V11'i Online Satın Alın

Radye Temelin Sürekli Temelle Bölünmesi

ceyhunyuksel

Yeni Üye
Herkese kolay gelsin.

T,L veya değişik şekilde çıkıntıları olan şekillerde olan radye temel uygulamalarında çıkıntı kısmına sürekli temel tanımlayıp bölmek konusunda düşünceleriniz nelerdir .Proje kontrolünde karşılaştığım bir durum örnek olarak çizdim.Bu şekilde 10-15 cm radyenin rahatladığını söylediler. Bu durumu program nasıl algılıyor.Biraz irdelemeye çalışınca eskinden de uygulandığı( bu arada yeniyim) çevre ve şehircilik kontrollerinde de sorun olmadığını söylediler.

Yapı denetim kontrol elemanları bu şekilde projede olsada radyenin düz şekilde sadece o bölgede biraz sıklaştırma yaptıklarını söylediler . Bu uygulama hakkında bilgi verirseniz çok memnun olurum .
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Öncelikle bu tip (örnek olduğunu düşünerek söylüyorum) veri giriş hatalı. Kirişli radyede bütün döşemeler kirişle çevrelenmelidir. Bazı kolonların altına kiriş yapıp etrafını radye temel yapamazsınız.
Bundan başka konu ile ilgili olarak şöyle söyleyebiliriz; gerek sürekli temel olsun gerekse radye temel olsun konsollu olarak dizayn etmek elbette kolon altındaki gerilmeleri düşürür. iki kolon arasında bir sürekli kiriş uygulaması yapılacaksa en güzeli tek açıklıklı değil 3 açıklıklı bir sürekli kiriş yapmaktır. Sağ ve sol konsol açıklığı ve bir de orta açıklık. Aynı şey radye içinde geçerlidir. Eğer arsa sınırları elveriyorsa uygun miktarda radye temelleri kolonların dışına taşımak kolon altındaki gerilmeleri dağıtır.

NYILMAZ":1jl3q15z' Alıntı:
Öncelikle bu tip (örnek olduğunu düşünerek söylüyorum) veri giriş hatalı. Kirişli radyede bütün döşemeler kirişle çevrelenmelidir. Bazı kolonların altına kiriş yapıp etrafını radye temel yapamazsınız.
Bundan başka konu ile ilgili olarak şöyle söyleyebiliriz; gerek sürekli temel olsun gerekse radye temel olsun konsollu olarak dizayn etmek elbette kolon altındaki gerilmeleri düşürür. iki kolon arasında bir sürekli kiriş uygulaması yapılacaksa en güzeli tek açıklıklı değil 3 açıklıklı bir sürekli kiriş yapmaktır. Sağ ve sol konsol açıklığı ve bir de orta açıklık. Aynı şey radye içinde geçerlidir. Eğer arsa sınırları elveriyorsa uygun miktarda radye temelleri kolonların dışına taşımak kolon altındaki gerilmeleri dağıtır.

Örnekte Radye 50 cm olduğu görülüyor aslında 45 cm olarak örneklemek istemiştim gözümden kaçmış

Yani radye bir bütün 45 cm yüksekliğinde onun içine 45 cm yüksekliğinde 60 cm eninde sürekli temel çizilmekte .Çıkıntı kısmına tek sürekli temel yapılmakta.

Program radyeyi birbirinden hem ayırıyor yani ST üzerindeki kolonların etkisi sadece ST üzerinde görülüyor .
Hemde ayırmıyor tek radye tanımlanıyor ve ST haricindeki diğer kolonlar radye üzerinde gibi görünüyor raporda.,

Sonuç olarak bu şekilde veri girişi program açısından değerledirilmesi yanlış mı doğru mu ? böyle yapılabilir mi .

ceyhunyuksel":18ilj90m' Alıntı:
NYILMAZ":18ilj90m' Alıntı:

Örnekte Radye 50 cm olduğu görülüyor aslında 45 cm olarak örneklemek istemiştim gözümden kaçmış

Yani radye bir bütün 45 cm yüksekliğinde onun içine 45 cm yüksekliğinde 60 cm eninde sürekli temel çizilmekte .Çıkıntı kısmına tek sürekli temel yapılmakta.

Program radyeyi birbirinden hem ayırıyor yani ST üzerindeki kolonların etkisi sadece ST üzerinde görülüyor .
Hemde ayırmıyor tek radye tanımlanıyor ve ST haricindeki diğer kolonlar tek radye üzerinde gibi görünüyor raporda.,

Sonuç olarak bu şekilde veri girişi program açısından değerledirilmesi yanlış mı doğru mu ? böyle yapılabilir mi .Programda yapıldı yerinde Pilye zaten uygulanmıyor.Alt ve üstte biraz sıklaştırma yapılarak geçildiği söyleniyor.

Merhaba,

Nedim Bey' in söylediği gibi eklediğiniz resimdeki temel sistemi program veri girişi açısından kesinlikle hatalı. Bu şekilde temel tasarımında radye döşemeye oturan kolonların etkisi radyede dikkate alınmaz. Kirişsiz radye temelde radye döşeme sınırları döşeme kenarı ile oluşturulmalı, sürekli temel kullanılmamalıdır. Kirişli radye temel sisteminde de tüm kolon ve perdeler sürekli temellerle birbirine bağlanmalı, arada oluşan gözlere radye döşeme yerleştirilmelidir.

Anladım illaki radyeyi bölecekse dilatasyon ile bölmesi daha doğru sanıyorum .Yani projede T şeklinde bir radye mevcut ve çıkıntı kısımlarını ayrı radye temel tanımlaması yapılmış .Böyle bile olsa anladığım kadarıyla bu yanlış bir uygulama. Teşekkür ediyorum

Kanaatimce tüm analizler ve kontroller yapıldıktan sonra çizimleri düzenlerken şekilde gösterildiği gibi radye temel içinde iki kolonu birbirine bağlayacak şekilde sürekli temel donatı konfigrasyonu çizilebilir. Çünkü, radye temellerde gerilme yayılımıları ve en yüksek donatı gereksinimleri kirişsiz döşemelerdeki gibi kolonların altı ve kolonları birbirine bağlayan eksenlerde meydana gelir. Dolayısıyla gerilme yığılmasının olduğu bu kritik kesitleri enerji yutma kapasiteleri yüksek olacak şekilde, diğer bir değişle yüksek sünek davranış gösterecek şeklide düzenlemek, hiç yapılmamasına göre büyük yarar getirir.

arkadaşımın isteklerinden T veya L gibi radye temel yapmak istiyor. yapabilir bence sakınca yok ama döşeme sınırı ile istediği şekili oluştursun. gerekli yerlere hesap aksı atsın analiz yaptırsın.

Godfrey":cg3cdvar' Alıntı:
Kanaatimce tüm analizler ve kontroller yapıldıktan sonra çizimleri düzenlerken şekilde gösterildiği gibi radye temel içinde iki kolonu birbirine bağlayacak şekilde sürekli temel donatı konfigrasyonu çizilebilir. Çünkü, radye temellerde gerilme yayılımıları ve en yüksek donatı gereksinimleri kirişsiz döşemelerdeki gibi kolonların altı ve kolonları birbirine bağlayan eksenlerde meydana gelir. Dolayısıyla gerilme yığılmasının olduğu bu kritik kesitleri enerji yutma kapasiteleri yüksek olacak şekilde, diğer bir değişle yüksek sünek davranış gösterecek şeklide düzenlemek, hiç yapılmamasına göre büyük yarar getirir.
saridurmus":cg3cdvar' Alıntı:
arkadaşımın isteklerinden T veya L gibi radye temel yapmak istiyor. yapabilir bence sakınca yok ama döşeme sınırı ile istediği şekili oluştursun. gerekli yerlere hesap aksı atsın analiz yaptırsın.

Bilgiler için teşekkür ederim program datası olmadığı için tamda anlatamadım örnekte aceleye geldi sanıyorum ama verdiğiniz bilgileri not aldım teşekkür ediyorum.(Kontrol yaptığımız için program datalarının müellif izni dışında paylaşamıyorum )

Geri