Fiyat listeleri 10 Ocak 2025 tarihine kadar geçerlidir.

V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Sürekli Temel Kirişi Konumu

MustafaAkın20

Etkin Üye
Merhaba,

sürekli temel ile ilgili bir sorum olacaktı. Kirişli sürekli temel tasarladım. Mevcut bina yanı olduğu için bir tarafta ampartmanı 10 cm diğer tarafta 70 cm yaptım. Sorum, kiriş illaki sürekli temelin merkezinde mi olmalı, yoksa kiriş için kaçıklık verebiliyor muyuz (proğram zaten buna müsade ediyor)? Bununla ilgili bir şart göremedimde. Cevabınız için şimdiden teşekkürler...

Sürekli temeller ile ilgili kurallar Ts500 de yer almaktadır. Bu kısımda asimetrik ampatman kullanmak veya ampatman genişlikleri ile ilgili bir kural geçmemektedir. Kirişli sürekli temellerde plak kalınlığı 200mm den az olamaz koşulu vardır.
1691571480912.png

Yasin bey,

cevabınız için teşekkür ederim. Bir sorum daha olacaktı. Etriye sıklaştırmasını işaretlememe rağmen mesnet bölgesi sıklaştırma çizimlerde görünmüyor hatta yapı denetimden döndü. Tekrar kontrol ettim. Etriye sıklaştırması işaretli. Neden olabilir?

Sürekli temel parametrelerinde "Etriye sıklaştırması" opsiyonu seçili olduğu durumda sıklaştırma yapılır.
Yazdığınıza göre siz bu opsiyonu seçmemişsiniz. Opsiyon aktif şekilde tekrar analiz yapınız
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
1691573140641.png

Sorun devam ederse projenizi ekleyiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Sorunu tespit ettim;

1- Çelik kolonu mesnet olarak görmüyor
2- Koloncuklu bir yapı benim. Koloncuk sürekli temel üst kotu ile aynı olduğunda sıklaştırma yapmıyor ama 1-2 cm kolonu kaldırınca sıklaştırmayı gördüm (aşağıda resimdeki halde sıklaştırmayı veriyor)

Sanırım proğramsal bir konu...

Ekli dosyalar

• 1.pdf
    1.pdf
    38.2 KB · Görüntüleme: 4
Evet sürekli temellerde sıklaştırma yapılması için betonarme kolon tanımlı olmalıdır.
Gönderdiğiniz resimde kırmızı ile çizdiğim çizgi sürekli temel kirişinin üst kısmı ise kolonun alt kotu bu çizginin üstünden devam etmelidir.
Resimde görülen kolon temel kirişinin altına, ampatman üzerine yerleştirilmiş gözüküyor. bu şekilde tanımlama yapılmamalıdır. Analiz modelinde hata oluşacaktır.
1691574110791.png

Geri