIMINI 220 OLARAK KABUL EDİLDİ. İZLEDİĞİM VİDEODA BÖLÜM 5 e ATIF YAPARAK MEVCUT BİNA KAPSAMLI BİLGİ DÜZEYİ İÇİN fsy=420MPA OLARAK ALINACAĞINI SÖYLEDİNİZ. BU PROJE KOŞULLARINDA DONATI OLARAK HANGİSİNİ TERCİH ETMELİYİM?

TEŞEKKÜR EDER İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİZ..
 

Ekli dosyalar

Projemi verdiğiniz bilgiler doğrultusunda düzenledim ve bina performansı kontrollü hasar bölgesinde kaldı fakat yönetmeliğin 15.5.3.1.c ve 15.5.3.1.d uygulama sınır değerleri koşulları ve bazı kolon kiriş birleşim bölgesi kesitlerinin sağlanmadığı uyarısı var. bu sonuçlarla yapıda herhangi bir güçlendirme yapılmasına gerek olmadığı kanaatına varabilirmiyiz?
Güçlendirilme ihtiyacının olup olmadığı bu maddeler ile tespit edilmemektedir. Bir yapı veya eleman güçlendirilmesi performans analizinin sonucuna ve süneklik kontrollerine bakılarak karar verilmelidir. 15.5.3.1.c ve 15.5.3.1.d maddeleri TBDY 'de belirtilen "doğrusal performans analizi" yönteminin uygulanıp uygulanamayacağının belirlenmesi için kullanılmalıdır. Burada b uygulama koşulları sağlanmıyorsa "Tek modlu itme analizi" yöntemini uygulayabilirsiniz.

2- yapı 1995 yılında yapıldığı için donatı akma dayanımını 220 olarak kabul edildi. izlediğim videoda bölüm 5 e atıf yaparak mevcut bina kapsamlı bilgi düzeyi için fsy=420mpa olarak alınacağını söylediniz. bu proje koşullarında donatı olarak hangisini tercih etmeliyim?
Burada bir yanlış anlaşılma olmuş sanırım. Sınırlı veya kapsamlı bilgi düzeyi donatı sınıfının belirlenmesi ile ilgili değildir. Eğer S420 donatısı kapsamlı bilgi düzeyinde ise akma dayanımı 420 MPa, sınırlı bilgi düzeyinde ise 420*0,75=315 MPa olarak dikkate alınır. Bu S220 çeliği ise benzer şekilde kapsamlı bilgi düzeyinde donatı akma sayanımı 220 MPa, sınırlı bilgi düzeyinde 220*0,75=165 MPa olarak alınır. "Kapsamlı bilgi düzeyi olan binalarda donatı fsy=420 MPa olmalıdır." gibi bir ifade doğru değildir. Burada yapı 1995 'te yapılmış ama donatı sınıfı ne kullanıldıysa o değeri girmelisiniz. Ben önceki cevabımda yapının göçme çıkmasının sebepleri arasında bu durumun olduğunu söyledim sadece. Eğer yapıda S220 donatısı kullanılmışsa programa da S220 tanımlanmalıdır.

ideCAD bilgi bankasından mevcut binaların değerlendirilmesi ile ilgili detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz. Aşağıda gönderdiğim başlıkları ve alt başlıkları inceleyebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 
SİSTEMİ TEK MODLU İTME ANALİZ YÖNTEMİYLE ÇÖZDÜM RAPOR SONUÇ SAYFASI EKTEDİR. KONTROLLÜ HASAR PERFORMANS DÜZEYİ SONUÇLARI OLUMLUDUR. BU SONUÇLARA GÖRE YAPININ GÜÇLENDİRMESİNE GEREK YOKTUR DENEBİLİRMİ?
 

Ekli dosyalar

  • İTME ANALİZİ SONUÇ.png
    İTME ANALİZİ SONUÇ.png
    83.5 KB · Görüntüleme: 111
Sistemi tek modlu itme analiz yöntemiyle çözdüm rapor sonuç sayfası ektedir. kontrollü hasar performans düzeyi sonuçları olumludur. bu sonuçlara göre yapının güçlendirmesine gerek yoktur denebilirmi?
Süneklik koşulları da bu durum ile birlikte sağlanıyorsa evet söylenebilir.

TBDY 'de mevcut binaların performans analizi sonuçları için Tablo 3.4(c) 'de Kontrollü Hasar performans düzeyi istenmektedir (DTS=1,2,3,3a,4,4a için). Sizin projenizde de bu performans sağlanmaktadır.

1648048419645.png
saygılarımla...
 
Geri
Üst