V11'i Online Satın Alın

Performans Analizi

Herkese merhabalar,

1985 yapımı bir binaya performans analizi yapmam gerek.. Öncelikle performans analizi için forumdaki diğer başlıklarda verilen detaylı bilgiler ışığında gerekenleri yaptım (modelleme, donatıları girip kilitleme materyalleri girme vs vs)
deprem yönetmeliği olarak da 1975 i seçtim falan ve sonrada performans analizi ve riskli bina analizi yaptırdım.

Sorum şu ki; normal seçmeli raporlardan rapor alacak olsak, değil 1975 yönetmeliği, günümüzdeki yeni projeleri çözümlerken kullandığımız ayarlarla yapsak bile rapor veriyor ve hiç bir sıkıntı yok herşey güzel.
Resmen çizimleri hazırlamaya hazır... Fakat dönüp performans analizi ve riskli bina analizine bakacak olursak ki bizi ilgilendiren bunlar; ikiside sırasıyla GÖÇME ve RİSKLİ BİNA sonuçlarını veriyor.
Bu noktada bir tezatlık yok mu?
Rapor veren proje nasıl performans analizinde GÖÇME sonucu verir?
2007 yünetmeliğinde rapor veren ve donatıları sabitlenmiş elemanlar hemde daha esnek olan 1975 yönetmeliğiyle göçüyor.

Hatalı bişey dediysem affola tadilat projesi ilk kez yapıyorum hiç denk gelmemişti...
Bu ilk performans analizi denemem belkide yanlış yaptığım bir ayar vardır sadece...

Şimdiden Teşekkürler.

Öncelikle performans analizi yaparken 75 yönetmeliği vs işaretlemenizin bir önemi olmadığını belirtmek isterim. Sonrasında deprem yönetmeliği bölüm 7 de belirtilen hesap yöntemi ile normal olarak hesap yaptığımız yönetmeliğin hesap yöntemi aynı değil. Dolayısıyla söylediğiniz gibi performans analizinde bina genel olarak göçme bölgesinde olmasına rağmen nadir olarak deprem yönetmeliğine göre yeni yapılıyor gibi hesap yapıldığında hata vermeyebiliyor. Yani aslında siz hesap yöntemi olarak elma ile armutu kıyaslıyorsunuz. Bildiğim kadarıyla bunun üzerinde bir çalışma yapılıyor. Yönetmelik yeniden düzenlenecek.(yine de proje üzerinde bakmakta fayda olduğunu düşünüyorum)

NYILMAZ":210kanwd' Alıntı:
Öncelikle performans analizi yaparken 75 yönetmeliği vs işaretlemenizin bir önemi olmadığını belirtmek isterim. Sonrasında deprem yönetmeliği bölüm 7 de belirtilen hesap yöntemi ile normal olarak hesap yaptığımız yönetmeliğin hesap yöntemi aynı değil. Dolayısıyla söylediğiniz gibi performans analizinde bina genel olarak göçme bölgesinde olmasına rağmen nadir olarak deprem yönetmeliğine göre yeni yapılıyor gibi hesap yapıldığında hata vermeyebiliyor. Yani aslında siz hesap yöntemi olarak elma ile armutu kıyaslıyorsunuz. Bildiğim kadarıyla bunun üzerinde bir çalışma yapılıyor. Yönetmelik yeniden düzenlenecek.(yine de proje üzerinde bakmakta fayda olduğunu düşünüyorum)

İlginiz için teşekkürler NYILMAZ bey fakat dediğiniz konuda hemfikiriz onu biliyorum ama işte zaten benim mantığıma sığmayan nokta da o.
ama neyse yönetmenlik böyle deyip geçicez anlaşılan.

HakanŞahin":3roxn226' Alıntı:
Merhaba,

Projeyi eklerseniz veri girişi ile ilgili bir durum var mı bakabiliriz...

Hakan bey bir bakarsanız gerçekten çok memnun olurum çünkü tamamen tıkanmış durumdayım.
Bina Zemin kat 1985 te yapıldı, yani hazır beton değil arabada yoğruldu ve nervürsüz demir donatılar kullanıldı.
1. ve 2. kat ise 2005 yılında direk önceden zeminin damında bırakılan kolon filizlerine bağlanıp C25 ve nervürlü demirlerle yapıldı.
Binanın 85 deki projesine göre bina zaten 4 kat (8 hane) olarak yapıldı ama sadece zemin kat yapılmıitı sonra 2005 de diğer 1. ve 2. katlar yapıldı. Şimdide son 4. katın yapılması isteniyor.
Projede göreceksiniz zemin kat tavanı tuğlalı asmolen olarak yapılmış. Projeye göre tüm 4 kat öyle çözülmüş fakat yerinde 2005 den sonra yapılan 1. ve 2. katlar asmolen yapılmamış girdiğim haliyledir. ve tip kattan (1. kattan) bir kat daha kopyalanacaktır (yeni yapılacak olan kat)

Gerçekten çok teşekkürler.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

bir de sizi bulmuşken sorayım, bu son ide 7.022 versiyona geçtik geçeli projeler çok büyük MB larda oluyor. maile eklemek imkansız oldu. onun dışındada biraz büyük projeleri upload etmek bir gün sürüyor 700-800 MB ide dosyası oluyor. Buna bir değişiklik falan yapılacak mı? eskiden öyle değildi..

Gokhan_Concept":1u29rg9o' Alıntı:
Herkese merhabalar,

1985 yapımı bir binaya performans analizi yapmam gerek.. Öncelikle performans analizi için forumdaki diğer başlıklarda verilen detaylı bilgiler ışığında gerekenleri yaptım (modelleme, donatıları girip kilitleme materyalleri girme vs vs)
deprem yönetmeliği olarak da 1975 i seçtim falan ve sonrada performans analizi ve riskli bina analizi yaptırdım.

Sorum şu ki; normal seçmeli raporlardan rapor alacak olsak, değil 1975 yönetmeliği, günümüzdeki yeni projeleri çözümlerken kullandığımız ayarlarla yapsak bile rapor veriyor ve hiç bir sıkıntı yok herşey güzel.
Resmen çizimleri hazırlamaya hazır... Fakat dönüp performans analizi ve riskli bina analizine bakacak olursak ki bizi ilgilendiren bunlar; ikiside sırasıyla GÖÇME ve RİSKLİ BİNA sonuçlarını veriyor.
Bu noktada bir tezatlık yok mu?
Rapor veren proje nasıl performans analizinde GÖÇME sonucu verir?
2007 yünetmeliğinde rapor veren ve donatıları sabitlenmiş elemanlar hemde daha esnek olan 1975 yönetmeliğiyle göçüyor.

Hatalı bişey dediysem affola tadilat projesi ilk kez yapıyorum hiç denk gelmemişti...
Bu ilk performans analizi denemem belkide yanlış yaptığım bir ayar vardır sadece...

Şimdiden Teşekkürler.

Gökhan Bey merhaba,

Yapı önem katsayısını sıfır girmişsiniz. Sıfır girmeniz neticesinde yapıyı depremsiz çözüyor oluyorsunuz. Halbuki bildiğiniz üzere, performans analizi deprem etkileriyle ilgili bir değerlendirmedir.

Yapı önem katsayısını 1 girip. 2007 yönetmeliğine göre analiz yaptığınızda performans analizinde olduğu gibi bazı kolon ve kirişlerinde problem oluştuğunu göreceksiniz.

Gokhan_Concept":1u29rg9o' Alıntı:
bir de sizi bulmuşken sorayım, bu son ide 7.022 versiyona geçtik geçeli projeler çok büyük MB larda oluyor. maile eklemek imkansız oldu. onun dışındada biraz büyük projeleri upload etmek bir gün sürüyor 700-800 MB ide dosyası oluyor. Buna bir değişiklik falan yapılacak mı? eskiden öyle değildi..

7.022'de böyle bir problemle karşılaşmadık. Dosya büyüklüğü eleman ve düğüm noktası sayına bağlıdır. Özellikle yarı rijit diyafram çözümlerinde düğüm noktası sayısı, tam rijit diyafram çözümüne göre oldukça artmaktadır. Konuyu değerlendirebilmemiz için eski versiyonda dosya boyutu büyük olmayan ancak 7.022'de kayıt ettikten sonra dosya boyutu söz ettiğiniz kadar büyüyen örnek bir projeyi ekleminizi rica ediyoruz.

iyi çalışmalar

Sevgili Gökhan,

Eğer performans analizi yapıyorsanız yapıdan karotlar alıp mevcut durumda bu karotların ortalamasından standart sapmasını çıkarıp hesap karot değerini bulmalısınız. Bu yaptığınız yöntem doğru değil. Mevcut verileri girerken her kata farklı beton malzemesi tanımlamanız yönetmelik açısından uygun değil. Çünkü yönetmelik sizin her elemanınızın kalitesini aramıyor. Binadaki en düşük kalitedeki beton bütün binanın betonudur da demiyor. Uç değerleri at binada bir dayanım değeri oluştur, bu değer çok düşük de olabilir yüksekte., senin hesap değerin budur diyor. Aşağıdaki linkteki yazımı okumanızı öneririm.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Dolayısıyla alt kat ve üst kat arasındaki beton kalite farklılığı bölüm 7 de belirtilen şartlara uygun değil. Zaten baktığınızda sizde göçme sorunu zemin kattaki elemanlardan kaynaklanıyor. Ayrıca hem kiriş ve hemde kolonlarda etriye sıkılaştırması görünüyor. Yerinde bunların varlığını test ettiniz mi? 1985 de etriye sıkılaştırması yaptılar mı? Kolon ve kirişlerde beton sıyırması yaparak bunları gerçeklediniz mi? Hesapta çirozları da dikkate al demişsiniz acaba 1985 de çiroz yapıyorlar mıydı?

Ayrıca gördüğüm kadarıyla bu haliyle hesap yapıldığında bile 2007 yönetmeliğine göre bir sürü kolon ve kirişlerde donatı yetersizliği uyarısı veriyor. Acaba ben mi bir şeyleri yanlış görüyorum. Henüz bir kat ilavesi de yapılmadan hesap yaptım. Sadece 2007 ve mod birleştirme seçeneğini seçtim. (tabi yapı önem katsayısı da dahil, yapı önem katsayısı sıfırken bile kolon ve kirişlerde hata veriyor)

Biraz daha projenin irdelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Veri toplamada (mevcut) proje bilgilerine bakmak doğru değil. Kolay gelsin.

Söylediklerinizi ve atmış olduğunuz linki inceleyip dikkate alarak tekrardan üstünden geçeceğim. Karot değerlerini istettim zaten sonuçları bekliyorum.
İlk kez performans analizi yapıyorum o yüzden bilmiyorum kusura bakmayın.

Çok Teşekkürler

7.022'de böyle bir problemle karşılaşmadık. Dosya büyüklüğü eleman ve düğüm noktası sayına bağlıdır. Özellikle yarı rijit diyafram çözümlerinde düğüm noktası sayısı, tam rijit diyafram çözümüne göre oldukça artmaktadır. Konuyu değerlendirebilmemiz için eski versiyonda dosya boyutu büyük olmayan ancak 7.022'de kayıt ettikten sonra dosya boyutu söz ettiğiniz kadar büyüyen örnek bir projeyi ekleminizi rica ediyoruz.

iyi çalışmalar

Eski versiyonda yaptıgım proje tam rijitti yeni versiyonda yaptığım benzer büyüklükteki proje yarı rijitti muhtemelen ondan dolayıdır demekki haklısınız ben o farkı düşünmemiştim teşekkürler.

Geri