V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

performans analizi

hatice bayram

Etkin Üye
merhabalar 99 öncesi yapılmış bir yapının performans analizini yapmam istendi ben hem doğrusal performans hemde nonlineer itme analizi yaptım sonuçlar farklı çıktı rica etsem bakabilir misiniz? beton c20 hazır beton. şimdiden teşekkürler...
 

Ekli dosyalar

99 öncesi yapılmış bir binada bu kadar perde ve kolon olmasına ve kesitlerinin iyi olmasına şaşırdım. Ama çoğunda olduğu gibi bunda da çerçeveler kiriş ile bağlanmamış. Siz 12 cm yüksekliğinde kiriş tanımlamışsınız ama gerçekte yoksa bu kirişleri tanımlamamak gerek.
 
Merhaba sahibi inşaat mühendisi ordan kaynaklanıyor kendisi kirişlere müdahale edememiş şimdi endişesi bu kiriş yüksekliğinin yetersizliği nervürsüz donatı bu kirişler yerinde mevcut.
 
Tamam hocam öyle de deneyeceğim peki doğrusal ve nonlineer itme analizleri sonucunun farklı çıkmasını nasıl değerlendirmek gerekiyor? Birinde kontollü hasar diğeri göçme durumu çıkıyor.
 
Bu projede bazı kirişlerde donatılar tanımlı değil. Doğrusal performans analizi her zaman söylediğimiz gibi TBDY 'de belirtilen belirli kabulleri dikkate alan yaklaşık bir yöntemdir. Doğrusal performans analizinde sisteme tıpkı normal analizde olduğu gibi R=1 alınarak bir dinamik analiz yapılır. kolon ve kirişlerin ötelemelerini kullanarak bir dönme değeri elde edilir ve bu dönmenin elastik+plastik dönme olduğu kabul edilir. Daha sonra moment eğrilikten elastik dönme kısmı çıkartılır ve geriye plastik dönme kalır. Ancak bu kapalı bir formüldür ve herhangi bir nonlineer tanım bulunmamaktadır. Raporlara bakıldığında şekildeğiştirme kapalı formül sebebiyle sıfır gelmiş ve bu da SH çıkmasına sebep olmuş. Bu yanlış bir tanımlama olduğu için de böyle bir sonuç çıkarmış. Ancak burada yalnızca binanın performans düzeyine değil plastik şekildeğiştirmelere de bakmak gerekiyor. Bunun yanında kirişlerde sargılı beton etkisi de tanımlı gözüküyor ki bu denli bir kirişte sargı etkisinden söz edemeyiz. Çünkü en başında kiriş olarak tasarlanmamış.

1676559639980.png

1676559874060.png

Ancak nonlineer analizde kirişlere plastik mafsallar tanımlandığı için burada plastik dönmeler mevcut dayanımı doğrudan aşmış ve sisteme göçme verilmiş.

Burada eklemek istediğim bir husus daha var. Burada sanırım 6 aksında olduğu gibi sistemde kirişler yok. Ancak performans analizleri kolon-kiriş olan sistemler için yapılır. Döşemeler TBDY 'de tanımlandığı üzere doğrusal kabul edilmektedir. Bu nedenle bu bölümlere kiriş tanımlamak yanlış bir yaklaşım olduğu gibi kirişi silerek tanımlamak da hatalı olabilir. Çünkü burada o döşemeler doğrusal davranmayabilir. Bu şekilde bir tasarım TBDY 'de tanımlanmadığından performans analizlerinde de tanımlanmamaktadır. Ancak kirişlerinin genişliklerini küçülterek belirli bir yaklaşımda bulunabilirsiniz. Burada kiriş ayarlarından "etriye sıklaştırması var" seçeneğini kaldırarak analiz yapmalısınız.

Her zaman söylediğimiz gibi performans analizinde en önemli tanım enine ve boyuna donatılar ile birlikte sargı etkisi ve malzeme dayanımıdır. Enine ve boyuna donatılar program defaultlarında bırakılmış ve bazıları da TBDY 2018 'de olduğu gibi tanımlanmış olduğundan burada verilen Kontrollü Hasar sonucu doğru bir değerlendirme olmayacaktır.

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst