V11'i Online Satın Alın

Riskli yapılar hakkında

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mhmt_ali
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mhmt_ali

Etkin Üye
Projesini çizmekte olduğum yapıprogramda riskli yapı olarak değerlendirilmemektedir sonucunu vermektedir oysaki yerindeki yapının durumu iii olmadığı kanaatindeyim. Bir yapının riskli olabilmesi program açısından nelere bağlıdır. Örnek olarak beton sınfını azaltığım halde ve analiz çektiğimde tüm kolonlarda hata verdiği halde yinede riskli yapı olarak değerlendirilmemeli sonucu vermektedir. Bu konu hakkından bana yardımcı olurmusunuz.
 
Merhaba,

Programda Riskli Bina Analizi; Çevre Ve Şehircilik Bakanlığının yayımladığı "Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslar" a göre yapılmaktadır. İlgili esaslara ve riskli yapı kullanım klavuzuna aşağıdaki linklerden ulaşılabilir.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

İyi çalışmalar
 
Projenizi inceledim. Projeye kağıt üzerinde bakıldığında eli ayağı düzgün, aksları düzgün kolon - kiriş yerleşimleri belli standartları tutuyor şeklinde görünüyor. Bu çerçevede hesap yaptığınızda riskli çıkmaması normal gibi görünebilir. Ama asıl buradan sonra girdiğiniz veriler ve kullandığınız bilgiler önemli.

Bu çerçevede betonarme riskli yapı anakili ile ilgili ilgili bir kaç hususu özetle söylemem gerek:

1- En önemlilerinden biri hemen hemen hiç bir şekilde "kapsamlı bilgi" düzeyini kullanmamalıyız. (elimizde projesi olsa bile)
2- Hem kolonların tamamında hem de kirişlerin tamamında etriye sıkılaştırması var görünüyor. Binada kolonlardan donatı sıyırması yapıp kolon kiriş etriye sıkılaştırma durumuna baktınız mı? Sözlerinizden anladığım kadarıyla binanın durumu iyi değil o halde bu tür zafiyetlerinin olması gerekir.
3- Yine önemli bir husus; donatı sıyırmasından tespitle donatılarda bir korozyon durumu olup olmadığını da gözlemlemiş olmanız gerekir. Sizin verilerinizde mevcut yapınızda hiç korozyon etkisi yok.
4- İncelediğinizde elemanlardaki donatı miktarlarını (mevcutta var olan, projesindeki değil) programa girdiniz mi? Sizin yaptığınızdan şunu hissediyorum. Siz programla analiz yapmışsınız. Analiz neticesinde elde edilen donatılar sanki söz konusu binada mevcut gibi bu bilgilerle riskli yapı analizi yapmışsınız.

Bu nedenle arazide tespit ettiğiniz değerleri yada bu değerlere yakın değerleri gireceksiniz. Bunu nasıl yapacaksınız? Öncelikle donatı sıyırma ile donatıları tespit edeceksiniz, projesi varsa projesi ile kıyaslayacaksınız, bir donatı gerçeklenme tespitinde bulunacaksınız.
Eski projesinin yapıldığı zamana ait pursantaj değerleri ile kıyasla bir karar verebilirsiniz. Projeniz elinizde ise oradaki tüm donatıları girip gerçeklenme oranı ile indirgeyebilirsiniz. Ama bu oldukça zor ve zahmetli bir iştir.
Daha kolayı kolon kirişler tespit ettiğiniz pursantaj değerini vererek analiz yaptırıp çıkan donatı sonuçlarını donatı sabitleme kutucuklarını işaretleyerek sabitleyeceksiniz. Bu donatılarla analiz yapmalısınız.

5- Eğer gözlemleriniz sonucu bazı elemanlarda lokal problemler olduğunu düşünüyorsanız rijitlik azaltmasına gidebilirsiniz.
6- Yine önemli bir husus etriyelerin kapanma durumu, 90 derece 135 derece veya farklı bir durum. Bu da sargı donatısının durumunu etkiler.
7- Diğer bir husus kenetlenme boyları ile alakalı. Kenetlenme boylarının yeterli olup olmadığı yada ne kadar yeterli olduğuna dair bir değerlendirme yapıp programda 0-1 arası değer girerek idealize edebilirsini.

Hızlı ve kısaca bunları söyledikten sonra sizin projenizde "kapsamlı" bilgi düzeyinden, "asgariye" aldım etriye sıkılaştımalarını iptal ettim (kolonların çoğunda 7 cm kadar etriye sıklaştırması var görünüyor) Bu şekilde bile yapı riskli çıktı. Yoksa sadece beton kalitesini düşürerek hesap yapmanız doğru değil.

Kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
Çok teşekkür ederim vermiş olduğunuz bilgiler için sadece birkaç sorum olacaktı. Programda korozyon değeri ve etriye kapanma açısını nasıl girişini yapabilirim bunuda açıklarsanız sevirinirm. İyi çalışmalar.
 
mhmt_ali":2g62wyd1' Alıntı:
Çok teşekkür ederim vermiş olduğunuz bilgiler için sadece birkaç sorum olacaktı. Programda korozyon değeri ve etriye kapanma açısını nasıl girişini yapabilirim bunuda açıklarsanız sevirinirm. İyi çalışmalar.
Kolon Özellikleri/ Performans Analizi sekmesinde Donatı korozyonu çarpanı sekmesinden korozyon değerini, " Etriye sıklaştırması var" satırındaki işareti kaldırarak etriye kancasının 135 derece olmadığını belirtebilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • rbt_1.PNG
    rbt_1.PNG
    35.8 KB · Görüntüleme: 7,250
Donatı korozyonu çarpanı: Yapı performans analizinde kullanılan bir orandır. Bu satıra yazılan oranla, deprem yönetmeliğinde belirtilen korozyon şartlarına maruz kalmış mevcut yapılarda, donatılarda oluşan yıpranma, yapının performans hesabında dikkate alınabilir. Bu satırda tanımlanan değer, elemanları mevcut donatı alanlarıyla çarpılır ve çarpım sonucunda bulunan değer donatı alanı olarak dikkate alınır. YeniAlan=çarpan*MevcutAlan

Yetersiz kenetlenme boyu akma gerilmesi çarpanı: Elemanların çelik akma gerilmesini azaltmak için kullanılır. Bu satıra girilen değer, elemanın çelik akma değeri ile çarpılır. YeniÇelikAkmaDeğeri=çarpan*MevcutÇelikAkmaDeğeri
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot 2016-01-11 10.32.12.png
    Screenshot 2016-01-11 10.32.12.png
    90.2 KB · Görüntüleme: 7,242
Tabi burada kolon veya kiriş ayarlarında veri girişinde bu menü ile karşılaşmazsınız. Girilen kolon veya kirişlerden herhangi birinin özelliklerini tıklarsanız bu menü ile karşılaşırsınız. Neden böyle tasarlanmış bilmiyorum. Belki Levent bey buna bir cevap verebilir.
 
Geri
Üst