V11'i Online Satın Alın

Performansta Göçme ve Riskli Bina Analizinde Risksiz Bina

Merhaba eski yaptığım projeyi değerlendirme yaptığımda Performans Analizinde Göçme Durumu veriyor fakat riskli bina analizinde binayı risksiz değerlendiriyor. Bu durum hakkında bilgi ilgili verebilirmisiniz
 
Re: Performansta Göçme ve Riskli Bina Analizinde Risksiz Bin

Merhaba,
Riskli Bina analizi "Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslar 2019" yönetmeliğine göre, "Doğrusal Performans Analizi" TBDY 2018 Bölüm 5' te, "Doğrusal Olmayan Performans Analizi" TBDY 2018 Bölüm 15 'te belirtilen kurallara göre yapılır. Her bir bölüm ayrı kurallar içerir. Projenizi eklerseniz daha detaylı bilgilendiririz.

Farklı sonuçlar çıkabilir çok normaldir.
 
Re: Performansta Göçme ve Riskli Bina Analizinde Risksiz Bin

Riskli bina yönetmeliğinin başında kapsamını anlatırken şu madde geçer:

1.3 Bu Esaslarda verilen yöntemler, bina deprem performans değerlendirmesi ve güçlendirmesi
amacıyla kullanılamaz. Bu Esaslarda verilen yöntemlere göre riskli bulunmayan binaların, depreme
dayanıklı tasarım esaslarını sağladığı sonucu çıkarılamaz.

Bu yönetmeliğin amaçları hızlı ve kaba bir hesapla binaların riskli olması durumu hakkında bilgi sahibi olmaktır. Bina risksiz çıktı=güvenlidir demek anlamına gelmiyor, yapının gerçekçi deprem performansı hakkında fikir edinmek için performansa dayalı yöntemler (lineer performans/itme vs gibi) ile incelenmesi gerekir durumunun.
 
Re: Performansta Göçme ve Riskli Bina Analizinde Risksiz Bin

Merhaba;

Levent Bey 'in de dediği gibi iki yöntem de farklı koşullar ve farklı değerlendirme koşullarına göre yapıldığından bu şekilde bir fark oluşmaktadır. Bu yöntemlerin prensipleri ile alakalı kısa bir bilgi vermek isterim. Ancak bundan önce bazı modelleme hatalarından bahsetmek isterim. Projede perde olarak tanımlanması gereken bazı elemanlar kolon olarak tanımlanmış. Burada genişlik/uzunluk oranı 1/6 'dan veya daha fazla olan elemanları perde olarak tanımlanması gerekmektedir. Çünkü performans analizleri veya riskli bina analizinde kolon ve perde farklı biçimde değerlendirilmektedir.

Doğrusal performans analizi TBDY Bölüm 15 'te verilen ve mevcut yapıların değerlendirilmesine ilişkin yaklaşık bir ŞGDT yaklaşımıdır. Adı üzerinde doğrusal olması nedeniyle de bazı durumlarda oldukça cezalandırıcı olabilir. Değerlendirme yapılırken yaklaşık bir hesapla bulunan plastik dönme ve buna bağlı olan beton ve donatı birim şekildeğiştirmeler kullanılır. Bu plastik dönmeleri bulurken TBDY EK 15A 'da belirtilen yerdeğiştirmiş eksen dönmesi adında bir değer bulunur. Bu değer R=D=1 alınarak hesaplanan kolon uçlarındaki yerdeğiştirmeler hesaplanarak bulunur. Bu durumdan şu sonucu çıkartabiliriz. Eğer yerdeğiştirme değeri fazla ise plastik dönme değeri de o kadar fazla olacaktır. Örneğin projenizde 8 aksında bulunan kolonların hepsi bu aksa dik tanımlandığından Y yönünde zayıf bir çevçeve bulunmaktadır. Bu da rijitliğin düşük olması ve yerdeğiştirmenin fazla olması anlamına gelir. Fazla yerdeğiştirme de plastik dönmenin fazla olmasına dolayısıyla göçme durumunun çıkmasına sebep olmuştur.

Detaylı bilgi için ideCAD Bilgi Bankasından faydalanabilirsiniz:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

ve
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

başlıkları ile alt başlıklarını inceleyebilirsiniz.

Riskli bina analizi değerlendirilmesinde ise yerdeğiştirme değerleri kullanılmaz. Onun yerine kolon kapasiteleri ve kirişlerin aldığı moment oranlarına bağlı kesme kuvvetleri kullanılır. "Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslar 2019" yönetmeliğinin Ek-D bölümünde bu hesaplar detaylıca belirtilmiştir. Burada değerlendirme kesme kuvveti ağırlıklı iken performans analizinde şekildeğiştirme ağırlıklıdır. Riskli bina analizinde yeterli, performans analizinde göçme çıkmasının sebebi ise projede herhangi bir gevrek eleman bulunmamasıdır. Diğer taraftan riskli bina analizinde plastik dönme veya plastik şekildeğiştirme gibi bir değer hesaplanmadığı için bu durum görülmemektedir.

Umarım açıklayıcı olmuştur.
Saygılarımla...
 
Geri
Üst