V11'i Online Satın Alın

Riskli bina anlizi raporlarındaki en büyük m değeri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fırat47
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fırat47

Yeni Üye
EN BÜYÜK M DEĞERİ ÇOK FAZLA ÇIKIYOR

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    32.4 KB · Görüntüleme: 152
Re: EN BÜYÜK M DEĞERİ

Merhaba;

Riskli bina analizinde kolonlara gelen eksenel basınç kuvveti, basınç kapasitesinden fazla olduğunda kolon etkileşim eğrisi sebebi ile moment kapasitesi sıfır çıkmaktadır. Burada m değerinin çok büyük çıkmasının temel sebebi budur. Riskli bina analizlerinde beton sınıfı C5 C10 gibi çok düşük beton sınıfları olduğu için beton basınç dayanımı Ac*fck değeri (donatıları gözönüne almadan yaklaşık formülü yazdım) de düşük çıkmaktadır. Örneğin aşağıdaki resimde bir kolonun etkileşim eğrisi bulunmaktadır. Burada kolonun basınç kapasitesi çekme etkisinde yaklaşık 60 tf, basınç etkisinde ise yaklaşık 130 tf olduğunu düşünelim. Bu kolonun eksenel kuvvet ve moment etkileşimi yalnızca bu iki değer arasında yazılabilir. Bu değerler aşıldığında kolonun
kapasitesi zaten aşılmış olacaktır ve moment kapasitesi program tarafından sıfır hesaplanacaktır. Bu durumda da m değeri çok yüksek bir değer çıkmaktadır.

Saygılarımla...

Ekli dosyalar

• etkileşim eğrisi.png
    etkileşim eğrisi.png
    80 KB · Görüntüleme: 142
Re: En büyük M değeri

m değeri çok çok fazla olduğundan csb sıkıntı çıkarıyor. dosya 4 mb den büyük olduğu için yüklenmiyor size drive linkini atıyorum.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Re: En büyük M değeri

Merhaba;

Projenizi de inceledim. Yukarıda verdiğim yanıt sebebi ile bu büyük m değeri çıkıyor. Projede hem kolonların çok küçük olması, hem de beton sınıfının çok düşük olması sebebi ile kolonların eksenel dayanımları, kolonlara etkiyen eksenel kuvvetten küçük kaldığı için moment kapasitesi hesaplanamamış. Bu durumda kolonları eksenel kuvvet sebebiyle göçmektedir. Bu konu ile ilgili gerekli notu aldım.

Kolonların eksenel kapasite durumundan dolayı oluşan bu durum ile alakalı bilgi ileriki güncellemelerde verilecektir.

Saygılarımla...

Geri