V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Radye Temel (As-) Hatası

İyi Günler bodrum+zemin+5kat ve kule kattan oluşan bir otel projesi üzerinde çalışıyorum. Radye Temel Kalınlığını 75 cm yaptım. Donatı hatası verdi gereken ve mevcut satırlarını kontrol ettiğimde ise abartı bir donatı ile karşılaşmadım, donatı aralığını da düşürdüm fakat yine de sorunu çözemedim. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Sn damlatpz

--Radye demirlerin çapını artırın kurtarıyor.(Q20 yapın)
--kolonlardaki (B) hatalarını,
--kiriş hatalarını giderin
--merdivenleri de ilave edin

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN

Merhaba,

Projenizde zemin katta döşeme meshleri oluşmamış. D13-D14 döşemelerinin döşeme kenarlarını K4 ve K19 un düğüm noktalarından bağlayıp, K14 kirişini S01 ve S02 kolonlarının köşe noktalarından bağlamanız sorunu çözer. (Ayrıca konsol nervür oluşumunu engellemek için döşeme kenarı yerine kiriş çizilmesini öneririm.)

Bunun dışında;

-D01 döşemesinde K04 kirişi üzerine gelen 2. bir enine diş oluşumu var.
-D01 ve D09 döşeme dişlerinin beraber çözülebilmesi için, D09 un enine diş oluşmayacak şekilde kaset döşeme olarak tanımlanması uygun olur.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

Levent bey yarı rijit çözümde döşeme meshlerinin oluşup oluşmadığını tam olarak nasıl anlayabiliriz resimli olarak belirtmeniz mümkün müdür acaba 3b cercevede göremedim ama ? (Bu proje için)

saygılar sunarım

cakilomer:2udh6fg1' Alıntı:
Levent bey yarı rijit çözümde döşeme meshlerinin oluşup oluşmadığını tam olarak nasıl anlayabiliriz resimli olarak belirtmeniz mümkün müdür acaba 3b cercevede göremedim ama ? (Bu proje için)

saygılar sunarım
Perspektif penceresinde 3b çerçeve modunda döşeme ağlarının oluşup oluşmadığına bakılabilir. (Veri girişi sonrası model kontrolü dokümanındaki 3. madde)

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

İyi çalışmalar

Bazen bütün katlardaki döşemeler kırmızı renk oluyor. Bir sorun olduğuna işaret midir? Döşeme betonarmesine baktığımızda momentlerin hesaplandığını ve donatıların atıldığını görüyoruz. Yine de sorun mudur?

T1=1.2 sn değeri biraz yüksek değilmi? Hernekadar süneklik şartlarını şağlamıs olsanız ve Zemin hakim periyodundan uzaklaşmanız ivmenin(ST) azalması bakımından iç rahatlatsada (çünkü F=m*a) yinede sisteminizi rijitleştirmeniz gerektiğini düşünüyorum. Yakın geçmişteki depremlerde gördüğüm, özellikle asmolen döşemeli sistemlerin yüksek periyodlara karşılık veremediği ve beklenen sünekikleri gösteremediği yönündedir.

D14 döşemesinin yönnünü neden komşu döşemelerle aynı yapmadınız? Bir sebebi varsa bilmek öğrenmek isterim...

Yanlışlarım varsa lütfen düzeltiniz.

İyi çalışmalar...

KEMAL YALVAÇ

Kemal bey dediklerinize katılıyorum bu sistem bu kadar salınımı kaldıramayabilir.Peki özellikle bu sistem için çözümünüz nedir bizi aydınlatırsanız sevinirim .

saygılarımla
ÖMER FARUK ÇAKIL

Ömer bey merhaba,

Yatak katsayısının çok yüksek olmadığı zeminlerde üst yağı etkileşimli çözüm periyodu ciddi oranda arttırabiliyor bildiğiniz gibi. taşıyıcı kirişlerin h=32 cm oılması, nervür kirişlerden ve tuğlalardan gelen ilave yükler ile bina zati ağırlığının da artması vs diğer etkenler (genel bir paylaşım olduğu için yazıyorum yanlış anlamayın...) Ben birtürlü ısınamadım şu nervürlü döşemeye sistemine. maalesef yaşadığım sehirde (Antalya) yapıların %90'ı nervürlü döşeme. Mevcut işsizlikte bu sistemle nasıl baş edicem bilmiyorum. 20 cmlik plak döşemeye gizli kiriş yapmaya çalıştıklarında basbas bağırıyoruz gel gelelim kendimiz 30 cmlik taşıyıcı kirişciklerle projeleri yapıveriyoruz. 10 cm le herseyi yoluna sokuveriyoruz sanki :) Plak kalınlığının en az 10 cm olması kanısındayım. 7 cmde nedir? şimdi diyeceksiniz 10 cm'i beğenmiyordun,
3 cm'in lafını ediyorsun :) 7-30 cm nervürlü ve 15 cm plak döşemenin atalet momentlerini karşılaştırırsanız nervürlü döşemenin hakim yönde daha güçlü olduğunu görebilirsiniz dişlere dik yöndeki ataleti ise düşüktür. asıl sıkıntı ''zayıf taşıyıcı kirişler'' ve dişlere dik yöndeki d=7cm döşemenin yatay rijitliğidir...

Ömer bey perde ilavesi ve duvar altı kirişlerin yüksekliklerini arttırmaktan başka bir secenek göremiyorum. sizin başka tavsiyeleriniz varsa bilgilenmek isterim...

yanlışlarım varsa lütfen düzeltiniz..

KEMAL YALVAÇ

Kemal bey saygılar sunarım.Periyot çok hassas bir konu bana kalırsa ayrı bi kontol mekanizması olması gerekir.Her ne kadar yönetmelik deprem kuvvetini 2.5 ile çarparak önlem alıyorsa da bence bunun bir sınır düzeyi olmalı mesela 4 katlı bir yapının hakim periyodu en fazla 0.5 sn olmalı gibi yani periyodun çok olması rezonanstan kaçınmak anlamında faydalı olabilir ama son yaşanan depremlerde aşırı süneklilik kolonların ekseninden kayması gibi sonuçlar doğuruyor.Bu bağlamda neler yapılabilir onlara bakalım ekte kendi çözdüğüm bir projeyi sunuyorum 4 katlı ve 1.periyodu .98 sn bu yapı için bu periyod bana da çok geldi ama gel gelelim böyle ufak bir yapı için deprem perdesi koysak artık bizi mesleğin yüzkarası haline bile getirebilirler.Topu yönetmeliğe atmak burda çözüm ama gönderdiğim projeyle alakalı bir işlem yapılabilir mi ?

saygılar sunarım
ÖMER FARUK ÇAKIL

Ekli dosyalar

• periyot.png
    periyot.png
    50.3 KB · Görüntüleme: 10,397
Ömer bey yazılarınızdaki inceliği anlıyorum. Henüz piyasada sahsi bir proje deneyimim yok(fenni mesul olarak). Bu maksatla paçaları sıvadık bakalım. birkaç gündür mimarlarla gorusmeye calışıyoruz.. Siz tecrubeli meslektaşlarımdan ögreneceğim cok sey var bu anlamda.
istanbuldaki çalışma hayatım boyunca genelde buyuk çaplı projelerde gorev aldım. misal Otel yapan birisi koca otelde 3-5 perdenin hesabını yapmıyor işin güzel tarafı... bu kiriş-kolon neden bukadar buyuk diyeni görmedim hiç... ama sizi anlayabiliyorum bu tarz ufak işlerde bizim sayın müteahhide gelde anlat bunu. adamlar 3 tane demirin hesabını yapıyor maalesef. Bu anlamda Aslında bu tarz işlerde sanılanın aksine riskimiz bence daha buyuk. genelde zarar goren yapılar 3-5 katlı küçük yapılar. birçoğu yeterli sünekliği gösteremediğinden bir coguda bahsettiğiniz rezonans etkisinden zarar gördü. arada kalmak gibi (rezonanstan kaç, fazla da sallandırma) :) Söylediğinizi anlayabiliyorum yapacak birşey yok gibi gözüküyor bu anlamda :( yani zaten 5-6 kolon var, oturma alanı dar, yükseklikte nerden baksanız 6*3=18m bu periyod normal gözüküyor (kat başına 0.2 sn gibi). perde dışında yapacaklarımız da zaten cok etkilemez sonucu...

çerceveye güvenecez bu anlamda, en azından rijit sayabileceğimiz boşluksuz d=12 döşemelerimiz var.

Allah hepimize kolaylık versin..

iyi çalışmalar...

KEMAL YALVAÇ

Kemal bey aynen dediğiniz gibi bende istanbulda çalışmaktayım.Dediğiniz hususlar büyük projeler için göze batmıyor.Ancak özellikle böyle ufak yerlerde göze bakan noktalar çok olmakta belediyeler asansör perdesini zorunlu tutuyor öyle mimari projeler geliyor ki asansörün perdesinin sisteme katkısı 0 hatta dönme yaratıp yapıya zarar veriyor.Keşke özellikle yüksek katlarda köşe L perdelerini koymak zorunlu dese belediye o zaman yaptığımız projeden sonra az da olsa gönlümüz rahat olur.İşimiz zor sonuç olarak ama piyasadaki algı mühendisler programa bağlı aman onun yaptığını bende yaparım algısı ama adama diyosun perde koyalım ya ne perdesi diyo yumuşak kat diyosun bişey olmaz diyo ötelenme diyosun taş gibi bina diyo sonra pes diyosun artık .Dediğiniz gibi allah hepimize kolaylık versin ne zaman danışmak isterseniz bana ulaşabilirsiniz saygılar sunarım.

[email protected]
ÖMER FARUK ÇAKIL

k.yalvaç":4w5spui9' Alıntı:
Ömer bey merhaba,
........
Ben birtürlü ısınamadım şu nervürlü döşemeye sistemine. maalesef yaşadığım sehirde (Antalya) yapıların %90'ı nervürlü döşeme. Mevcut işsizlikte bu sistemle nasıl baş edicem bilmiyorum. 20 cmlik plak döşemeye gizli kiriş yapmaya çalıştıklarında basbas bağırıyoruz gel gelelim kendimiz 30 cmlik taşıyıcı kirişciklerle projeleri yapıveriyoruz. 10 cm le herseyi yoluna sokuveriyoruz sanki :) Plak kalınlığının en az 10 cm olması kanısındayım. 7 cmde nedir? şimdi diyeceksiniz 10 cm'i beğenmiyordun,
3 cm'in lafını ediyorsun :) 7-30 cm nervürlü ve 15 cm plak döşemenin atalet momentlerini karşılaştırırsanız nervürlü döşemenin hakim yönünde çok yaklaşık olduğunu görebilirsiniz dişlere dik yöndeki ataletlerde ise d15 cmlik döşeme öndedir. yani asıl sıkıntı ''zayıf taşıyıcı kirişler'' ve dişlere dik yöndeki d=7cm döşemenin rijitliğidir...

KEMAL YALVAÇ

+1. bazı şeyleri güzel ifade etmişsin Kemal. Ama şu da bir gerçek ki hala dört tarafa konsol çıkıp çerçeve oluşturmaktan kaçınanlara karşı hiç olmazsa nervür döşeme ile bütün kolonları birbirine bağlıyorsun. (Doğru düzgün bağlayanlar için söylüyorum. orada da filim çevirenlere zaten diyecek bir şey kalmıyor)

cakilomer":2qvzbrtm' Alıntı:
Kemal bey aynen dediğiniz gibi bende istanbulda çalışmaktayım.Dediğiniz hususlar büyük projeler için göze batmıyor.Ancak özellikle böyle ufak yerlerde göze bakan noktalar çok olmakta belediyeler asansör perdesini zorunlu tutuyor öyle mimari projeler geliyor ki asansörün perdesinin sisteme katkısı 0 hatta dönme yaratıp yapıya zarar veriyor.Keşke özellikle yüksek katlarda köşe L perdelerini koymak zorunlu dese belediye o zaman yaptığımız projeden sonra az da olsa gönlümüz rahat olur.İşimiz zor sonuç olarak ama piyasadaki algı mühendisler programa bağlı aman onun yaptığını bende yaparım algısı ama adama diyosun perde koyalım ya ne perdesi diyo yumuşak kat diyosun bişey olmaz diyo ötelenme diyosun taş gibi bina diyo sonra pes diyosun artık .Dediğiniz gibi allah hepimize kolaylık versin ne zaman danışmak isterseniz bana ulaşabilirsiniz saygılar sunarım.

[email protected]
ÖMER FARUK ÇAKIL

:) ne desem bilmiyorum...

Geri