V11'i Online Satın Alın

Performans analizinde göçme bölgesinden kurtaramıyorum

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kgncnk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

kgncnk

Yeni Üye
iyi günler. ekteki güçlendirme projesinde birçok perde eklediğim ve kolon mantosu yaptığım halde performans analizinde göçme bölgesinden kurtaramıyorum. acaba nerede hata yapıyorum. yardımcı olursanız sevinirim.

Ekli dosyalar

Merhaba,

Projenizi inceledim. Göçme bölgesinde çıkan kolonlardaki donatıların sayısı kolon boyutlarına göre az miktardadır. Bu nedenle bu kolonların güçlendirilmesi gerekmektedir. Örneğin Zemin Kat S107 kolonununda fi 12 lik donatılar bulunmaktadır. Aynı zamanda mantolama yapılan kolonlardaki donatı miktarını ve donatı aralıklarını da kontrol etmeniz gerekmektedir. Örneğin 1. Bodrum katta bulunan S115 kolonunun mantolama donatıları uygulanabilir değildir. Bu donatılar performans analizini de etkilemektedir. Genel olarak tüm elemanlarda donatı yerleşimi ve sayısı kontrolü yapılıp performans analizi yapılmadan önce donatılar kilitlenmelidir.
Kolonlara iki kere tıklayarak açılan "Kolon Ayarları" Penceresinin "Performans analizi" sekmesinde etriye sıklaştırması var seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Bu durumda kolonun orta bölgesinde sargılı beton malzemesi kullanıldığı varsayılacak, etriye aralık ve çapına göre sargılı beton malzeme modeli otomatik hesaplanacaktır. Ancak eğer kolonların uç bölgelerinde, sargılı beton modeli uygulanamayacak kadar sıklıkta etriye yok ise sargılı beton modeli kabulu uygulanmamalıdır. Bu durumda etriye sıklaştırması seçeneği aktif edilmemelidir. Sargılı beton davranışının görülmediği kolonlarda göçme çıkması da genellikle beklenen bir durumdur.
Bu sebeple etriye aralık ve çaplarını da kontrol etmenizde fayda var. Bunun yanında performans analizi seçeneklerinden Düşey deprem etkisini ve ikincil deprem yönünü kaldırabilirsiniz.
Bunların yanında bazı elemanlarda tekil temel tanımlı bazı elemanlarda tanımlı değil. Bu nedenle üst yapı etkileşimsiz çözüm yapılması gerekiyor. Ayrıca Üzerinde kiriş olan güçlendirme perdelerinde, perdelerdeki üst kot düzenlemesinin de yapılması gerekiyor. Perdelerin üst kotu kirişin alt kotuna gelecek şekilde düzenlenmesi gerekiyor.

Saygılarımla...

iyi günler, cevabınız için teşekkür ederim. Zaten yerinde kullanılan donatılar fi 12 olduğu için analizden önce kendim seçip kilitledim. Etriye sıklaştırması olmadığı için bu seçeneği işaretlemedim. Artık o kadar çok deneme yaptım ki kotlarla uğraşamadım bir süre sonra. Ancak önerdiklerinizi uygulasam bile göçme durumundan kurtarılmıyor.

Geri