V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

projemi inceleyebilir misiniz

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Kubra06
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhaba,
--bodrum perdeleri yapıyı en az üç taraftan ve kat yüksekliği boyunca çevrelediği için kat genel ayarlarından bodrum kat rijit olarak seçildi.bununla birlikte analiz ayarlarından iki yükleme durumu işaretlendi,ts500 yeniden dağılım maddesi ve hareketli yük azaltma opsiyonuyla sünek yapı maddelerini rijit bodruma uygula opsiyonu işaretlendi.
--asansör perdelerinin temeli ilgili perdeleri kapsayacak şekilde modellendi benzer şekilde diğer düşey taşıyıcı elemanlar için olan radye temel de.
--ilgili taşıyıcı elemanların kolon,kiriş ve perdelerin kapasite kontrolü için genel betonarme parametrelerinden fiber beton opsiyonuyla kolon parametrelerinden fiber beton opsiyonu işaretlendi.kirişlerde kapasite oranı 1 i aşan kirişlere siz gövde donatısı ilave ederek oranı 1 in altına düşürebilirsiniz.
--beton sınıfını c30 aldım ki c25 yerine c30 kullanırsanız bilhassa temelde gerekli donatı alanını azaltarak demir metrajından tasarruf edebilirsiniz.bu minvalde son karar sizin.
-bodrum katı çevreleyen tüm perdelere zemin geoteknik raporundaki verilen statik ve dinamik toprak basınç yüklerini yatay yük olarak programa tanımlayıp perdelere etkitmelisiniz(bunun programda nasıl yapılacağını araştırıp öğrenebilirsiniz) ya da tbdy 2018 de bölüm 16 da her ikisi için belirlenen formüllerle bu değerleri hesaplayıp yatay yük olarak etkitebilirsiniz. bu durum ilgili perdelerde donatı düzenini etkileyecektir.

-ilgili öneri modeli ekteki dosyadadır.kolay gelsin,iyi çalışmalar dilerim.
 

Ekli dosyalar

rica ederim,bu arada düzenlediğim modelde temele hareketli yükü 0.5 tf/m2 yerine kN birimi ile çalışmaya alışık olduğum için 5 tf/m2 olarak tanımlamışım siz onu değiştirebilirsiniz.
 
Tekrar merhaba @Kubilay_34_1923 , bodrum perdelere yatay yük ekleyip radye döşemesinin hareketli yükünü değiştirdikten sonra tekrar analiz yaptığımda radye döşeme donatı yetersiz hatası aldım. Yardımcı olabilir misiniz? Birde metrajda donatılar fazla çıkıyor sanırım bunu düşürmek için ne yapılabilir?
 
merhaba,
-statik toprak basıncı yüklemesini de zemin geoteknik rapordan öğrenip ya da yönetmelikteki 16.bölümdeki formül olan 0.3*(toprak birim hacim ağırlığı*bodrum kat yüksekliği+sürşarj yükü) bu formül ile hesaplayıp yatay yük olarak etkitin bodrum kattaki tüm çevre perdelere.
-yeniden analiz edin,radye döşeme donatı yetersizliği hatasını alırsanız radye temelle ilgili donatı yetersizliğinin olduğu yere gelin ilave donatılarda eksiklik varsa ilgili yerin donatı aralığını azaltın.bu şekilde sağlayana kadar donatı aralığını azaltın.
-toplam demir metrajına baktığımda yaklaşık 61 ton geliyor ki yaklaşık temel dahil 2000 metrekare yapı alanı için ortalama ideal demir metrajını metrekareye 34 kg olarak baz alırsak bence güzel değer.yaptığım projelerde bu değeri aşan da oldu. fakat siz kurtaracak şekilde düşürmek isterseniz bütün taşıyıcı elemanların donatı aralıklarını arttırarak ya da donatı adetlerini azaltarak düzenleyebilirsiniz.
 
Geri
Üst