RİSKLİ YAPI TESPİTİ

Merhaba,

Riskli bina analizinde kolonlara gelen eksenel basınç kuvveti, basınç kapasitesinden fazla olduğunda kolon etkileşim eğrisi sebebi ile moment kapasitesi sıfır çıkmaktadır. Burada m değerinin çok büyük çıkmasının temel sebebi budur. Riskli bina analizlerinde beton sınıfı C5 C10 gibi çok düşük beton sınıfları olduğu için beton basınç dayanımı Ac*fck değeri (donatıları göz önüne almadan yaklaşık formül) de düşük çıkmaktadır. Örneğin aşağıdaki resimde bir kolonun etkileşim eğrisi bulunmaktadır. Burada kolonun basınç kapasitesi çekme etkisinde yaklaşık 60 tf, basınç etkisinde ise yaklaşık 130 tf olduğunu düşünelim. Bu kolonun eksenel kuvvet ve moment etkileşimi yalnızca bu iki değer arasında yazılabilir. Bu değerler aşıldığında kolonun kapasitesi zaten aşılmış olacaktır ve moment kapasitesi program tarafından sıfır hesaplanacaktır. Bu durumda da m değeri çok yüksek bir değer çıkmaktadır.

1629297762600.png

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
v10.82 Riskli yapı raporlarda bu duruma ilişkin bilgilendirme eklemiştik. raporda ilgili kolonlara "eksenel kapasite aşılıyor" yazıp X Çarpı koyduk Siz v10.82 kullanmanıza rağmen mi bu durum oluşuyor.
 
bunu bakanlık kabul etmiyor ve biz hiçbir şekilde önlem alamıyormuyuz levent bey ?
V10.82 sürümünde m değeri büyük çıkan kolonlarda Kat kolonları sınır değeri raporunda moment kapasitesi çok çok küçük olan kolonlarda eksenel kapasite yetersizliği bilgisi verilmektedir. Bu bilgiyi bakanlık proje denetçisine iletebilirsiniz.

1629373680561.png
 
merhaba levent bey,

Kurulum yaparken Sentinel hatasi aliyorum. Uzaktan baglanabilirmmisiniz
Merhaba,

Programı çalıştırdığınızda hasp hatası mesajı alıyorsanız, aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

-Sorununuz çözülmezse 10 versiyonu lisanslı kullanıcılarımız için oluşturduğumuz Teknik Destek Portalı üzerinden giriş yaparak sorunuzu tekrar yöneltiniz. Bu platformdan bilgisayarınıza uzaktan erişim sağlayabiliriz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Merhaba levent Bey;
Yıkılmak Üzere olan bina risksiz çıkıyor..
ya ben analiz ayarlarında hata yapıyorum, ya da programda bir sorun var.
bu konuda yardım olursanız sevinirim.
şimdiden teşekkürler

dosya ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • emine gezer.ide10
    734.3 KB · Görüntüleme: 10
Elemanlarda korozyon faktörü ve donatı dayanım faktörü tanımlamamışsınız (yani binanın yıkılmak üzere olduğunu programa belirtmemişsiniz :) ) Beton dayanımı yanında uygun faktörleri de tanımlamanız gerekir, yoksa bu tek katlı binayı hiç beton olmasa bile donatılar tek başına taşıyabilir. Projedeki mevcut donatılar da adet ve çap olarak hiç fena sayılmaz.
1631162698525.png
 
Merhaba levent bey;
yıkılmak üzere olan bina risksiz çıkıyor..
ya ben analiz ayarlarında hata yapıyorum, ya da programda bir sorun var.
bu konuda yardım olursanız sevinirim.
şimdiden teşekkürler

Merhaba Abdulhekim Bey;

Programda bir sorun yok.
düşey yükler açısından üflesen yıkılacak bu yapı. riskli yapı kontrolu açısından Malesef risksiz.
Riskli bina yönetmeliği esaslarına göre değerlendirildiğinde bu bina riskli telaki edilmemektedir.

Öncelikle Riskli Bina Analizi ile ilgili bilgilendirme yapmak isterim. Riskli bina analizi RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR (RYTEİE) 2019 'a göre yapılmaktadır. RYTEİE 1. bölümde bulunan Kapsam başlığının 1.3 maddesinde riskli bulunmayan binaların depreme dayanıklı tasarım esaslarını sağladığı sonucu çıkarılmaz şeklinde bir madde verilmiştir.

1631170826710.png

Programda az katlı betonarme binalar için RYTEİE ilkelerinin tamamı uygun biçimde yapılmaktadır. Ancak RYTEİE yönetmeliğinde sizin "yıkılmak üzere olan bina.." şeklinde yaptığınız değerlendirmeyi esas alan kriterleri kontrol etmemektedir. Kısaca bu değerlendirmeyi açıklamak isterim.

RYTEİE 1.3 maddesinin verilme sebebi de riskli bina analizinin değerlendirme yöntemidir. RYTEİE Bölüm 4.4 'te Riskli Betonarme Binanın Belirlenmesi maddesine göre riskli bina değerlendirilmesi yapılmaktadır. Burada kısaca bahsetmem gerekirse Tablo 4.4 ve Tablo 4.5 kullanılarak A B C sınıfı kolon veya perdelerin sınır değerleri verilmektedir ve bu sınır değerlere göre değerlendirme yapılmaktadır.

Burada yapılan değerlendirme herhangi bir kapasite kontrolüne dayandırılmamaktadır.

1631171062359.png
1631170921198.png

Örneğin Kolonlarda etriyeler 25 cm olarak girilmiş. Bu durum normal şartlarda kabul edilmemelidir çünkü DGT hesabında bile maksimum etriye aralığı 150mm olabilmektedir. Ancak Riskli Bina Analizinde projenizde tanımlı etriye durumuna göre hesaplanan kayma dayanımı ve kesme kuvvetine göre bir Ve/Vr oranı hesaplanır. Bu oran da Tablo 4.2 'ye göre kolon sınıfının belirlenmesinde kullanılır. Kolon sınıfı da yukarıda gönderdiğim Tablo 4.4 'te belirtilen sınır değerlerin belirlenmesinde kullanılır. Ve/Vr hesabı da RYTEİE EK-D bölümünde anlatılmıştır.

1631171329006.png

RYTEİE yönetmeliğinde görüldüğü gibi herhangi bir süneklik kontrolü, kapasite kontrolü veya yapı elemanlarının aldıkları hasar kontrolü bulunmamaktadır. Bunun yanında herhangi bir minimum donatı kontrolü de bulunmamaktadır. Bu değerlendirmeler Riskli Bina Analizi için mühendis inisiyatifindedir. Örneğin yapınıza doğrusal veya doğrusal olmayan performans analizi yapıldığında hem elemanlarınız gevrek çıkmaktadır hem de bina göçme durumunda çıkmaktadır. Bu durumda binanın göçme durumunda olduğunu performans analizi verebilmektedir.

Kullanıcımızın aşağıda verdiği cevaba istinaden de bir cümle yazmak isterim.
Elemanlarda korozyon faktörü ve donatı dayanım faktörü tanımlamamışsınız (yani binanın yıkılmak üzere olduğunu programa belirtmemişsiniz :) ) beton dayanımı yanında uygun faktörleri de tanımlamanız gerekir, yoksa bu tek katlı binayı hiç beton olmasa bile donatılar tek başına taşıyabilir. projedeki mevcut donatılar da adet ve çap olarak hiç fena sayılmaz.

Donatı korozyonu çarpanı eğilme ve kayma dayanımı azalttığından, bu katsayısının girilmesi projenin çözümü bakımından önemlidir. Donatı korozyonu çarpanı ve yetersiz kenetlenme boyu çarpanları eğer projede korozyon ve yetersiz kenetlenme var ise kesinlikle girilmelidir. Örneğin bu projede kolonlarda korozyon çarpanı 0.5 girildiğinde yapı riskli yapı çıkmaktadır.

Ancak burada donatı korozyonu çarpanları girilse bile enine donatı açısından ciddi bir fark oluşturmayacaktır. Donatı korozyonu çarpanını kolonlarda girmek, kolonlarda bulunan donatıların akma dayanımları o oranda azaltacaktır. Bu durumda kayma dayanımı ve eğilme dayanımı da azalarak bir hesaplama yapılacaktır. Boyuna donatılarda korozyon faktörünün girilmesi eğilme-eksenel kuvvet etkileşimi de gözönüne alınarak eğilme dayanımının azalmasını sağlayacaktır. Ancak kayma dayanımı Vr için yukarıda yazdığım durumlar geçerlidir. Kayma dayanımı yalnızca kolon-perde sınıfının belirlenmesinde kullanılmaktadır.

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.

Saygılarımla...
 
merhabalar. riskli yapı analizi yaptığımızda 20/100 ebatındaki bazı perdelerde Ve kesme değerleri ''0'' çıkıyor. Perde boyutu 20/120 yaptığımızda Ve değerleri değişiyor. Yönetmelik gereği 1/5 olan perde ebatlarını program dikkate almıyormu? Heyet kanaati ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • VE DEĞERİ 0 ÇIKIYOR.cde
    739.3 KB · Görüntüleme: 11
  • heyet sonuc.png
    heyet sonuc.png
    207.2 KB · Görüntüleme: 19
Merhaba;

riskli yapı analizi yaptığımızda 20/100 ebatındaki bazı perdelerde ve kesme değerleri ''0'' çıkıyor. perde boyutu 20/120 yaptığımızda ve değerleri değişiyor.
Burada sizin projenizi önce normal analiz daha sonra riskli bina analizi yaptığımda kesme kuvveti değerinin sıfır olduğu durumla karşılaşmadım. 20/100 'lük tüm perdelerde kesme kuvveti ve kayma dayanımları hesaplanmış görülüyor. Projede riskli bina analizi sonucunda bu durumla karşılaştığınız bir perdenin adını belirtirseniz veya ekran görüntüsü gönderirseniz daha iyi yardımcı olabilirim.

Riskli bina analizinde perdelerde genişlik/kalınlık oranı 1/5 'tir ve program bu kabule göre riskli bina analizi yapmaktadır. Ancak bu durum yalnızca aşağıdaki resimde gösterdiğim alfa_s (perde kesme kuvveti oranları) değerlerini etkilemektedir. Perde kalınlığının 5 katından daha kısa bir perde tanımlandığında bu eleman alfa_s (perde kesme kuvveti oranları) 'nda gözönüne alınmamaktadır. Eğer 1/5 oranını bir sağlayan bir perde tanımlanırsa bu perde alfa_s oranında gözönüne alınır. Ancak 1/5 oranından bağımsız tüm perdelerde kesme kuvveti (Ve) değerleri hesaplanıp değerlendirmede gözönüne alınmaktadır.
1633951632823.png

Aşağıdaki resimde Kat perdeleri sınır değerleri kontrolünde Ve Vr tanımlanmış ve moment dayanımları hesaplanmıştır. Baktığım diğer tüm 20/100 boyutlarındaki perdelerde durum bu şekilde hesaplanmıştır.

1633952011328.png

Saygılarımla...
 
merhaba. raporlarda da perde betonarme içeriklerinde Ve değeri ekte gönderdiğim gibi sıfır görünüyor.
 

Ekli dosyalar

  • 1 VE.png
    1 VE.png
    744.1 KB · Görüntüleme: 14
  • 2 VE.png
    2 VE.png
    883 KB · Görüntüleme: 13
  • 3 VE.png
    3 VE.png
    997.3 KB · Görüntüleme: 11
  • 4 VE.png
    4 VE.png
    835.8 KB · Görüntüleme: 11
  • 5 VE.png
    5 VE.png
    636.9 KB · Görüntüleme: 15
Son düzenleme:
raporlarda da bazı VE kesme değerleri ekteki gibi sıfır görünüyor
 

Ekli dosyalar

  • 1 VE.png
    1 VE.png
    744.1 KB · Görüntüleme: 14
  • 2 VE.png
    2 VE.png
    883 KB · Görüntüleme: 8
  • 3 VE.png
    3 VE.png
    997.3 KB · Görüntüleme: 5
  • 4 VE.png
    4 VE.png
    835.8 KB · Görüntüleme: 5
  • 5 VE.png
    5 VE.png
    636.9 KB · Görüntüleme: 11
  • heyet sonuc.png
    heyet sonuc.png
    207.2 KB · Görüntüleme: 15
Merhaba;

Görsellerde belirttiğiniz durumu inceledim. Yönetmelik ve program mantığında durumu açıklayacağım.
Perdeler "RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR" yönetmeliğinin EK-E bölümünde verilen ilkelere göre yapılmaktadır. Burada G+nQ +- E/6 durumuna göre elde edilen eksenel kuvvet değeri için moment kapasiteleri hesaplanır. Bunun yanında perde tabanına etki eden kesme kuvveti değeri hesaplanan m değerine bölünerek gözönüne alınır. Burada perde m değeri yüksek çıkan perdelerde bir çekme etkisi olduğu görülmektedir. Eğer bu çekme etkisi, çekme kapasitesini aşıyor ise moment kapasitesi hesaplanamaz. Çekme kapasitesi de yalnızca perdedeki donatı alanına bağlıdır. Sizin projenizde perdelerin boyuna donatılarının az olması, yetersiz kenetlenme boyu akma gerilmesi çarpanının 0.4 olması ve yapı bilgi düzeyinin sınırlı olması sebebiyle oldukça düşük bir çekme kapasitesi hesaplanmıştır. Bu sebeple perdeye gelen çekme etkisi bu düşük çekme kapasitesini aştığından etkileşim eğrisi oluşmamış ve moment dayanımı sıfır olarak hesaplanmıştır.

1634111548961.png
m değeri de aşağıdaki resimde gösterdiğim gibi moment kapasite eğrisine göre hesaplanmaktadır. yukarıda anlattığım moment dayanımının sıfır olmasından ötürü m değeri çok büyük bir değer çıkmaktadır. Ek-E E.1.2 'de bahsedilen "perde tabanına etki eden deprem kesme kuvveti hesaplanan m değerine bölünecek ve Ve/Vr oranı hesaplanacaktır" maddesi sebebiyle kesme kuvveti sıfır çıkıyor gibi gözükmektedir. Aslında deprem hesabında sıfır çıktığı için değil çok büyük m değerine bölündüğü için sıfır gözükmektedir.

1634111615348.png
Donatı korozyonu çarpanını 0.4 'ten 1 'e çıkartırsanız anlattıklarımla tutarlı sonuçlar çıktığını gözlemleyebilirsiniz. Donatı korozyonu çarpanı 1 olduğunda dayanımda kullanılan donatı alanı artacak ve m değeri normal bir sayı olarak hesaplanacaktır. Bu durumda da kesme kuvveti daha anlamlı bir sonuç çıkacaktır.

Umarım açıklayıcı olmuştur. Bahsettiğiniz durumu da ayrıca not aldım gerekli inceleme yapılacaktır.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst