V11'i Online Satın Alın

Radye temelde zemin emniyeti

Projemde zemin iyileştirmesi mevcut emniyet gerilmesi 1.20 kg/cm2 zemin iyileştirme raporunda radye temel önerilmiş ki zaten sürekli temelle kurtarmıyor. Ancak radye temelde de ampartman yapmazsam zemin kurtarmıyor.3 cepheden 1.5 m ampartman verince kurtardı ama metrajda donatı çok arttı. Ampartman dışında zemin emniyetini sağlayacak ne uygulama yapabilirim?

Öncelikle döşeme yüklerini gözden geçirmenizi öneririm.
Tüm çatılarda (çatı dahil) 0.5 ve 0.65 gibi hareketli yükler var. (duvar yükleri de)
Ne anlama geldiğini bilmiyorum ama bu yükler çok yüksek.
Sonra donatı seçeneklerinde radye donatısını sadece 14 lük değil 16 lık dan da seçmesine müsaade edin.
Radye dööşeme donatılarında döşemelerin başındaki donatı sabitleme kutucuğundaki işareti kaldırın.
Radye döşeme betonarme hesap aksını açıklığa getirin. (böylelikle ilave donatı durumları değişir)
Pursantaj değerlerini gözden geçirebilirsiniz.
Analiz ayarlarında yarı rijit diyafram seçin.
Analiz Ayarlarında Temellerin hesabında deprem yüklerini kullan seçeneğini işaretleyin.
Zemin gerilmeleri karşılanıyorsa kalınlığı düşürebilirsiniz. (donatı minimum pursantajdan geliyorsa)
Yine 3B ekranından zemin gerilmelerinin yayıldığı noktalara bakıp nerede konsol (ampatman) yapıp yapmayacağınıza ne kadar yapacağınıza karar verebilirsiniz.
Son olarak zemin gerilmeleri çok yükse ise bu kez sisteme kolon ilave ederek gerilme dağılımını yayabilirsiniz.
Kısaca bunları önerebilirim.

- Döşeme yüklerini belirlerken döşemenin üzerinde bulunan her duvar için haraketli yükü 0,15 t/m2 arttırmamızı istiyorlar.Belediyede ki kontrol mühendisleri isteği bu. Ayrıca en üst kat teraslarda 0,65 t/m2 gibi bir yük istiyorlar.
- Donatı çapları bulunduğum yer dolayısıyla 8 lik ve 14 lük getiriliyor. Bulunduğum şehirde 12 lik demir dahi getirmiyorlar. 16 lık donatıda gelmiyor getirtilebilir ancak kesmesi bükmesi zor olduğu için müteahhitler onu da istemiyor. Maalesef kısıtlamalar yüzünden yeni başlamış biri olarak oldukça zorlanıyorum.
- Analiz ayarlarında ki değişiklikleri yaptım. Yarı rijit sistem hiç çözmedim biraz araştırmam gerekecek sanırım.

Medeniyetmuhendisi":2gwbajv4' Alıntı:
- Döşeme yüklerini belirlerken döşemenin üzerinde bulunan her duvar için haraketli yükü 0,15 t/m2 arttırmamızı istiyorlar.Belediyede ki kontrol mühendisleri isteği bu. Ayrıca en üst kat teraslarda 0,65 t/m2 gibi bir yük istiyorlar.

Böyle bir şey söz konusu olamaz. "her duvar" dan kasıt nedir. Bu yanlış. O zaman her koyduğumuz tuğladan denilsin. Otoparklarda bile hareketli yük 500 kg dır ki siz burada muhtemelen konut yapıyorsunuz. Genel olarak yarım duvar taşıyan döşemelerin yükü 150 kg arttırılır. Aksi halde her duvar için 150 kg olsa orası inşaat malzemecisine döner. Bunu söyleyen belediyedeki arkadaşa (?!) hatırlatıverin.
Ekteki linkte imo nun sayfasında yayınlanan bir pdf dosyasındaki yazının resmini de koyuyorum. Kolay gelsin
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Ekli dosyalar

• Screenshot 2015-12-17 18.17.39.png
    Screenshot 2015-12-17 18.17.39.png
    99.5 KB · Görüntüleme: 4,364
Geri