V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Radye temelde asansör çukuru problemleri

teknikisler

Etkin Üye
Radye temellerde asansör çukurunu İdecad tarafından önerilen şekilde normal radye temel hesabı yapıp, 2B çizim ile detaylandırıp o şekilde projelendiriyoruz.
Ama son zamanlarda Yapı denetim firmaları veya Belediyelerde bunun statik sisteme tanıtılması istiyor ve bu durumda problem çıkıyor.
Özellikle perde kesme kuvvetleri gibi.
Benim bildiğim kadarıyla asansör çukuru dediğimiz alanda asansörün acil durum tamponu dışında bir şey yok. Yani statik sistemi etkileyecek hiç bir şey yok.
Bu durumda asansör çukuru dediğimiz konstruktif bir yapı. Binanın statik sistemi ile hiç bir alakası olmayan binayla bütünleşik olması gerekmeyen bir yapı özünde,
Sonuçta radye hesabını yaparken asansör olan yerde radye döşeme deliği açıp statik hesap yaptırıp, asansör çukurunu, basit bir kuyu, veya hatıl temel üstüne perde yaparak, binayla bütünleşik olmayan bir detay çizsek statik modelleme açısından hata yapmış olur muyuz.

Yasin bey ben bunu biliyorum zaten de öyle yapıyorum. Mesele bu konuyu yine mühendis olan Yapı denetimci ve Belediyedeki arkadaşlara anlatabilmek, sıkıntımız orada. Statik raporda görmek istediklerini söylüyorlar. Aslında istedikleri çizmde detayı var hesapta da olsun gibi bir şey. Bu tip konstruktif bir elemanı statik hesap içine katmadan rapora eklemenin yolu yoktur herhalde

Geri