V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Projeye döşeme ekleme aşamasında problem

Merhaba,
ideCAD Statik 6.53 ile bir proje yaparken aşağıdaki sorunlar ile karşılaştık.

1) Ekteki proje dosyasında görebileceğiniz gibi, merdivenin bağlanacağı döşeme parçasını tanımlamakta problemlerimiz var.

Kolonları ve kirişleri projeye ekledikten sonra gördüğünüz üzere merdiveni de ekledik. Merdivenin güneyinde kalacak 3 tarafı ankastre, 1 tarafı serbest sahanlıkvari döşemeyi tanımlayabilmek için "döşeme kenarı" komutu ile kirişten kirişe döşeme kenarı çizdik. Ancak döşeme eklemek istediğimizde, ekte de göreceğiniz üzere acaip şekilli bir döşeme çıktı. Bu durumu çözmek için döşeme kenarını kiriş aksları arasında (kirişlerin içinden başlayacak şekilde) çizmeyi de denedik ama sonuç aynı.

Daha önce de benzer bir sorun çıkmıştı ve ilgili kolon/kiriş ve döşemeleri silip tekrar çizince sorun çözülmüştü. Ancak bu sefer işe yaramadı.
Bahsettiğim döşemeyi doğru bir şekilde programa girebilmek için ne yapmalıyız?

2) Projedeki sahanlıksız dönel merdivenin kollarından birinin farklı uzunlukta olmasını istiyoruz. Bunu yapmanın kolay bir yolu var mıdır?

Bu konularda uzman görüşlerinizi bekliyorum.
Saygılarımla.

Görkem DEMİRCİOĞLU
İnşaat Mühendisi
Lefkoşa - KKTC

Not: Yakalama toolbarını mevcut yerinden ortaya alıp çalışırken program penceresinin boyutunu değiştirdiğimizde yakalama toolbar'ı bazı zamanlar kayboluyor. Bulmak için toolbar'ı sağ tıklama menüsünden kapatıp tekrar açmak gerekiyor. Bilginize.
 

Ekli dosyalar

Merhaba,
1-Projede döşeme kenarı K15 ve K34 kirişlerini bölmüyor. Geometri kontrolünde de K5 kirişi ile ilgili uyarı veriyor. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için Döşeme kenarını kirişlere tanımlı olduğu kenardan bağlanmalı. Örneğin projede K15 ve K34 kirişi altta tanımlı. Döşeme kenarını kirişlere bağlarken buna dikkat etmek uygun olur.

2-Merdiven kolonu uzatmak için merdiven yardımcı toolbarındaki merdiven deformasyonu komutu kullanılabilir.

İyi çalışmalar
 

Ekli dosyalar

Merhabalar,
merdiven toolbarında yeralan merdiven deformasyonu komutu ile merdivenin istediğiniz köşe noktasından tutup çekiştirerek kol boyunu uzatabilirsiniz.
Sonra merdiven ayarlarındaki başlangıç ve bitişteki dengelenmememiş basamak adetleri, basamak sayısı vb. parametrelerle dengeli hale getirebilirsiniz.
Merdiveni kontur çizerek kendiniz oluşturacaksanız baştan istediğiniz konturda da çizebilirsiniz.



Döşeme oluşmama nedeni ise çalışma ekranınızda gelişmiş yakalama aktif olduğu için, sağ taraftaki kirişin düğüm noktası hizası yerine merdiven köşesi,
kiriş içindeki aks kesişimi gibi noktaların yakalanmış olması. Gelişmiş yakalamayı kapatıp çizerseniz döşeme oluşacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • merd deformasyon.png
    merd deformasyon.png
    80.9 KB · Görüntüleme: 2,777
  • döşeme ekranı.png
    döşeme ekranı.png
    182.2 KB · Görüntüleme: 4
Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Saygılarımla.

Görkem Demircioğlu
İnşaat Mühendisi
Lefkoşa - KKTC
 
Geri
Üst