Projenizi inceledim. Projeye kağıt üzerinde bakıldığında eli ayağı düzgün, aksları düzgün kolon - kiriş yerleşimleri belli standartları tutuyor şeklinde görünüyor. Bu çerçevede hesap yaptığınızda riskli çıkmaması normal gibi görünebilir. Ama asıl buradan sonra girdiğiniz veriler ve kullandığınız bilgiler önemli.
Bu çerçevede betonarme riskli yapı anakili ile ilgili ilgili bir kaç hususu özetle söylemem gerek:
1- En önemlilerinden biri hemen hemen hiç bir şekilde "kapsamlı bilgi" düzeyini kullanmamalıyız. (elimizde projesi olsa bile)
2- Hem kolonların tamamında hem de kirişlerin tamamında etriye sıkılaştırması var görünüyor. Binada kolonlardan donatı sıyırması yapıp kolon kiriş etriye sıkılaştırma durumuna baktınız mı? Sözlerinizden anladığım kadarıyla binanın durumu iyi değil o halde bu tür zafiyetlerinin olması gerekir.
3- Yine önemli bir husus; donatı sıyırmasından tespitle donatılarda bir korozyon durumu olup olmadığını da gözlemlemiş olmanız gerekir. Sizin verilerinizde mevcut yapınızda hiç korozyon etkisi yok.
4- İncelediğinizde elemanlardaki donatı miktarlarını (mevcutta var olan, projesindeki değil) programa girdiniz mi? Sizin yaptığınızdan şunu hissediyorum. Siz programla analiz yapmışsınız. Analiz neticesinde elde edilen donatılar sanki söz konusu binada mevcut gibi bu bilgilerle riskli yapı analizi yapmışsınız.
Bu nedenle arazide tespit ettiğiniz değerleri yada bu değerlere yakın değerleri gireceksiniz. Bunu nasıl yapacaksınız? Öncelikle donatı sıyırma ile donatıları tespit edeceksiniz, projesi varsa projesi ile kıyaslayacaksınız, bir donatı gerçeklenme tespitinde bulunacaksınız.
Eski projesinin yapıldığı zamana ait pursantaj değerleri ile kıyasla bir karar verebilirsiniz. Projeniz elinizde ise oradaki tüm donatıları girip gerçeklenme oranı ile indirgeyebilirsiniz. Ama bu oldukça zor ve zahmetli bir iştir.
Daha kolayı kolon kirişler tespit ettiğiniz pursantaj değerini vererek analiz yaptırıp çıkan donatı sonuçlarını donatı sabitleme kutucuklarını işaretleyerek sabitleyeceksiniz. Bu donatılarla analiz yapmalısınız.
5- Eğer gözlemleriniz sonucu bazı elemanlarda lokal problemler olduğunu düşünüyorsanız rijitlik azaltmasına gidebilirsiniz.
6- Yine önemli bir husus etriyelerin kapanma durumu, 90 derece 135 derece veya farklı bir durum. Bu da sargı donatısının durumunu etkiler.
7- Diğer bir husus kenetlenme boyları ile alakalı. Kenetlenme boylarının yeterli olup olmadığı yada ne kadar yeterli olduğuna dair bir değerlendirme yapıp programda 0-1 arası değer girerek idealize edebilirsini.
Hızlı ve kısaca bunları söyledikten sonra sizin projenizde "kapsamlı" bilgi düzeyinden, "asgariye" aldım etriye sıkılaştımalarını iptal ettim (kolonların çoğunda 7 cm kadar etriye sıklaştırması var görünüyor) Bu şekilde bile yapı riskli çıktı. Yoksa sadece beton kalitesini düşürerek hesap yapmanız doğru değil.
Kolay gelsin iyi çalışmalar.