Poligon Kolonlar ve poligon perdeler

Mirza

Tanınmış Üye
Sn. Levent Özpak...
Süneklik düzeyi Karma secili bir yapıda;
Bir poligon kolonun (Alfas) hesabına katkısının olmaması normalmidir?
poligon kolon olarak yapılan tasarımda alfas degeri poligonun major ekseni yonunde (Y yonunde) 0,40 tan kücük (ki burdaki poligon kolonu L şeklinde dusunun, 200/55/25 boyutlarında) bu sekilde simetrik iki poligonla kapanan bir cerceve var ancak alfas hesabında 0,40 degeri aşılamıyor (Alfas y=0,27)...
İkinci durum; Projenin diger perdelerine mudahale etmeden sadece poligonları silip, yerlerine 200/25 ebatlarında iki perde yerlestirip analiz yaptıgımızda cıkan Alfas Y degeri 0,40'ı aşıyor...
Soru: Program, poligonu perde olarak algılayamıyor mu?
kolon aplikasyon planında da, (200/55/25)poligonları kolon gibi acıyor....
cizim kısmı cok onemli değil de, acaba hesap kısmında bir eksigi yada yanlısı var mı programın?
ya da biz mi yanlış yorumluyoruz?
poligon olsa dahi neticede bir perde elemanı...
hesabının da perde gibi yapılması yani,kesme kuvvetleri oranına (Alfas oranı)katılması gerekmiyor mu?
yorum ve önerilerinizi bekliyorum...
şimdiden alakanıza teşekkür eder,çalışmalarınızda basarılar dilerim...
 
Merhaba;
Arkadaşlar V5 ve V6 da poligon kolonların alfa s hesabına katılmasını istiyorsak Betonarme/Kolon başlığı altndan ilgili satırın sonundaki P kutucuğunu işretleyip analiz yapmalıyız. Konuyla ilgili bir resimde ekliyorum umarım faydalı olur. Bu tür poligon kolonların çizimininde perde gibi yapılması için çalışıldığını biliyorum. Özelliklede asansör perdeleri için bu tür çizim detaylarına ihtiyaç var.

V10 ve deprem yönetmeliği 2018 itibariyle ;


poligon perde aşağıdaki şekilde modellenir.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

u, l, t vb. tipli perdeleri tek eleman olarak tasarımını yapmak için perde ayarlarında bulunan perde grubu adı satırı kullanılır. aynı grupta bulun...
help.idecad.com.tr

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

perde gruplarında 1/6 boyut oranını sağlamayan, grup perdelere bağlı kısa perde parçalarını, perde koluna başlık olarak ekleyebilirsiniz. perde öze...
help.idecad.com.tr

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

simgeler d = dayanım fazlalığı katsayısı fck = betonun karakteristik silindir basınç dayanımı fyk = boyuna donatının karakteristik akma dayanımı hw...
help.idecad.com.tr
 
alfas hesabına katmak için p butonuna tıklamak gerektiğini bilmiyordum. bilgilendirmeniz için teşekkür ediyorum.
ancak sadece alfas hesabına katılması yeterli değildir. bu tarz perdelerin çizimlerinde perde şeklinde alınması gerekmektedir. sonuçta l boy uzunlugundan dolayı perde şartını poligonda olsa saglamaktadır.dolayısıyla başlık ve orta bölgelerinin olması gerekir..bu yuzden butun kolları panel seklinde girip çizimlerde düzeltme yapmak gerekmektedir.
perdeyi poligon kolon gibi girdiginiz zaman sanırım program kolları ayrı ayrı hesaba katmıyor. ancak butun kolların ayrı ayrı x ve y yonunde etkitmek gerekmektedir.hesab dısında çizimler içinde perde sisteme kolon gibi girildiği içinde başlıklar(poligon oldugu için 3 veya poligon koluna göre daha fazla başlık gerekir)ve orta bölgeler yerine tek bi başlıktan müteşekklil bi çizim elde ederiz. bunun doğruluğu tartışılabilir.
iyi çalışmalar.
 
Merhaba...
Poligon perdelerin panel gibi donatılandırılması olanaklarını 6 versiyonu içerinde yapmayı planlıyoruz...
 
ilgi ve yorumlarınız teşekkür ederim...
sabit, dedigin gibi yaparsak poligon perdemiz,alfas hesaplarına katılıyor anladıgım kadarıyla?
simdi bir soru daha sormak istiyorum...
(L/b>=7) ise perde olarak donatılandırılacaktır diyor yonetmelik.
Soru: plandaki boyunun enine oranı 7 den kucuk olan bir elemanı, ornegin 5~7 arası bir oran olsun...
bu elemanının da perde donatı duzenleme kurallarına uyarak donatılandırmak yanlıs olur mu?
Sonra, senin de dedigin gibi Betonarme/Kolon sekmesinden P' yi isaretlersek bahsi gecen eleman icin (ornegin:25/150 perde-kolon ) bu eleman,Alfas hesabına katılır mı?
Ayrıca bu konudaki yorumları da bekliyorum, yanlış mı olur?
yorum ve paylaşımlarınız icin simdiden tesekkurler...
 
örnegin l tıpı bı poligon perde olsun bunun bir kolu 100 diğer kolu 100 ve her 2 kolun kalınlıgıda 25 olsun . şimdi bu kollar her biri teker teker 1-7 oranını saglamadıgı için program bunlara başlık tanmlamaz.ama bu kollar toplamda 200 toplam l boyunda 25 kalınlıgında 1-7 oranını saglayan bi perdedır. ben bu durumlarda her 2 koluda panel olarak gıryorum. boylelıkle hem alfas hesplarına giriyor hemde her 2 kolda ayrı ayrı hesaplara katılıyor.çizimlere gelince çizimleride program başlık tanımlamadıgı ve normal panel gibi verdiği için yonetmelıkte belırtılen sartlarda rijit katlarda ve rijit olmayan katlarda farklı olmak uzere uç noktalarına ve kesişim noktalrına başlık çiziyorum donatılarını ve etriyeleri değiştiriyorum. kolon aplikasyonda her 2 koluda birleştirip plana eklıyorum.biraz zahmetli oluyor ama dogrusuda bu sekılde sanırım. levent beyın dediği gibi program ileriki versiyonlarda bunu bizim yapmamıza gerek kalmadan kendisi yapacak.
 
"...bu kollar toplamda 200 toplam L boyunda 25 kalınlıgında 1-7 oranını saglayan bi perdedır."
ifadesi cok dogru olur mu? bildigim kadarıyla deprem etki yonundeki boyunun govde genisligine oranı olarak tanımlanıyor perdeler, ki dediklerinden anladıgım kadarıyla da senin tasarladıgın poligon perdenin herbir deprem dogrultusundaki plan uzunlukları 100 cm ve govdeleri de 25 cm...Bu durumda L/b =4 oluyor ve yonetmelige gore perde icin gerekli donatı duzenlemelerine sahip olmasına gerek yok. (uc bolgesi, govde bolgesi...v.s)
yonetmelik perdeler icin sınır koyarken, L/b>=7 ise , bazı sartlar koşmuş...
bizim tasıyıcımız (senin elindeki proje gibi L/b =4) bu oranın altındaysa, yonetmelikte belirtilen perde tasarım sartlarını uygulayamayız diye bir sınırlama getirmemiş.
Bu tip tasıyıcıları perde-kolon seklinde tanıyıp modellememiz yanlış mı olur?
Bu tasıyıcıların AlfaS hesabına katkısını gözardı etmek ne kadar dogru olur?
Yani dusunun mesela min.perde boyutu 25/175 iken Alfas icin katkısı oluyor da, 25/170 olan bir dusey tasıyıcının katkısı olmuyor, bu ne kadar tutarlı bir yaklasım?
*İşin program kısmına gelirsek.Eger Kolon sekmesinden boyutları 25/175 secersek perde tanıtıyoruz ve de hesaplarda bir sorun yok...Ancak Kolon sekmesinden degil de, Panel sekmesinden bir tanıtımda bulunursak 25/100 tanıtılan bir perdenin dahi AlfaS'e katkısı oluyor . Hatta plandaki uzunluk ne olursa olsun panel elemanları bu hesaba katkıda bulunuyor.
Umarım yanlış anlasılmam gayem sorgulamak degil, bilakis paylasarak ogrenmek...
öneri ve paylaşımlarınız icin teşekkürler, calısmalarınızda basarılar...

*Not: Program hakkında yorum yapmak haddim değil, işin erbablarından özürdilerim.Ancak bildiklerimi anlatmaya calıstım, eger yanlıs veya eksik bir yorumum olduysa hoşgörünüze sıgınıyorum...
 
Programın perde ile ilgili kabullerini açıklamak gerekirse:
Eğer elemanınız dikdörtgen kolon olarak girilmişse ve L/b oranı 7'den büyükse program bunu panel olarak dikkate alır, donatır ve alfas hesabına katar.

Eğer elemanınız dikdörtgen kolon olarak girilmişse ve L/b oranı 7'den küçükse program bunu kolon olarak dikkate alır, panellerle ilgili bir işlem yapmaz.

Eğer 2 noktalı panel elemanı olarak girdiyseniz L/b oranına bakmazsızın panel olarak dikkate alır ve alfas hesabına katar. (Başlık donatısı yapılıp yapılmaması elemanın kritik panel olup olmamasına ve yönetmelik koşullarına bağlıdır. L/b oranı 7'den küçük olanlarda başlık donatısı oluşturulmaz.).

Eğer poligon kolon olarak girer ve betonarme diyalogunda Sabit Bey'in dediği gibi p kutusunu işaretlerseniz poligon kolon olarak donatılmasına rağmen alfas hesabında kesme kuvveti katkısı dikkate alınır.

Burada sadece l/b>=7 olan kolonlara özel bir işlem yapılıp panel gibi işlem görüyorlar, bunun sebebi de bazı geometrileri kolon ile (tek noktalı eleman) girmenin daha pratik olması ve panelleri bu şekilde "kolon gibi girilen elemanlarla" tanımlamaya olanak sağlamaktır.
 
Sn Mirza nın yaklaşımına katılıyorum. L/b>7 olan bir kolon nasıl panele dönüşüp, alfa s değerine katkı yapıyorsa, ve madem yönetmelik bu katkı için 1/7 oranını öngörmüşse, 1/2 oranında olup panel olarak modellenen 25/50 bir panel elemanında kolon olarak dikkate alınması gerekmez mi ??

( Bo forum kanaatimce bir milat oldu; kullanıcı, yazılımcı etkileşimi bu şekilde devam ederse, program hızla hayallerimize cevap verecek konuma gelebilecektir.)
 
öncelikle herkese mutlu seneler diliyorum.

yazılarınızı okuduktan sonra bu l ve u tipi perdeler için biraz kitap karıştırdım konuyu iyi bildiğine inandığım birilerine sordum ve anladığım kadarıyla;

Yönetmeliğin 3.6.1.1 inci maadddesinde "perdeler, planda uzun kenarının kalınlığına oranı en az 7 olan düşey taşıyıcı sistem elemanlarıdır" der. burda L ve U tipi perdeler hakkında bişe söylemiyor. sadece uzun kenarın kalınlığa oranı hakkında bişeler söylüyor. yönetmeliğin poligon perdler hakkında söyleği şeylerde pek açıklayıcı değil.ben yukarıda da yazdıgım gibi toplam L boyuna bakıyordum. bugunki araştırmalarım neticesinde bunun kısmen dogru daha çokyanlış oldugu gibi bi kanaat olustu. şöyleki.

örneğin L tipi bi 150*150*25 boyutlarında bi düşey yaşıyıcı(100*100*25 değil her bir kol daha fazla perdeye yakın) alfas lere bakarak >0.4 oldugundan dolayı sistemimizi sünekten karmaya geçirmeyeceksek perde girmemizde bi mahsur yok. veya bütün taşıyıcılar kolon ve biz R yi 8 girecekken bunları perde girdiğimizden dolayı R yi 7 ye düşürecekse perde girmek yanlış,poligon kolon girilmesi daha iyi olur.ama en dogrusu bunları poligon kolon girip alfas e katmamak. Bu benin dahaönceki yazdıklarıma biraz ters ancak (ben her halukarda toplam L boyuna bakıyordum) ben bundan sonra en az 1 kolunun 1-7 oranını sağlamadıgı sürece poligon kolon olarak sistemini oluşturmayı düşünüyorum. bu konu hakkında programcı arkadasların fikirlerini bekliyorum...

Syn Mirzanın dediği 170*25 boyutları perdeye çok yakınken neden alfas hesabına katılmıyor olayına gelince, evet perdeye çok yakın. eskiden 25*150 yi bile perde kabul ediyorlarmış(ben hatırlamıyorum ama eski projeciler söyler) ama şuda bi gerçekki bütün sistem belli kabullere göre tasarlanır ve yapının davranışları öngörülmeye çalışılır.1-7 de bi kabuldur ve 1-69 da 1-7 ye çok yakın bunu perde kabul etmek gerekmezmi diye düşünmek bence yanlış olur çünki bi başkasına görede 1-5 oranı yakın bi orandır.


iyi çalışmalar diliyorum....
 
Sn. Sabit,
Öncelikle yeni yılın hayırlara vesile olmasını dilerim...
Burada tartıştıgımız konu umarım sadece İde'nin çözüm ve yaklaşımları üzerine sınırlı kalmaz, mühendislik üzerine hasbihâl etmeye devam edelim...
Simdi, dedigin gibi bir baskasına göre de 1/5 oranı, daha bir baskasına göre 1/4 oranı yakın kabul edilebilir belki , haklısındır.İzafî bir durum neticede...
Ancak, bir dusey tasıyıcı elemanın perde mi kolon mu oldugunun sınırları konusunda kanımca bir bosluk var...
Şöyle ki; kolonlar icin min.kesitler bxh>=25x30 olarak tanımlı... (b:kısa kenar, h:uzun kenar)
perdeler icin, L/b>=7 olarak tanımlı...
kolonlar icin uzun kenarın, kısa kenara oranı (h/b) olarak, yönetmeliklerde max.bir sınır deger var mıdır?
(Ben rastlayamadım, bilen arkadaslar varsa lutfen yardımcı olsun bize, hangi yonetmelikte oldugunu soylerse muteşekkir olurum...)
Ancak bu sınır icin önerilen bir değer vardır. Bazı hocalarımız bu degerin (h/b) 3 ~ 3.5 'i aşmaması gerektiğini söylerler...
esas soru da burda kendiliginden cıkıyor...
bu sınır degerin üzerinde fakat aynı zamanda 1/7 oranının altındaki elemanlara nasıl yaklasacagız?
Perde desen,1/7 den kucuk oran.
Kolon olarak baksan h/b oranı 3.5 tan büyük...(zayıf kolon,burkulma sorunu, narinlik...v.s)
Göreli kat ötelemelerinin sınırlandırılmasında katkısının büyüklügü ihmal edilemez elemanlar, hemen hemen perde kadar etkin denilebilir...
Bu tür elemanlar konusunda yonetmelikte bir bosluk oldugu dusuncesindeyim.Yönetmelik cok keskin kurallarla,düz(Aristo Mantıgı)bir mantıkla yaklasıyor kanımca "ya perdesin ,ya kolon"... peki, arası yok mu? olamaz mı ?
Olaya,Bulanık Mantıkla ( Fuzzy Logic) yaklaşmak kanımca daha esnek çözümler üretilmesine vesile olacaktır.
Mesela, Süneklik düzeyinin Karma secilmesi gibi;
Perdeli yapılarda;alt katlarda göreli kat ötelemelerini cok ciddi oranda sınırlandırırken, üst katlara gidildikce bu ötelemeler artar...
Çerceveli yapılarda; alt katlarda göreli ötelemeler cok fazlayken üstlere dogru bu ötelemeler azalırlar..
Karma sistemin hem ekonomik hemde esnek bir çözüm olmasının altında da bu yaklasım yatar. Olayı keskin hatlarla sınırlamıyoruz Yüksek yada Normal sünek demiyoruz. Dedigimiz; alt katlarda Yüksek sünek perdelerim calıssın ötelemeleri sınırlandırsın, üst katlarda perdelerim ötelemelere karsı zayıf, dolayısıyla Normal sünek kolonlar devreye girsin ötelemeleri sınırlandırsın da yapım esnek ve ekonomik olsun...
Bahsi gecen elemanlar konusunda da bence bu tür bir yaklasımın yönetmeliklere eklenmesi gerekir diye düşünüyorum...
Sabrınız icin teşekkür ederim...
Saygılarımla...
 
merhabalar ..
attaki kalıp planında oldugu gibi asansör etrafını poligon kolon yapınca program hata vermiyor. perde grubu yerine poligon kolon yapılmasında sakınca var mı ?
tesekkürler..poligon kolon.png
 
merhabalar ..
alttaki kalıp planında olduğu gibi asansör etrafını poligon kolon yapınca program hata vermiyor. perde grubu yerine poligon kolon yapılmasında sakınca var mı ?
teşekkürler..

Merhaba,
Planda gösterdiğiniz düşey taşıyıcıların her birini perde grubu tanımlamalısınız.
Poligon kolonun kollarından en az birinin 1/6 boyut oranını sağlaması durumunda her iki kol perde olarak modellenip, perde grubu olarak tanımlanmalıdır. 1/6 boyut oranını sağlamayan perde kolunun, perde özelliklerinden Kısa başlık perdesi olarak tanımlanması uygun olur.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
İlgili idare s11 poligon kolonunu bu şekilde tasarlayamayacağımı söylüyor çünkü uzun kenar kısa kenarın 6 katından daha fazla diyor ama rapor , geometri kontrolü dahi hata vermiyor kısa kenar 24 diğer kenar 36 cm , bunu perde olarak modelle diyor ama asansör alanı dikdörtgen kesit özelliğini yitiriyor o zaman şimdi ben bunu program hata vermediğine göre neden perde yapayım öneriniz varmıdır?
 

Ekli dosyalar

  • BD50BFB2-D0CF-4371-8E51-C61201DF3460.png
    BD50BFB2-D0CF-4371-8E51-C61201DF3460.png
    126.7 KB · Görüntüleme: 28
İlgili idare s11 poligon kolonunu bu şekilde tasarlayamayacağımı söylüyor çünkü uzun kenar kısa kenarın 6 katından daha fazla diyor ama rapor , geometri kontrolü dahi hata vermiyor kısa kenar 24 diğer kenar 36 cm , bunu perde olarak modelle diyor ama asansör alanı dikdörtgen kesit özelliğini yitiriyor o zaman şimdi ben bunu program hata vermediğine göre neden perde yapayım öneriniz varmıdır?
TBDY2018 7.3.1. deki koşulu sağlarsanız poligon kolon olarak çözebilirsiniz. Kısa kenar en az 30 cm.
 
Merhaba
İlgili idare s11 poligon kolonunu bu şekilde tasarlayamayacağımı söylüyor çünkü uzun kenar kısa kenarın 6 katından daha fazla diyor ama rapor , geometri kontrolü dahi hata vermiyor kısa kenar 24 diğer kenar 36 cm , bunu perde olarak modelle diyor ama asansör alanı dikdörtgen kesit özelliğini yitiriyor o zaman şimdi ben bunu program hata vermediğine göre neden perde yapayım öneriniz varmıdır?
Ekteki gibi kısa başlık perdesi ekleyip grup perde yapabilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 

Ekli dosyalar

  • GRUP PER.png
    GRUP PER.png
    91.1 KB · Görüntüleme: 22
Merhaba

Ekteki gibi kısa başlık perdesi ekleyip grup perde yapabilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Ünver abi Asansör çukurunu 1.50 aşağı indiriyoruzya perdeleri o kısa başlık perdesini aşağı nasıl indirebilirim ayrıca bitişik nizam ampatman çıkamıyorum yani ben bunun içinden çıkamadım abi projeyi eklesem bir bakıp dönebilir misin abi yarına yetiştirmem gerekiyor?
 
Geri
Üst