V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Radye Temel Tasarımı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan haliltek
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bodrum kat + Zemin Kat + 14 Kat(2 Blok) projemiz var.Projeyi vaziyet planı olarak kabaca jpg formatında yayınlıyorum.Bu projenın radye temel tasarımını yapmak istiyorum.Sorum şu ;
Tasarımda goründüğü üzere radye temelde dilatasyon yok.Zemin emniyet gerilmesi 10 t/m2 olduğu için fore kazık kullanılacak.Yapı 4.deprem bölgesinde.Ben temeli 3 bölüme ayırdım.2Blok için 2 adet temel ve otopark için 1 adet temel şeklinde.Sadece bina altındaki temelde kazık kullanmak istiyorum.Radye Temelleri birbirine şev ile bağlamak istiyorum.
İdecad de bu yönde tasarım mümkünmü?
Zemin emniyet gerilmesi kontrolünde ; yapı yükünü toplam m2 ye mi böler? yoksa her kitle için altına tanımladığım temelin m2 sine mi?Eğer böyle ise ide de nasıl bir tasarım yapmalıyım?
Kazık yerleşimi konusunda öneriniz varsa paylaşırsanız sevinirim.
Zemin katmanlarını tanımladığımda kazık boyu ile uyumsuz olduğu konusunda uyarı alıyorum.Orneğin 5mt lik 3 adet katmanım var ve kazık boyum 15mt. 1.katman 5mt-2.katman 5mt-3.katman 5mt şeklinde giriyorum.Nerde hata yapdığımı açıklarsanız sevinirim.

Tasarımla ilgili farklı önerileriniz olursa memnuniyet duyarım.İyi çalışmalar...
 

Ekli dosyalar

  • BOBIAD GENEL.jpg
    BOBIAD GENEL.jpg
    326.1 KB · Görüntüleme: 13,023
Merhaba,
İdeStatik ile eklediğiniz plan ve kesite ugun olrak temel tasarımı yapabilirsiniz.
Ancak bu tasarım sizin söylediğiniz gibi üst yapı yükünün temel alanına bölünmesi şeklinde (mantıksız ve ilkel bir yöntem) degil. Kolon ve perdelerden gelen üst yapı yüklerinin gelişmiş sonlu elemanlar yöntemleriyle, radye temel rijitlikleri ve zemin parametreleri gibi bilgilerde dikkate alınarak yapılmaktadır.
Yapınızda bodrum katlarda bulunduğu için zemin katmanlarını tanımlaken 0 (sıfır) kotuna dikkat etmeniz gerekmektedir.

Saygılarımla.
 
Sanirim ifadem yanlis olmus.Tabiki ust yapi yuku temel alanina bolunmesi seklinde bir tasarim olamaz.Anlatmak istedigim sadece yapi alani nin oldugu bolgede kazik kullanmak istiyorum ve ust yapi yukleri butun temel alaninami yayiliyor.Yoksa bina altindaki temel alani ayrimi calisacak.Ben ide de bu bolgeleri radye doseme kenari ile boldum.Uygulamada kot farkini sev ile gecip alt ve ust donatilari devam ettirmek istiyorum.
 
Merhaba;

Döşeme kenarı ile birbirinden ayrılarak tanımlanan radye temeller analiz sırasında oluşan etileri birbirine aktaracak şekilde dikkate alınarak analiz edilmektedir. Kazıklardan dolayı bina altında kalan zeminn yatak katsayısında değişiklikler olacaktır, bu değişikliği V7 ile programa eklenen Radye Temel Özellikleri/Statik başlığı altındaki Yatak Katsayısı Çarpanını kullanarak dikkate almanız mümkündür. Bu özellik sayesinde herbir radye temel parçası için farklı yatak katsayısı kullanmak ve gerçeğe daha yakın bir analiz modeli oluşturmak mümkün olacaktır.

Saygılarımla.
 
Projede kazik temel kullandigimiz icin yatak katsayisi degerini sifir giriyoruz.Bunun yerine zemin katmanlari tanimliyoruz.Benim kullandigim kazigim 15 mt. 3 adet zemin katmanim var.Kazik olan temelde zemin katmanlari dikkate alinacak.Peki kazik olmayan temelde de mi zemin katmanlari baz alinacak.Yatak katsayisi carpani nedir tam olarak anlayamadim?
 
Normalde yapıyı kazıkların taşıdığını varsaydığımız için kazıklı çözüm yaparken radye temel yatak katsayısına sıfır (ya da küçük bir değer) giriyoruz.
Sizin projenizde temelinizin bir kısmı kazıklı, bir kısmı kazıksız tasarım yapılacağı için genel yatak katsayısını sıfır girmeniz problem çıkaracaktır (kazık olmayan yerdeki radye parçaları konsol gibi davranacaktır).
Onun yerine projenizin genel yatak katsayısını normal bir şekilde girin, ama kazıklı tasarlanacak radyelerin özelliklerinden yatak katsayısı çarpanını 0.001 gibi küçük bir değer girerek kazıklı kısımda winkler yaysız, kazıksız kısımda da winkler yaylı modelleme şeklinde radyenizi hesaplayabilirsiniz, daha gerçekçi bir yaklaşım olur.
 
Zemin katmanlari yinede tanimlamam gerekiyormu?Gerekiyorsa "kazikli temel sisteminde yatak katsayisi sifir degil" uyarisini dikkate almamalimiyim.
Eger zemin katmani tanimlamiyacaksam "kazik temel kotlari zemin katmani ile uyumsuz" uyarisini dikkate almamalimiyim?
Ayrica kazikli kisimda winkler yaysiz, kazikli kisimda winkler yayli modelleme nasil yapmam gerekiyor?
Projeyi gondermeyi dilerdim fakat boyut cok fazla.Ayrica irak gibi bir yerde internet konusunda problem yasiyoruz.Projeyi cozmem konusunda yardimci olabilirseniz cok sevinicem.Simdiye kadarki ilginiz icin ayrica tesekkurler...
 
Kazıklı çözüm yapmak için zemin katmanlarını mutlaka tanımlamanız gerekir. Program, kazık boyunca modellenecek yayların rijitliğini zemin katmanlarından alır.
Bahsettiğim şekilde modelleme yapacaksanız "yatak katsayısı sıfır değil" uyarısını dikkate almanız gerekmez, çünkü kazık latındaki yatak katsayısını çarpan vererek küçülteceksiniz.
Kazık temel kotları zemin katmanı ile uyumsuz uyarısını da dikkate almanız gerekir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zemin katman yüksekliklerinin radye altından değil, proje sıfırından alınması gerektiğidir. (Radyeniz sıfır kotunda değilse en üst katmanınızın kalınlığına radye alt kotunu ekleyin) Program kazıklara denk gelen katman bulamadığı için bu uyarıyı veriyordur.
Kazıklı kısımda yaysız, kazıklı kısımda yaylı modelleme yapmayacaksınız, tüm radye bölgesi altında winkler yayları var. Bizim kazık altındaki radyeye 0.001 gibi bir çarpan vermemizin sebebi bu bölgedeki radye yaylarının rijitliğini azaltıp yükü kazıklara taşıtarak binanın gerçek davranışını simüle etmek.
 
Proje ile ilgili calisma yaptim.Fakat radye temelde sorun yasiyorum.proje nin analiz yapilmamis halini mail (konu: bobiad proje) olarak gonderdim.cunku proje boyutu 450 mb i buluyor.incelerseniz sevinirim.iyi calismalar...
 
Geri
Üst