Rijit bodrum kabulü

actombo

Tanınmış Üye
merhaba arkadaşlar
aşağıda plan ve kesit olarak yüklediğim yapımda, bodrum zemin kattan büyük. yani otopark yapmak için parsel sınırına kadar bodrum yapılıyor. bu yapıda 2 tarafı perde
3. taraf perde büyüyen kısımda. rijit bodrum için en az 3 taraf perde olmalı. burada büyüyen kısım 3.taraftır kabulü yapıp rijit kabul etmek doğru mudur?ben emin olamadım sizlere de sormak istedim yardımcı olursanız sevinirim.plan.pngrender.png
 
Sayın actombo
Ben şöyle bir yöntem izliyorum:
Analiz görselleştirmeden Düşey taşıyıcı elemanlarındaki depremden kaynaklı kesit tesirlerinizi inceliyorum: örneğin bodrumdaki deprem perdesindeki tabanda oluşan (temel temaslı yerde) moment, üst ucundan (rijit döşemeye bağlı olduğu yerden) az ise "Rijit Bodrum Kat" olarak çalışmaktadır.

İyi çalışmalar dilerim.

Bilgi Notu:
3.3.1.1 – Aşağıda (a) ve (b)’de verilen koşulların her ikisini de sağlayan bodrumlu binalar’da bina tabanı, bodrum perdelerinin üst kotundaki kat döşemesi seviyesinde tanımlanır.

(a) Rijit bodrum perdelerinin binayı
her taraftan veya en az üç taraftan çevrelemesi,

(b) Birbirine dik bina eksenlerinin herbirinin doğrultusundaki hakim titreşim modunda, bodrum katlar dahil binanın tümü için hesaplanan doğal titreşim periyodu’nun, aynı taşıyıcı sistemde zemin kat döşemesi dahil tüm bodrum kütleleri hesaba katılmaksızın aynı doğrultuda hesaplanan doğal titreşim periyodu’na oranının 1.1’den küçük olması (Tp,tüm ≤1.1 Tp,üst ) .
 
Geri
Üst