V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

performans analizi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan vural
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

vural

Yeni Üye
merhaba;
1-
performans analizi istenen yeni bir projemde doğrusal performans analizi yöntemi ile çözümde 1 adet perdede 1 katda göçme cıkıyor. raporu incelediğimde beton uzama katsayısı cok yüksek çıkıyor. tasarımda bir hatamı yapıyorum.. yenı bina kontrollü hasar sağlamıyor.
2- aynı bina tek modlu itme analizi yaptıgımda kontrollü hasar şartı saglanıyor fakat kütle katılım 1 yönde %69.8<%70 cıkıyor. bunu bir türlü asamadım.bunun ile ilgili elemanlarda güclendirme de yaptım fakat sağlayamadım. deprem yönetmeliğine göre bodrum katın kütle katılımını dahil etmedim (forumda belirtildiği gibi beton özgül ağırlıgını bodrum kat da 0 alarak fiktif beton tanımadım).
3-dosyayı ekledim. bakılıp bir fikir beyanında bulunulur ise memnun olurum..
4-Arsa yöntemi sağlıyor fakat tasarım uzmanı gözetmenliği sorunundan dolayı yapamıyorum.

Ekli dosyalar

L tipi grup perde yapıldığından ötürü böyle bir durum çıkmış gözüküyor. Bu tip L perdelerin eğilme dayanımları aldıkları yüksek momente oranda düşük veya yetersiz kalabiliyor. Bu sebeple doğrusal performans analizi gibi daha yaklaşık ve cezalandırıcı yöntemlerde bu tip perdelerde beklenenden yüksek sonuçlar çıkabilir. Sadece performans analizi değil normal analiz sonuçlarında da bu perdelerde kapasite oranı 0.9 'lara yakın gözüküyor. bu değerler perde için oldukça yüksek.

1685697096287.png

Bu noktada L perdeyi U perdeye çevirmek bir çözüm olabilir.

2- aynı bina tek modlu itme analizi yaptıgımda kontrollü hasar şartı saglanıyor fakat kütle katılım 1 yönde %69.8<%70 cıkıyor. bunu bir türlü asamadım.bunun ile ilgili elemanlarda güclendirme de yaptım fakat sağlayamadım. deprem yönetmeliğine göre bodrum katın kütle katılımını dahil etmedim (forumda belirtildiği gibi beton özgül ağırlıgını bodrum kat da 0 alarak fiktif beton tanımadım).
Tek modlu itme analizi yaparken "perdeleri doğrusal olarak modelle" seçeneğini inaktif hale getirmeniz gerekmektedir. Yapıdaki perdeler tüm kat boyunda devam eden ve yatay yük taşıyıcı sistemin bir parçası olan perdeler olduğundan nonlineer modellenmesi gerekir. Bu kütle katılımına da bir miktar katkı sağlayacaktır.

1685697164789.png

Önümüzdeki versiyonlar için kütle katılımı ile ilgili çalışma yapılacaktır.

Saygılarımla...

yeni versiyonlarda kütle katılım ile nasıl bir düzenleme düşünülüyor...versiyon güncelleme tarihi belli midir.

Tek modlu itme analizinde, rijit bodrum kat hariç üstündeki katlar için kütle katılım oranının 0.70 olması koşulu kontrol edilecektir.

yeni versiyon ile ilgili bir tarih veremiyoruz.

Saygılarımla...

Geri