Fiyat listeleri 10 Ocak 2025 tarihine kadar geçerlidir.

V11.13 kullanıma sunulmuştur.

SÜREKLİ TEMEL ZEMİN EMNİYETİ HATASI-ÖNEMLİ

Merhabalar ben Onur CEYLAN, geçen hafta içinde İdeCAD Statik 6 versiyonunu satın aldım. Bir proje çözerken temellerini sürekli temel girdim. Analiz sonucunda rapor almak istediğimde 6 tane temelde zemin emniyet olumsuz hatası veriyor. Fakat hata verdiği temellere Betonarme-Sürekli Temel butonundan baktığımda zemin emniyet değerini kurtardığını görüyorum. Hata çıkmadığı halde raporlarda bu 6 sürekli temelde hata verdiğinden, raporda bu hataların çıkmaması için ne yapmalıyım. En kısa sürede sorunumun çözülmesi için sizlerden cevap bekliyorum. Kolay gelsin, saygılarımla...

selamlar raporda Zg hatası veriyorsa betonrame süreklitemel bölümünde de vermesi lazım sizinki ilginç bir duruma benziyor.Projenizi CDE. olarak kayıt edip gönderirseniz kontrol şansımız doğar....

onurceylan":2wml032q' Alıntı:
Merhabalar ben Onur CEYLAN, geçen hafta içinde İdeCAD Statik 6 versiyonunu satın aldım. Bir proje çözerken temellerini sürekli temel girdim. Analiz sonucunda rapor almak istediğimde 6 tane temelde zemin emniyet olumsuz hatası veriyor. Fakat hata verdiği temellere Betonarme-Sürekli Temel butonundan baktığımda zemin emniyet değerini kurtardığını görüyorum. Hata çıkmadığı halde raporlarda bu 6 sürekli temelde hata verdiğinden, raporda bu hataların çıkmaması için ne yapmalıyım. En kısa sürede sorunumun çözülmesi için sizlerden cevap bekliyorum. Kolay gelsin, saygılarımla...

Merhaba,

Projenizi incelemeden yanıt vermek güç. Yine de bazı olasılıklar var:

1. Zemin problemi gerçekten vardır ancak program betonarme diyalogunda sorun göstermiyor olabilir.
2. Zemin problemi gerçekten yoktur ancak program çıktıda sorun gösteriyor olabilir.

Her iki durum için zemin emniyet kontrolü ile ilgili seçeneklerine bakmanızı öneririm. Analiz ayarlarında;

1. Negatif gerilme kontrolü yapıyor musunuz?
2. Ortalama gerilmeyi işaretlediniz mi?
3. Deprem tesirlerini dikkate aldını mı?
4. Tolarans değerleri sıfır mı yoksa herhangi bir değer girdiniz mi?

Bu koşulların ters durumlarını deneyerek sorunu tam belirleyebilirsiniz.

Kolay gelsin, iyi çalışmalar...

Projemi CDE formatında ekte gönderiyorum. Projemde B3 düzensizliği de var. Projeyi daha önce ide 5' te çözdüğümde projede de göreceğiniz gibi üst kata devam etmeyen kolonların arasında kirişe basan kolon çok büyük boyutlarda kurtarıyordu ve içine 70F14 boyuna donatısı atıyordu ne Nd eksenel yükü de 130 civarındaydı. Ancak projeyi ide 6 da yeniden açıp çözdürdüğümde ise bu hatayı vermedi. Sadece belirttiğim gibi 6 tane sürekli temelde "Zemin Emniyet Olumsuz" hatası veriyor ancak Betonarme den Sürekli Temel donatılarını incelediğim zaman tüm temellerin kurtarmış olduğunu görmekteyim. Bir şey daha belirtmek istiyorum, İde 5 teki sürekli temeller ide 6 da çözdüğümden baya küçük boyutlarda çıkmıştı. Bu yüzden ide 6 da temelleri biraz daha büyütmek zorunda kaldım. Negatif gerilme kontrolünü de işaretlememiştim, on uda işaretledim fakat sonuç yine değişmedi. Sorunuma en kısa sürede cevap bulmanız dileğiyle, saygılarımla

Ben tekrar analiz yaptım fakat sorun düzelmedi, benim idecad de bir sorun olabilir mi? Bana sizdeki projeyi gönderebilir misiniz?

Sizin gönderdiğiniz dosyada sadece temel analizi yapınca hata vermiyor raporlarda. Fata döşeme analizi hariç komple analiz yaptırdığımda yine aynı temellerde aynı hatayı veriyor, anlamadım niye böyle yaptığını...

benim anladığım kadarıyla şöyle oluyor: proje ortalama gerilmeye göre çözüldüğü için betonarme/ sürekli temel menüsünde hata vermesi gerekirken vermiyor. çünkü ortalama gerilmeye göre çözdük. doğal olarak raporların detaylarındada hata vermiyor, fakat raporun ilk sayfasında seni uyarıyor demek istiyorki " normalde şu elemanlar kurtarmıyor ama ortalama gerilme seçili olduuğu için rapor detaylarında hata göstermeyecem dikkatt et!" . Eğer ortalama gerilmenin bilincindeysek bunu dikkate almayacağız. Ben böyle anladım. neden ortalama gerilmeye göre analiz yaptın sorusunun cevabını verebilirsek problem yok.

Sizin dediğiniz gibi analiz ayarlarında ortalama gerilmeyi seçmediğim zaman, bu sefer betonarme sürekli temellere tıkladığımda bir çok temelin kurtarmadığını gördüm. Daha önce raporlarda belirtilen 6 temelin de yine 4 ünün kurtarmadığını da gördüm. Fakat diğer 2 si kurtarıyor. Bu 6 temele ilave olarak diğer çoğu temel de kurtarmadı hatta bir temelin 72 ye yakın bir değer çıktığını gördüm. Bu ne anlama gelmektedir, bilgilendirirseniz sevinirim.

Onur Bey, dikkat ederseniz bu durum parçalı (aynı isimli) girilmiş sürekli temellerde oluyor. Örnek olarak mt40 temelinizin sağ parçasını (ctrl tuşunu basılı tutarak) seçip özelliklerden ismini değiştirirseniz program betonarme diyaloglarında da hata o parçayı gösterip verecektir.
Program raporda kontrol yaparken bütün parçaları dikkate alıyor, ancak bu tip parçalı temelleri raporda tek betonarme eleman olarak bastığı için (ve betonarme diyaloglarında tek parça olarak gösterdiği için) detayda görünmüyor, bu biraz karışıklık yaratıyor sanırım. Bu temellerinizi incelemek için şimdilik bahsettiğim gibi isimlerini değiştirin (süreklilik durumunu bozun), en son zemin emniyetini sağladıktan sonra tekrar aynı ismi vererek sürekli olarak rapor alırsınız.

Geri