V11'i Online Satın Alın

Projede radye temel hataları

arkadaşlar projeyi önce radye temel olarak çözdüm radye bir türlü olmadı hata veriyor sonra sürekli ve radye olarak çözdüm oda olmadı bir bakıp fikri olan varsa iletirse sevinirim . Öncelikle radye çözebilen olursa söyleyin arkadaşlar şimdiden teşekkür derim

Ekli dosyalar

Re: proje hata -radye temel hataları

Taşıyıcı sisteminizi yeniden gözden geçirmenizi öneririm. Bodrum ve zemin katta üst üste çakışmayan kolonunuz var. Ama "taşıyıcı sistemi gözden geçirin" cümlemdeki maksat bu değil. Böyle bir temel tasarımı da doğru değil. Mimariye cevap verme uğruna sistemin genelini gözden kaçırmış ve ayrıntılarda boğulmuşsunuz.

Re: proje hata -radye temel hataları

kademeli temel olduğu için mi böyle düşündünüz
neler yapabilirim kademeli yapmak zorundayız şuanda

Sadece kademeli temeli kasdetmemiştim. Düzgün çerçeve oluşturmamışsınız. Merdiveni çevreleyen bölgenizde bile doğru dürüst bir kolonlama yok. Örneğin merdiven ara sahanlık kirişi düşünmüyor musunuz. Eğer düşünüyorsanız (elbette şu an sizteminizde yok, dolayısıyla öngörmemişsiniz) nasıl yapacaksınız. Sistemde bir tane perde var ve sisteme katkısı yok. 3. derece deprem bölgesinde çalışmanın dayanılmaz hafifliğinin cazibesine kapılmamanızı öneririm. Bol bol saplama yapmışsınız. Saplama olmaz diye bir kayıt yok ama gerekliliği, miktarı ve şekli tartışılır. Kolon kiriş birleşim güvenliği hataları var.

Zemin kattaki bazı kirişleriniz (örn. k24, k41, k42) düzgün bir süreklilik arzetmiyor. K42 kirişini "kiriş temel yönü belirt" komutuyla sağ sol ucunu editleyin. K2 kirişi neden kolonlara tam basmıyor? Sistemin kritik noktalarındaki 25/32-30/32 lik kirişlerle nereye varmayı hedefliyorsunuz? Tek konsol nervürün ucuna merdiveni bağlamışsınız? S19 kolonu neden düşeyde hiç bir yere bağlı değil, üstelik yatayda da kirişler eksantrik bağlanmış. Duvar yükleri her yerde (dış iç) 13 cm duvara ait yüklerden alınmış. Ayrıca çözüm olarak kesinlikle yarı rıjit diyafram seçeneği kullanmanızı öneririm.

Anladığım kadarıyla zemin katta dükkan(lar) var. Bu nedenle de tasarımınızı zora sokmuşsunuz. Yine de farklı çözümle bulunabilir.

Temel konusuna bu yüzden hiç girmedim. Böyle bir sistemde temelle ilgili sorunu çözmeye çalışmak, sisteme yol vermek anlamına geldiği için doğrusu bir öneri getirmek istemedim. Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

çizimin bitmiş halidir düşüncelerini paylaşmak isteyenler varsa buyursunlar öneri,tavsiye vs. bekliyorum teşekkür ederim.
kademeli temel ve kısmi bodrumun ve ayrıca bitişik nizamın ve de düşük zemin emniyetinin sıkıntılarını yaşadık bolca.

Ekli dosyalar

Sn ramisvardar

Nedim beyin dedikleri;
1-K2 kirişi
2-perde
3-Yarı rijit diyafram
4-Merdiven mesnetlemesi
5-Duvar yükleri
... düzetmesini yapmamışsın. Muhakkak düzeltmelisin.

İLAVETEN ÖNERİLERİM:
1- Perdeye saplanan bina içi konsol var.(K27) Bina içi konsol yapmayın,
2- Merdiveni düzeltip yükleri verilmeli,
3- Duvar yükleri çatıda dahi aynı, kaldırılmalı, alt katlarda düzenlenmeli,
4- Asansör makinası nereye konulacak? Bunun için bir döşeme yapılıp, çatı üzerine çıkacak şekilde kat düzenlenmeli,
5- Kirişsiz radye döşemesi yanlış. Kenarların tamamını döşeme kenar komutu ile düzenlemeli. 0.00 kotundaki gibi kenarına TK01 ve TK02 temel kirişi koyamazsın. Alt kottakinde de aynı yanlışlık var.
6- Pilyesiz çözüm tavsiye ederim,
7- Datanızı değiştirmeden yapılan hesapta zımbalama dahil olmak üzere hatalar var düzeltilmeli.

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN

zımbalama hataları alttaki temelde yok ettik ancak üst kotttaki temelde bu hata ne olursa olsun oluşuyor bir tek çözümü bulabildik o da kolon başlığı ile zımbalama vermiyor siz başka ne çözüm önerirsiniz şuan en mühim hata bu diğerleri halledilir ama nasıl halledilebilir hangi seçenekler vardır iletirseniz herkes için örnek teşkil edebilir düşünceleriniz için teşekkür ederim.

Geri