V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

radye temel donatı yetersiz hatası

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ecee
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ecee

Üye
Merhabalar ,
B+Z+12 kattan oluşan projemde radye temelde donatı yetersiz hatası alıyorum ve ne yaparsam düzeltemedim, yardımcı olursanız sevinirim.
İyi çalısmalar..
 

Ekli dosyalar

ilave olarak projenizde;
Merdiven mesnetlenme koşulları hatalı. Yapı ile birlikte çözüm için mesnetlenme koşulları belirlenirken, merdiven kenarı hangi elemana mesnetleniyorsa sadece o elemana bağlı olduğu satır işaretlenip, diğer taşıyıcı elemanlar ve diğer kenarların boş bırakılması uygun olur. Merdiven mesnetlenme uzaklığını tanımlarken çok büyük değerler verilmesi kenarın ilgili olmayan elemanlara bağlanmasına neden olur.
Zemin kattaki M27 merdivenin yüksekliği kat yüksekliği ile uyumlu değil.
M26 merdiveninin boyutları merdiven boşluğu ile uyumlu değil ve mesnetlenme koşulları üst katlarda düzenlenmemiş.
Projelerinizde analiz modelini mutlaka inceleyiniz.

1667974611722.png
Merdiven oluşturma ve mesnet koşullarının belirlenme ile ilgili aşağıdaki linklerden bilgi edinebilirsiniz.
-Merdivenin oluşturulması
-Merdiven mesnet koşullarının belirlenmesi

Projenizde "üst yapı etkileşimli çözüm" seçeneğini de değerlendirebilirsiniz. Ana donatı akslarını taşıyı perde ve kolonların üzerine gelmeyecek şekilde düzenleyebilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • 1667982154107.png
    1667982154107.png
    40.1 KB · Görüntüleme: 33
Levent bey teşekkür ederim, dediğiniz gibi merdiven mesnetlerini düzelttim ve analizde üst yapı etkileşimli çözdüm ancak çok fazla hata çıktı. Üst yapı etkileşimsiz çözümde sıfır hata varken bu kadar hata çıkması normal mi yoksa ayarlarda gözümden kaçırdığım önemli bir hata mı yapıyorum. İncelerseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler. İyi çalışmalar..
 
Merhaba,
-çok fazla hatanın çıkmasının sebebi levent beyin bahsettiği merdivenle ilgili olan düzenlemeler; merdiven mesnetlenme koşullarında sabit mesnet opsiyonunun işaretli olması,mesnetlenme uzaklığını fazla değerde almanız ve yapı geometri kontrolünde 13.kattaki kiriş-döşeme kenarı çakışması hatası.bunlar giderildi.merdiven yüksekliği ve boşluk düzenlemelerini siz regüle edersiniz.
-üst yapı etkileşim opsiyonu işaretlendi.
-13.kattaki kirişlerin üzerine duvar basmayacağı için kiriş duvar yüklerini kaldırabilirsiniz.ben ekteki öneri modelde kaldırdım.
-genel betonarme parametrelerinden fiber beton opsiyonu işaretlendi.
-c35 beton kullanmanızı öneririm yapının 15 katlı ve zd zemin sınıfı olması sebebiyle. ekteki modelde c35 kullandım.
-kapasite oranı 1 i aşan kirişlere gövde donatısı ilave edilerek bu değer 1 in altına çekildi.
-geoteknik rapordan öğrenip ya da yönetmelikte bölüm 16.11 e göre statik ve dinamik toprak basıncı yüklerini hesaplayıp programda bodrum kattaki çevre toprak perdelerine yatay yük olarak etkitiniz.bu yükleri programa tanımlamayı ve ilgili perdelere yatay yük olarak etkitmeyi kolayca araştırıp öğrenebilirsiniz. bu durum donatı düzenini etkileyecektir.

-öneri model ekteki dosyadadır.bu modelde hatalar giderildi fakat siz radye temel ana donatı aks düzenlemesini, nihai merdiven düzenlemesi ve toprak perdelerine bahsettiğim düzenlemeyi yaptıktan sonra yapıyı yeniden analiz ettiğinizde kolonlarda donatı alan yetersizliği hatası alırsanız ilgili kolonlarda sarılma bölgesindeki mesafeyi 1 cm azaltmanız bu hatayı giderecektir.eğer başka elemanlarda bu hata çıkarsa ilgili elemanlarda donatı alanını arttırarak bu hatayı giderebilirsiniz.

kolay gelsin,iyi çalışmalar dilerim.
 

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Levent bey teşekkür ederim, dediğiniz gibi merdiven mesnetlerini düzelttim ve analizde üst yapı etkileşimli çözdüm ancak çok fazla hata çıktı. Üst yapı etkileşimsiz çözümde sıfır hata varken bu kadar hata çıkması normal mi yoksa ayarlarda gözümden kaçırdığım önemli bir hata mı yapıyorum. İncelerseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler. İyi çalışmalar..
Merdiven mesnetlenme koşulllarının hatalı tanımlanması analiz modelini ve analiz sonuçlarını etkiler.
Üst yapı etkileşimli çözüm de analiz sonuçlarını etkiler.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

İyi çalışmalar
 
Hepinize yardımlarınız ve öğretileriniz için çok teşekkür ederim, iyi çalışmalar..
 
Merhabalar,
Yukarda atmış olduğum projenin mimarisinde sınırlar ve merdivenlerde değişiklikler oldu, tekrar düzenledim tüm ayarlamalarımı dediğiniz şekilde yaptım ama yine analiz sonucunda hatalarla karşılaşıyorum. Projenin düzenlenmiş halini ekliyorum yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Çıkan hatalar sanırım merdivenlerden kaynaklanıyor, merdiveni çizmeyip merdiven yerine 12-15 cm plak döşeme tanımlayıp yükünü 'konut merdivenleri' olarak girip analiz yapabilir miyiz?
Şimdiden teşekkür ederim. Kolay gelsin, İyi çalışmalar
 

Ekli dosyalar

Geri
Üst