V11.13 kullanıma sunulmuştur.

R katsayısı kontrolü

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ryildiz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Süneklik düzeyi normal perdeli sistemlerde program alfa s kontrolünü yapıyor mu?

TDY 2.5.3.1 e göre alfa s >=0,75. ( Ancak as 0,75 ten küçük olduğu halde program süneklik düzeyinin değiştirilmesi hususunda bildirimde bulunmuyor)

Ekli dosyalar

• 1.jpg
    1.jpg
    118.4 KB · Görüntüleme: 9,499
  • 2.jpg
    2.jpg
    128.6 KB · Görüntüleme: 9,499
deprem bölgesi 3 ve 4 de as'e bağlı olmaksızın dişli mantar h>13, plak h>25m'ye kadar normal sünek binaya izin veriliyor
ancak sizin de dediniz gibi binanız 1.deprem bölgesinde olduğu için as>.75 olmadıktan sonra normal sünek çözüm yapamazsınız
program belki ilerde deprem bölgesi - as - süneklik düzeyi karşılaştırmalı olarak bu tip uyarılar yapabilir, ama herşeyi de programdan beklememek lazım tabi :)

siromar":10clefto' Alıntı:
deprem bölgesi 3 ve 4 de as'e bağlı olmaksızın dişli mantar h>13, plak h>25m'ye kadar normal sünek binaya izin veriliyor
ancak sizin de dediniz gibi binanız 1.deprem bölgesinde olduğu için as>.75 olmadıktan sonra normal sünek çözüm yapamazsınız
program belki ilerde deprem bölgesi - as - süneklik düzeyi karşılaştırmalı olarak bu tip uyarılar yapabilir, ama herşeyi de programdan beklememek lazım tabi :)

Sayın siromar;
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Bu soruyu herşeyi programdan beklediğimden dolayı yazmamıştım. Sadece bi eksiklik olarak gördüğümden dolayı yazmak istedim.
Program TDY 2.5.3.1 kontrolünde "kesme kuvveti 0,75 ten büyük olup olmadığını kontrol edilerek kullanıcı uygun R katsayısını girmeye zorlanır." diyor ama yapmıyor. :)

Merhaba,

Programda şu anda, sistem normalse ve projede panel objesi tanımlıysa , Hn>=25 ve alfas<0.75 durumunda uyarı veriliyor.

Hn>=25 kontrolü eski tdy'de 6.5.3.2'de var olan bir koşuldu. TDY 2007'de o maddeye denk düşen madde ve koşul değiştiği için Hn>=25'in kontrol edilmesi gerekmiyor.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    58.6 KB · Görüntüleme: 9,408

Ekli dosyalar

• 1.jpg
    1.jpg
    187.2 KB · Görüntüleme: 9,406
  • 2.jpg
    2.jpg
    118.4 KB · Görüntüleme: 9,406
  • 3.jpg
    3.jpg
    128.6 KB · Görüntüleme: 9,406
Ekran görüntülerini bir kez daha neden gönderdiniz, anlamadım?

Eklediğiniz ekran görüntüsünde "Bina toplam yüksekliğiniz 9.30 metre" görünüyor.

Programda sünekliği normal ve panelli sistemlerde, Hn>=25 m. ve alfas<0.75 durumunda uyarı veriliyor ve Hn>=25'in kontrol edilmesi gerekmiyor yazmıştım bir önceki mesajımda...

Hakan Bey merhaba
plak doşemede Hn<25m ve asmolen - mantar döşeme de Hn<13m koşuluyla normal sünek binaya izi 3 ve 4. derece deprem bölgelerinde var
bahsi geçen bina 1. derece deprem bölgesinde olduğu içinyüksekliğe bakılmaksızın normal sünek çözüm için alfas> 0.75 olması lazım
bahsi geçen binanın alfas<0.75 olduğu için program uyarı vermesi gerekli denmek istenmiş

iyi çalışmalar
selamlar

siromar":3ud1yire' Alıntı:
Hakan Bey merhaba
plak doşemede Hn<25m ve asmolen - mantar döşeme de Hn<13m koşuluyla normal sünek binaya izi 3 ve 4. derece deprem bölgelerinde var
bahsi geçen bina 1. derece deprem bölgesinde olduğu içinyüksekliğe bakılmaksızın normal sünek çözüm için alfas> 0.75 olması lazım
bahsi geçen binanın alfas<0.75 olduğu için program uyarı vermesi gerekli denmek istenmiş

iyi çalışmalar
selamlar

Merhaba,

Ben de sizin ve ryildiz'ın yazdıklarını onaylamıştım ama yeterince anlaşılır yazamadım galiba, konu gereksiz yere uzadı.

Program aynı anda Hn>25m yükseklik kontrolünü de yapıyor ancak yapmaması lazım, yapmadığında alfas<0.75 uyarısını görebileceksiniz...

Teşekkürler, iyi çalışmalar

siromar":3ndn3rsu' Alıntı:
Hakan Bey merhaba

iyi çalışmalar
selamlar

Sayın Siromar;
Anlatmak istenen tam olarak budur. Teşekkürler :)

Geri