V11'i Online Satın Alın

Radye temel zemin emniyet sorunu

alikoc_42

Yeni Üye
radye temelde pabuc çıkmama rağmen hala zemin emniyet kurtarmıyor ekte dosya görülmektedir yardımcı olabilecek arkadaş varsa memnun olurum

Re: radye temel zemin emniyet sorunu_acil

zemin emniyet gerilmen çok düşük radye temel ile çözemezsin burayı... ya zemin iyileştirmesi yapman lazım yada fore kazık uygulaman lazım temele..

Bu değerde çözüm hep oluyor burada ki önce de çözdüm bu proje sıkıntı verdi bir türlü düzelmedi ki 4 katlı bi yapıda zemin iyileştirme yada kazık olacaksa yandık buraya 7 katlı toki binasi yapılacak bi çözüm önerisi olan varsa alternatif yinede bekliyorum

Merhaba

Zemin sınıfınız Z4/D grubu (tahminimce) olduğundan zemin emniyet gerilmesini arttıramamanız büyük sorun yaratıyor. Bu tip projeler için kazıklı radye değilde ters kirişli radye temeli denemenizi öneririm. Üst yapı etkileşimli analizle belki çözüm olur. Zaten C ve D grubu zeminlerde üst yapı etkileşimli analiz zorunludur.

Bir de çok üstün körü bakabildim ama duvar yükleri çok düşük alınmış (12 cm gaz beton ?), hareketli yükler gerektiği gibi seçilmemiş, ayrıca kapalı çıkma kolonları içten yatık kirişlerle bağlanmalıydı.

İyi çalışmalar...

Öncelikle zeminle ilgili bir kaç cmle söyleyeyim;
Bu zemin gerilmesi ile çözüm zor görünüyor. Bu tür zeminlerde bina kaç katlı olursa olsun önlem alınmalı diye düşünüyorum.
Sizin projeye bakıldığında temelde neredeyse bütün sonlu eleman parçalarında zemin gerilmelerinin kurtarmadığı gözlemlenmektedir. Kirişli radye ile çözümde de aynı sorunlar ile karşılaşılacaktır.

Sonra da;
Yapıyı yarı rijit diyafram olarak çözünüz.
Yüklerinizi gözden geçiriniz (godfrey dediklerine ilaveten balkon ve merdivenin ve merdiven hollerinin hareketli yüklerini gözden geçiriniz)
Üst yapı etkileşimli çözünüz.
Sistemdeki birleşim güvenliği hatalarını kontrol ediniz.
Sistemdeki çerçeveler çok yeterli durmuyor. Özellikle x yönü daha zayıf görünüyor.
S14 kolonunu 25 cm daha uzatılarak (simetrileri de) perde yapılabilir. Böylelikle hem sistem rijitliği artar ve hemde perde olması ile birleşim güvenliği problemi aşılabilir.
Buna bağlı olarak y yönünde de perde takviyesi yapmanızı öneririm.

herkese kolay gelsin. ekte gönderdiğim proje z4/D grubudur. üst yapı etkileşimli çözüyorum aynı zamanda mat temellerde çoklu eşlenik winker yay yöntemini de kullanıyorum ama hala zemin emniyet gerilmesini kurtaramıyorum. yardımcı olursanız sevinirim.

Ekli dosyalar

3 cephe de birşey yapamıyoruz. sadece 1 cephede konsol yapabiliyoruz ama 1.50 mt konsol yapmama rağmen hala kurtarmıyor.

Benim nacizane yorumum su olur. Yuk tasiyan rijit elemanlar kenarda. Ampatman da yapilamayacagi icin jenarlarda gerilme cok oluyor. Kenardaki kolonlarin boyutunu dusurup ortaya rijit elemanlar yerlestirilebilir mesela asansor etrafi perde ile cevrilebilir

UMAY":1p1dtkon' Alıntı:
herkese kolay gelsin. ekte gönderdiğim proje z4/D grubudur. üst yapı etkileşimli çözüyorum aynı zamanda mat temellerde çoklu eşlenik winker yay yöntemini de kullanıyorum ama hala zemin emniyet gerilmesini kurtaramıyorum. yardımcı olursanız sevinirim.

saygıdeğer meslektaşım; projenızdekı sorun sadece temel sorunu degıldır.tasarım konusunda da dusunmek lazım( mimari zorunluluk yok ise daha rahat dusunulebılır).Ancak ılk önce temeli halledeyım dıyorsanız perdelerınızı kolon olarak degılde panel olarak gırersenız ve buna göre hesap yöntemı secersenız temelınızınde oldukca rahatladıgını göreceksınız.kolon şeması ve cercevenın saglıklı bır sekılde tamamlanması ıle temelde sorun cıkmayacaktır.kolay gelsın.

Geri