V11'i Online Satın Alın

Radye temelde Zg hatası

Bana özelden yazmışsınız, buradan cevaplıyorum. Cevap yazacak arkadaşlar tekrara düşmesin diye.

Birincisi;
Dosyayı V8 de çalışmışsınız, V7 formatlı göndermişsiniz. Ben dün size cevap yazmak için dosyayı açmaya çalıştım bilgisayarım kilitlendi. V7 formatına geçerken kesitlerden çelik elemanları silmezseniz V7 açamıyor ve kilitleniyor. Üstelik o esnada kendi çalıştığım dosya da gitti. Bak dosyasına dönmek zorunda kaldım.Siz yine V8 atın. V8 yeterince yaygın zaten.

Gelelim sorununuza; Zemin değerleriniz çok düşük. Bu derece düşük değerli zeminin D grubu olmadığından emin misiniz. Eğer D grubu ise %50 arttırma hakkınız var biliyorsunuz. Ben bu zemin değerinin bu kadar düşük olduğuna inanmıyorum. Bana kalırsa zeminciniz abartmış olabilir. (ön yargılı oldu ama çok karlılaştığımız için) Zemin değerinin 1.00 yaklaşmış olması artık iyileştirme gereken bir zemin anlamına gelir. Bence siz de bir inşaat mühendisi olarak zemin konusunda fikir edinmelisiniz.

Zemin emniyetin kurtarmama nedenlerinden biri de negatif zemin gerilmesinden kaynaklanıyor. Bir bölgede -2.04 t/m² gibi bir değere ulaşıyor. Ayrıca ortalama gerilmeye göre hesap yapmanın da çok anlamı olmadığını düşünüyorum. Temelde ampatman yapabileceğiniz yerler var. Mutlaka yapın. Zemin gerilmelerinizi önemli ölçüde etkileyecektir. Yüklerinizi kontrol edin. Örneğin sadece kolonları bağlamak için kullandığınız kirişlerin üzerine bile duvar yükü tanımlamışsınız. Çatı kat yüklerini de kontrol edin. Gereksiz döşeme kalınlıklarından da kaçının. Tüm bunlar yapının kütlesi ile ve dolayısıyla zemin gerilmesi ile ilgilidir. (zaten emniyet gerilmeniz çok düşük)

Sistemde hiç perde olmamasına karşın taşıyıcı sistem davranış katsayısını 7 seçmişsiniz 8 yapmalısınız.
Deneme fırsatım olmadı. Yukarıdaki bilgiler ışığında nasıl bir sonuç elde edersiniz bilemiyorum.

İyi çalışmalar dilerim.
N. YILMAZ

Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgilerden dolayı.
Belirttiğiniz eksikleri giderdim, zemin biraz daha rahatladı ama yine de tam olarak kurtarmadı. Dediğiniz gibi bu zeminde iyileştirme yapmak gerekiyor fakat ben insiyatif kullanmayı tercih edeceğim çünkü çok küçük bir yerde bu hata ile karşılaşıyorum.
Sonuç olarak çözüme nasıl ulaşacağımı anladım, teşekkür ederim tekrar.

Hızlı bir şekilde cevap yazmak isterken aşağıdaki cümleyi hatalı kurduğumu farkettim. Hemen düzeltmek isterim. Hatalı bir bilgilendirmeye sebep olmak istemem.

Yanlışlıkla yazdığım :
NYILMAZ":3b23ew18' Alıntı:
..... Bu derece düşük değerli zeminin D grubu olmadığından emin misiniz. Eğer D grubu ise %50 arttırma hakkınız var biliyorsunuz......

cümlesi yerine;

..... Bu derece düşük değerli zeminin D grubu olmadığından emin misiniz. Eğer D grubu ise %50 arttırma hakkınız YOK biliyorsunuz...... cümlesi olacaktı. Hemen düzeltelim.

Geri