r katsayısı seçimi

ERDZL

Yeni Üye
betonarme ve çelik bir proje de r katsayısı seçiminde yardımcı olabilir misiniz
göreli kat ötelenmesi sorunu alıyorum.
seçeneklerde betonarme kolon ve kirişler ile deprem etkilerinin taşındığı seçenek yok
birde projeyi sizinle nasıl paylaşabilirim
 

Ekli dosyalar

  • Adsız1.jpg
    Adsız1.jpg
    134.3 KB · Görüntüleme: 388
Makasların olduğu doğrultu için A16 veya C16 seçimi uygundur. Her iki seçimde de R ve D katsayıları aynıdır. Sorun yaşanmaz. Ancak yanının düşey taşıyıcı elemanları betonarme olduğu için betonarme seçimi yapıp devam edebilirsiniz.

En doğru uygulama ise şu şekilde olacaktır. Önce çelik olan üst bölüm için analiz ayarlarından uygun seçimleri yapınız. Bunun için makas olan yön C16, diğer yön ise C11 olacaktır. Bu seçim sonunda ve çelik bölüm doğru davranış sergilesin diye zayıf eksene kirişleri mafsallı değil, moment aktaran bağlayınız. Ardından analiz yapınız ve çelik elemanları göreli öteleme ve dayanım kontrollerini sağlayacak şekilde tasarımı tamamlayınız. Seçmeli raporu alınız.

Ardından projeyi farklı kaydediniz. Analiz ayarlarından betonarmeye uygun seçimleri yapınız. Bu sefer makas olan doğrultu A16, diğeri A11 olacaktır. Analiz ediniz. Çeliğe hiç dokunmayınız, sadece betonarme elemanların tasarımını tamamlayınız. Yine seçmeli rapor alınız. Çelik elemanlar ve çelik olan katın göreli ötelemesini ilk modelin raporundan betonarmeleri de ikinci modelin raporundan alıp birleştiriniz.

Not: Sizin betonarme ve çelik taşıyıcı sistemler aynı R ve D katsayılarına sahip olduğu için tek modelde seçimi çeliğe göre yapıp da devam etmenizde de hiç bir problem yoktur.
 
Geri
Üst