V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Projeyi tamamladıktan sonra çıkan sonuçların analiz edilmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gençmüh
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

gençmüh

Etkin Üye
İyi çalışmalar zorlayıcı bir projeyi tamamladıktan sonra çıkan sonuçların analizinde betonarme tasarımdaki tablolar haricinde yapımızın herhangi bölgesinin güvenli tarafta kalsa bile ne kadar zorlandığını görebilmek için neler yapılabilir. İlk Betonarme tablolardaki pursantajlara bakıyorum. Temel içinde geometrik rapor yeterli oluyor. Ama temel hariç diğer elemanlardan pursantajdan sonra görselleştirme de deformasyon kısmına bakıyorum ama orasınada tam hakim olmadığım için biraz karışık geliyor. Siz neler yapıyorsunuz neler yapmalı ?

Kiriş kurtarmıyor anlamına geliyor. Düz/montaj donatılarını arttırarak ve/veya gövde donatısı ekleyerek kapasite oranını 1'in altına çekmeye çalışın.

Kiriş kurtarmıyor anlamına geliyor. Düz/montaj donatılarını arttırarak ve/veya gövde donatısı ekleyerek kapasite oranını 1'in altına çekmeye çalışın.
Benimde aklıma direk o geldi ama program niçin herhangi bir uyarı vermiyor peki ? Yanlış sekmelere mi bakıyorum acaba ?

Ekli dosyalar

• kolon kap oranı.png
    kolon kap oranı.png
    101.4 KB · Görüntüleme: 70
  • kiriş kapasite oranı.png
    kiriş kapasite oranı.png
    915.3 KB · Görüntüleme: 72
Son düzenleme:
Bu durum için ideCAD bilgi bankasında cevaplar bulunmaktadır.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
Merhaba Oğuzcan Bey böyle bir şeyi hiç bilmiyordum. Etrafımda ki meslektaşlarımın da pek bildiğini sanmıyorum. Peki fiber beton modelini kullanarak kapasite oranını kontrol et seçeneği işaretlemek kullanıcılara bir seçenek olarak sunulmuş. Benim gibi bilmeyen ya da kötü niyetli kullanıcılar bunu su istimal etmez mi ? Yalnız bu seçeneği tıklamama rağmen ve kirişin kapasite oranın 1 in üzerinde olması rağmen bunla ilgilili bir uyarı vermedi program.
Bir de görselleştirme ekranın da kapasite oranını kontrol etme seçeneğini göremedim ama o konuda da yarımcı olabilir misiniz ?

Son düzenleme:
Bu durum için ideCAD bilgi bankasında cevaplar bulunmaktadır.

Saygılarımla...
ilave olarak özellikle kirş filtre komutlarında kapasite oranı için bir filtre komutu var mı ? ( ben göremedim yada beceremedim - mevcut filtre ekranda bir R var aslında)
eğer yok ise böyle bir komut filtre ekranına eklenebilir mi ?

Benim gibi bilmeyen ya da kötü niyetli kullanıcılar bunu su istimal etmez mi ?
çok doğru.
bu tür hataların en azından bir kısmının önüne geçmek için bulunduğum şehirde yapı denetim olarak programın datasını da istiyoruz.
gelen hesapları ve modellemeyi bu data üzerinden kontrol ediyoruz.

çok doğru.
bu tür hataların en azından bir kısmının önüne geçmek için bulunduğum şehirde yapı denetim olarak programın datasını da istiyoruz.
gelen hesapları ve modellemeyi bu data üzerinden kontrol ediyoruz.

Kapasite oranları "Betonarme tasarım" - "sonuç" -"betonarme kapasite oranı" bölümünden de kontrol edilebilir.

Hatta eleman bazında da bu kontroller yapılabilir. ( kiriş - kolon - perde )

1670535076131.png
1670535350274.png
1670535427085.png

1670535508578.png

Kapasite oranları "Betonarme tasarım" - "sonuç" -"betonarme kapasite oranı" bölümünden de kontrol edilebilir.

Hatta eleman bazında da bu kontroller yapılabilir. ( kiriş - kolon - perde )

Ekli dosyayı görüntüle 29525
Ekli dosyayı görüntüle 29526
Ekli dosyayı görüntüle 29527

Ekli dosyayı görüntüle 29528
Biraz dikkatli bakınca bulmuştum bende ama objeleri sakla komutunda eleman bazında bakılabileceği aklıma gelmemişti çok iyi fikir teşekkürler.
En büyük sorun kirişlerde olmuş onu da kiriş parametlerinde fiber beton modelini kullanarak kapasite oranını kontrol et seçeneğini aktif hale getirince çözüldü. Ama bu çözüm kirişlerde ilave donatı eklemiş oda bazı kolonlarda kesme kuvveti hatasına sebep oldu. Bundan dolayı kolon boyutunu da düzenledim. Böylelikle bir tık metrajımda armış oldu. Benim için sorun değil yaptığım her projeyi kendi evimmiş gibi tasarlıyorum. Fakat piyasada mühendislikten sonra tüccarlık yapan metrajı mümkün olduğunca az çıkartmak için sorumsuzca çözüm yapan meslektaşlarımız var. Onlarında önüne geçmek için bu hatanın uyarı olarak verilmesi uygun olur.

merhaba oğuzcan bey böyle bir şeyi hiç bilmiyordum. etrafımda ki meslektaşlarımın da pek bildiğini sanmıyorum. peki fiber beton modelini kullanarak kapasite oranını kontrol et seçeneği işaretlemek kullanıcılara bir seçenek olarak sunulmuş. benim gibi bilmeyen ya da kötü niyetli kullanıcılar bunu su istimal etmez mi ? yalnız bu seçeneği tıklamama rağmen ve kirişin kapasite oranın 1 in üzerinde olması rağmen bunla ilgilili bir uyarı vermedi program.
bir de görselleştirme ekranın da kapasite oranını kontrol etme seçeneğini göremedim ama o konuda da yarımcı olabilir misiniz ?

Bu durumu şöyle açıklamaya çalışayım isterseniz. kirişlerde As hesabı yani donatı alanı hesabı yapılırken yalnızca M3 yani kuvvetli eksendeki moment değeri dikkate alınarak yapılır. TBDY 7.4.1.2 'de de eksenel kuvvet 0.1*Ac*fck değerinin altında ise bu tasarıma izin verilmektedir.

1670572297918.png

Fiber model ile kapasite oranı hesaplanırken normal kuvvet ve iki eksenli eğilme etkisi altında etkileşim eğrisi ile hesaplanır. Bu durumda kirişlerde koşul ne olursa olsun normal kuvvet de kapasite oranı hesabında devreye girmektedir. Bazı projelerde fiber model kullanmadan gereken As değeri ile mevcut As değeri arasında çok küçük bir fark bulunuyor. Eğer bu kirişte çok küçük de olsa bir normal kuvvet var ise normal kuvvet dikkate alınmadan hesaplanan kapasite oranı 0.99 çıkarken, normal kuvvet dikkate alındığında çıkan kapasite oranı 1.02 gibi bir değer çıkabilir. Bu değerler aslında birbirine çok yakın ancak seçilen donatı alanı sınıra çok yakın olduğundan iki hesap arasında ciddi fark varmış gibi algılanıyor.

Burada kötü niyetli kullanıcı konusu için şöyle bir şey söyleyebilirim. Kirişlerde fiber model ile kapasite kontrolü ideCAD 'in ekstradan kullanıcılara sunmuş olduğu bir olanaktır. sap2000 ETABS gibi uluslararası programların "kiriş" komutlarında böyle bir kontrol bulunmamaktadır. Yani aslında P-M2-M3 etkileşiminde kapasite oranı 1 'den büyük kirişler normal kuvvet etkileşimi dikkate alınmadığından 1 'den küçük gözükebilir. Mühendisin kirişe gelen normal kuvvet ile ilgili kendisinin bir yorum yapması gerekiyor. Kısaca diğer programlarda veya elle normal kuvvet dikkate alınmadan hesabı yapılan bir kirişte bu durumun varlığından bile söz edilemezdi. ideCAD 'in bu olanağı kullanıcı tanımlı yaparak bu tür sistemlerde bir kontrol olanağı sunmuştur.

Bu durum ile ilgili daha detaylı açıklama eğitim videomuzda da bulunmaktadır.

Saygılarımla...

Geri