V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Radye Temel Zemin Emniyet Gerilmesi Sorunu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan brcsnt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

brcsnt

Yeni Üye
Selam,
Ekteki projede 2b+z+5nk 65 cm radye temele sahip yapı mevcuttur. Yapı 2 yönden bitişik nizam(9cm konsol deprem derzi içinde kalan alan), 1 yönden yola sıfır. sadece tek yönde konsol çıkılabiliyor temelde.
"Üst tapı etkileşimli çözüm" yapılmıştır. Deprem yüklemelerine göre zem. emn. ger. kontrolü yapılmıştır. "Zemin gerilmesi" bir türlü kurtarmamakta. Yapılabilcekler konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
-Ayrıca 2 adet bodrum kat bulunmakta ve bu bodrumlarda 3 yönde bodrum perdesi mevcuttur. Bu 2 bodrum kat rijit bodrum kat olarak alınmalımıdır. Yoksa bodrum kat nosu -3 mü girilmelidir?

Ekli dosyalar

Sn brcsnt

Projenizde önerilerim;
1- Üst rijit kat numarasını -3 vermeniz uygun olur,
2- Teras katta verilen asansör döşemesini kaldırın. döşeme yüklerini kirişlere verin,
3- Yetersiz olan kirişlerin kalınlıklarını artırın,
4- Kolonlarda (B) hataları mevcut düzeltin,
5- Merdiven ara kat kirişi koyun,
6- Merdiven mesnet koşullarınız hatalı düzeltin,
7- Çatı katı yüklerini azaltabilirsiniz,
8- Çatı katında konsol kiriş, kirişe saplanmış, bu kısmı balkon gibi modelleyin,
9- Radye temel kalınlığın biraz artırıp demirlerini kalınlaştırın,
10- Bunlar yapıldığında zemin emniyetiniz kurtarmıyor. (çok az fark kalıyor.)
11- Jeoloji müh. konuşun zemin emniyetini 2-3 t/m2 artırabiliyormu? Artırmaz ise ne kadar kalınlıkta stabilize dolgu serileceğini ve zemin emniyetini versin.

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN

brcsnt":2iievdbe' Alıntı:
Selam,
Ekteki projede 2b+z+5nk 65 cm radye temele sahip yapı mevcuttur. Yapı 2 yönden bitişik nizam(9cm konsol deprem derzi içinde kalan alan), 1 yönden yola sıfır. sadece tek yönde konsol çıkılabiliyor temelde.
"Üst tapı etkileşimli çözüm" yapılmıştır. Deprem yüklemelerine göre zem. emn. ger. kontrolü yapılmıştır. "Zemin gerilmesi" bir türlü kurtarmamakta. Yapılabilcekler konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba,

Gerilme sorununu aşmak için Analiz Ayarları/Temel Zemin Sekmesinde -Mat Temellerde çoklu eşlenik Winkler yay yöntemini kullan- seçeneği işaretleyerek analiz yapabilirsiniz.
Bunun dışında ilave olarak;
-Merdivenler yapı birlikte çözüm koşullarına koşullarına göre düzenlenmemiş. Bu nedenle Tam Rijit diyafram seçeneğine göre analiz yapmanız uygun olur.Ayrıca merdiven kollarıda doğru oluşmamamış. Her iki kol da 1 nolu basamaktan başlıyor.(Yarı rijit diyaframa göre analiz yapacaksanız, 1. ve 2.Bodrum kattaki meshlerin tam oluşması için PB003 panellerin kaçıklığını 0.001 olarak tanımlayın.)
-Çatı katında -250 cm kotunda bulunan DÇ003 nolu döşeme için rijit diyafram oluşturma seçeneğini kullanmak uygun olur.

İyi çalışmalar

Cevaplar için teşekkürler. Proje düzeltmesine zaten daha geçmemiştim. İlk olarak temel zemin emniyet gerilmeden düzeltmelere başladım. Sorunlar çözüldü teşekkürler.

merhabalar.Bende bir okula ek derslik yapıyorum, okula gelen kısım bitişik nizam olduğu için o kısımda radye ambatmanını sıfır olarak aldığımda zemin emniyet gerilmesi olumsuz çıkıyor. bende sistemi sanki bitişik nizam değilmiş gibi dört köşedende ambatmanlı olarak çözdüm ancak autocad çıktısında bitişik olan kısma bağ kirişi detayı koymayı düşünüyorum. sağlıklı olurmu acaba görüşlerinizi bekliyorum teşekkürler

Geri