V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği 2.Bölüm 5. Madde 30a bendi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan onur54
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

onur54

Etkin Üye
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin ekte belirtilen yapı tarzına uygun bir yapının proje kontrolünde belediye her iki yönde de perde yapmam gerektiğini söylüyor. Projemde Y-Y doğrultusunda A15 taşıyıcı sistemi uyguladığımı söylemem rağmen X-X doğrultusunda da perde yapmamı istiyor. Bu maddede her iki yönde veya çift yönlü diye bir ibare olmadığını söylüyorum. Bu itirazım doğru mu ? Yardımcı olur musunuz ?
BYS=7
Hn=9.50 m

Ekli dosyalar

• 1744063194030.png
    1744063194030.png
    44.4 KB · Görüntüleme: 31
"A15 taşıyıcı sistemi deprem yönetmeliğinde, deprem etkilerinin moment aktaran süneklik düzeyi yüksek betonarme çerçeveler ile süneklik düzeyi yüksek böşluksuz betonarme perdelerle karşılandığı binalar olarak tanımlanmıştır."

Dolayısı ile a15 taşıyıcı sistemde perde düzenlemek zorundasınız." İle" bağlacı yerine "veya" olsaydı haklıydınız

Projede y-y doğrultusunu a15 ile cozdum. Fakat x-x doğrultusunu da a15 ile cozmem isteniyor. Ekteki maddeye gore ben projede a15 sistemi kullanmiş oluyorum zaten.

TBDY 2018 madde 4.3.4.2'ye göre süneklik düzeyi değişmeyecek şekilde x ve y doğrultuları için farklı taşıyıcı sistem seçimi yapılabilir. Örneğin x doğrultusunu süneklik düzeyi yüksek sistemlerden A15 seçtiyseniz, y doğrultusunu da A1 sistemlerden biri seçebilirsiniz. Pratikte yaptığım bir şey değil ama yönetmelik buna izin veriyor.

Ancak çıkan bu yeni kurala göre zaten A11 sistemi kullanamazsınız. Yani diğer yöne de perdeler ekleyin.
tbdy2018-madde-4342.png

TBDY 2018 madde 4.3.4.2'ye göre süneklik düzeyi değişmeyecek şekilde x ve y doğrultuları için farklı taşıyıcı sistem seçimi yapılabilir. Örneğin x doğrultusunu süneklik düzeyi yüksek sistemlerden A15 seçtiyseniz, y doğrultusunu da A1 sistemlerden biri seçebilirsiniz. Pratikte yaptığım bir şey değil ama yönetmelik buna izin veriyor.

Ancak çıkan bu yeni kurala göre zaten A11 sistemi kullanamazsınız. Yani diğer yöne de perdeler ekleyin.
Ekli dosyayı görüntüle 50410
teşekkür ederim Erhan Bey.

Geri