Sıcaklık Yüklemesi El ile Hesap Nasıl Yapılır

İsmail Hakkı BESLER

Administrator
Sicaklik yüklemesi el ile hesap.png

Bu örnekte bir ucunda ankastre mesnet ile bağlanmış konsol bir çubuk elemanın sıcaklık yüklemesi altındaki şekil değiştirmesi ile bir ucunda ankastre mesnet diğer ucunda sabit mesnet olan bir çubuk elemanın sıcaklık yüklemesi altındaki iç kuvvet değeri hesaplanmıştır.

Sıcaklık Yüklemesi El ile Hesabı Açıklamaları için Aşağıdaki linkin Üzerine Tıklayınız

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Sıcaklık farkını örneğin 20 derece verdiğimizde bu değer sıcaklık artışı da olabilir sıcaklık düşmesi de. Bu durumda ux değerinin negatif değer çıkması ve normal kuvvetin pozitif çıkması da mümkün olmakta diye düşünüyorum. Bu durum hakkında düşünceniz nedir?
 
Merhaba;

Tespitiniz doğrudur. Burada 20 derece için verilen sıcaklık yüklemesi için, sıcaklığın arttığını ve bu artış sebebi ile elemanın uzama eğiliminde olduğu kabulü yapılmaktadır. Yukarıdaki örnek için eğer sıcaklık yüklemelerine -20 ve -40 yazıldığı durumda bulunan değerlerin ters işaretlisi hesaplanacaktır.

Yukarıdaki örnekte, bir ucu mesnetsiz olan ve +20 derece sıcaklık yüklemesinden ötürü şekil değiştirmesi, X yönünde 0.0013 inch olarak hesaplanmıştır. Diğer bir deyişle eleman 0.0013 inch uzamıştır.
Eğer sıcaklık değeri -20 derece olarak girilir ise şekil değiştirme değeri X yönünde -0.0013 inch olarak hesaplanacaktır. Diğer bir deyişle elemanda 0.0013 inch kısalma meydana gelecektir.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst