V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Sürekli Temel

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan bedros
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

bedros

Yeni Üye
merhabalar,
sorunum ideCAD programıyla alakalı değil. konuyu nereye açacağımı tam kestiremediğim için bu bölüme açtım.. Forum yöneticilerimden bir konuda yardım beklemekteyim.

1999 depreminin merkezi olan kocaelide deprem merkezine çok yakın olan bir ilçenin belediyesinde imar ruhsat bölümünde çalışmaktayım.
Her ruhsat başvurusunda depremden malesefki ders alınmadığını görüyorum.. yeni yapılacak olan projelerde statikleri kontrol ediyorum. yapılan zemin etüdlerine zemin etüdü demeye bin şahit gerek 1m araştırma çukuruyla numune alınıp yapılıyor. (onuda yaptıklarına inanmıyorum masa başından rapor yazıldığına eminim.) neyse konuya dönecek olursam. yapılan statik projeler zemin etüdlerinden alınan bu değerlerle çoğu zaman bitkisel toprak dahi alınmadan yol kotuna oturtuluyor. arazi eğimli olduğunda harfiyattan kaçmak ve bodrum yapmamak için yol kotuna kadar dolgu yapılıp sürekli temel oturtuluyor.(deprem bölgesinde radye yerine sürekli temel yapmak ne kadar doğru) ne yaptıysam temeli gömdüremedim. bu konuda müteaahhitleri ve statik projeyi çizenleri hangi durumlarda sıkıştırabilirim yada temeli gömdürmeye mecbur bırakabilirim. bu konuda fikirlerinizi sormak istiyorum..

ayrıca bazı yerlerde de eğimli arazide kısmi (topal) temel yapılıyor. yine bu topal temel ne kadar sağlıklı..

şimdiden ilgilenen arkadaşlara teşekkürler..

iyi çalışmalar
 
merhaba ıyı aksamlar dwg dosyasını nasıl ıdecadde acabılırım yardımcı olurmusun tesekkur ederım
 
gecekondu":rocwrr0x' Alıntı:
merhaba ıyı aksamlar dwg dosyasını nasıl ıdecadde acabılırım yardımcı olurmusun tesekkur ederım

sanki konuyla alakası yok bunun ama :)

import ederek açabilirsin.
sırasıyla
proje>import>dwg tıklayıp dosyanı seçersen açarsın
 
Yapılan her binada temeli gömmek gerekir diye düşünmek bence düz bir yaklaşım olur.
Sonuçta bina ile zemini bir arada incelemek gerekir. Mütemadi veya radye temel konusunda da aynı şey geçerli.
İlçenizde yapılan binalar ve zemin durumları hakkında bilgi verirseniz arkadaşlar daha doğru yorumlar yapabilir.
 
proisa":3dmdbiar' Alıntı:
Yapılan her binada temeli gömmek gerekir diye düşünmek bence düz bir yaklaşım olur.
Sonuçta bina ile zemini bir arada incelemek gerekir. Mütemadi veya radye temel konusunda da aynı şey geçerli.
İlçenizde yapılan binalar ve zemin durumları hakkında bilgi verirseniz arkadaşlar daha doğru yorumlar yapabilir.


1 yıldır gelen binlerce projede hep Z3 sınıfı olarak zemin etüdü geldi.İmkanı yok farklı bir değer göremezsin. To: 0.47 zaten şaşmaz yataklanma katsayısı 2200 ortalamalarında geziniyor... gelen etüdlerde bulunan tüm değerler bu oluyor genelde
 
zemin değerlerinde anormal bir durum var hayali yazılmış gibi tam olarak bir projedeki zemin ile ilgili parametrerin tamamını paylaşabilirmisin
 
Sn. Bedros

Kocaeli gibi depremi derinden yaşamış bir bölgede yazdıklarınızı okuyunca hem şaşırdım, hem üzüldüm.
1 m. lik sondaj çukurundan ornek alıpta düzenlenen zemin etüd raporunu siz nasıl kabul ediyorsunuz, yapı denetim nasıl kabul ediyor????
sondaj çukurları açılıp, sağlam kaya tabakasına ulaşıncaya kadar inilip, zemin kesitinde elde edilen ve zemin katmanlarının cins ve yüksekliklerini belirten sondaj logları olmadan, yeraltı su seviyesi belirtilmeden, temelin oturacağı kotta zemin oturma (çökme) hesapları yapılmadan, jeofizik taramalar yapılıp zemin hakim peryodu belirlenmeden
kısacası , zemin hakkında gerekli ve yeterli bilgilere ulaşmadan, hemen yüzeye, nerdeyse bitkisel toprak üzerine, temeli konduruvermek ne kadar yanlış.
1.derece deprem bölgelerinde bodrum yapılmasının önemini, bodrum perdelerinin deprem tesirlerini üstlenmedeki faydalarını yazmam bile gereksiz şu durumda.
Bu kadar vurdumduymaz , gözünü para hırsı bürümüş, sözüm ona zemin etüdü hazırlayıp onaylayıp, işte budur diyen, buna göre proje hazırlayıp imzasını koyan, bu çalışmaları kabul edip, güya denetçilik yapacak olan firmalar, bu firmaları denetlemekle görevli, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri, (olayı bu platforma taşıyan bedros hariç) bu tür çalışmaları kabul edip ruhsat veren Belediye ve İl özel idare teknik servisleri, hepinizi KINIYOR, şu mübarek Ramazan arefesinde ALLAH'a havale ediyorum.

Okuyan arkadaşlar özür diliyorum, daha çok şey yazacağımda yeri değil :((



G.KÖSE
 
Geri
Üst