V11'i Online Satın Alın

r katsayısı seçimi

horrabinide

Yeni Üye
Arkadaslar merhaba,

en son 40 yıl once 3.8 buyuklugunde deprem olan bır bolgenın (yurtdışı) deprem bolgesı secımını 3. derece olarak yorumladım. zemin tipini Z3 olarak girdim.
yapı zemin +4 kat. zemin katta 5 adet ve normal katlarda merdiven çevresinde perde olan bir tasarımım var.

sorum su,
R katsayısı seçimi hakkında önerileriniz nedir?

cevabınız ıcın tesekkur ederım.
3. derece deprem bolgesı oldugu uzere normal secım yapılabılır gıbı yorumlamıştım.
yönetmeliği tekrar inceleyince dogru cozumun R=7 ve Yuksek suneklık duzeyı oldugunu gordum.
Cozumum de bu esaslar oldu.

Deprem yönetmeliğine göre; 1. ve 2. derece deprem bölgeleri için süneklilik düzeyi yüksek seçilmelidir ,ancak 3. ve 4. derece deprem bölgeleri sizin insiyatinizde süneklilik düzeyini yüksekte seçebilirsiniz..

bina taşıyıcı sisteminin süneklik düzeyini belirlerken, yönetmelik belli kısıtlamalar getiriyor. yapı yüksekliği veya deprem bölgesi gibi. yalnız yine aynı yönetmelik bu kısıtlamalrı dikkate almayabileceğimizi de söylüyor. ne zaman dikkate almayabiliriz derseniz perde kullandığımız zaman olacak. bu şekilde yönetmelik tasarımcıyı rahat bırakıyor. herhangi bir deprem bölgesinde istenilen süneklik seçilebilinir. yönetmeliğin 2.5.3 ve 2.5.4 başlıklarını irdelemenizi tavsiye ederim.

Geri