Program Perdelerde (bağ kirişi bağlılık derecesi) Ω≤2 /3 koşulunu kontrol edip kullanıcıyı uyarmakta mıdır?

engineer_yildiz

Tanınmış Üye
sayın İdecad ailesi,
TBDY2018.4.5.4.5' de Deprem perdelerinde hem Ω ≥ 1/3 sağlanmasını hemde Ω≤2 /3 koşulunun da sağlanmasına çalışılmasını istemektedir.
Program Ω ≥ 1/3 kontrolünü yapmaktadır fakat Ω≤2 /3 koşulunu da kontrol edip kullanıcıyı uyarmakta mıdır?

Bilgi Notu:

4.5.4.4 – Bağ kirişli (boşluklu) perdelerin tanımlanmasında esas alınan bağ derecesi katsayısı Ω , Denk.(4.14)’te verilmiştir.
Ω = c*Nv/Mdev= c*Nv/(M1+M2+c*Nv) (4.14)
4.5.4.5Bağ kirişli (boşluklu) perde, Denk.(4.14)’te verilen bağ derecesi katsayısı’nın Denk.(4.15)’te tanımlanan koşulu sağladığı taşıyıcı sistem elemanı olarak tanımlanır:
Ω ≥ 1/3 (4.15)
Denk.(4.15)’te tanımlanan koşulun sağlanamaması durumunda perde parçalarının her biri boşluksuz perde sayılır.
Bu koşula ek olarak, perde parçalarında aşırı eksenel kuvvetlerin oluşmasını önlemek bakımından Ω ≤ 2 / 3 koşulunun da sağlanmasına çalışılmalıdır.
 
Bu koşula ek olarak, perde parçalarında aşırı eksenel kuvvetlerin oluşmasını önlemek bakımından Ω ≤ 2 / 3 koşulunun da sağlanmasına çalışılmalıdır.
TBDY 2018'de bu maddede zorunlu uyulması gereken bir koşul verilmemiştir. Öneri olarak verilen bir bilgidir. Bundan dolayı raporlarda bu durum kontrol edilmemektedir. Mühendis inisiyatifi ile uygulanabilir.
Sorunuza istinaden bu durumun raporlarda kontrol yapılmadan sadece bilgilendirme notu olarak verilmesini notlarımıza alıyorum
 
Geri
Üst