V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Sanayi yapısı içerisine idari bina

WEST

Üye
Sanayi yapısının içerisine 2 katlı betonarme idari bina yapılacak tasarımı yaparken idari binayı yapabilir miyim aynı anda ikisinin nasıl yapacağım kolon yükseklikleri nasıl ayarlanacak
 

Ekli dosyalar

  • 50C5E71F-C49E-4C8D-8B4C-59E2ABD99C1C.png
    50C5E71F-C49E-4C8D-8B4C-59E2ABD99C1C.png
    2.1 MB · Görüntüleme: 67
Betonarme ve çelik projeyi birlikte oluşturabilirsiniz. Başlarken kat genel ayarlarından betonarme döşeme kotu ve çelik çatının durumuna göre kot ayarlamalarını yapınız. Betonarmeyi olması gereken kat planından girebilirsiniz. Sonrasında betonarme üzerine oturacak bir çelik kolon var ise onları da olması gereken kat plan ve perspektif ekranlarından girebilirsiniz. Modelleme mantığı program açısından değişmemektedir. Size kolaylık olması için her elemanı kendi ilgili katıda girmeniz yeterli olur.
 
Nurgül hanım öncelikle teşekkür ederim fabrikanın kolon yüksekliği 12 metre ama aynı fabrikanın içerisinde 2 katlı 3 metreden 2 katlı betonarme yapıda var kat genel ayarlarından nasıl yapacağım hem 12 metre fabrikanın kolonlarını hemde 3 metrelik idari binanın kolon yüksekliğini örmek gösterme şansınız var mı
 
3 m de bir kat genel ayarlarından kat giriniz. Çelik kolonları zemin kattan başlıyor ise 12 m tam boyu ile zemin kat planından giriniz. Betonarmede zemin kattan başlayacaktır, betonarme kolonlar zaten plandan girerken kat genel ayarlarında yazılı 3 m boy olarak girilir. Betonarme kolon, kiriş ve döşemeleri girdikten sonra sadece betonarmeyi seçip kat kopyalama komutu ile bir üst kata girebilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

yani 12 metrelik betonarme kolonların üzerine çelik çatı ve aynı yapı içerisine 3 er metrelik 2 katlı betonarme idari bina olacak bunu nasıl yapacağım
 
yani 12 metrelik betonarme kolonların üzerine çelik çatı ve aynı yapı içerisine 3 er metrelik 2 katlı betonarme idari bina olacak bunu nasıl yapacağım
Önerilerim;
Nurgül hanımın örneğindeki gibi (kolonlar betonarme olabilir.) birbiri ile ilişkisi olmayan, iki ayrı yapı ve aralarında yeterli mesafe var ise ayrı ayrı çözüm yapabilirsiniz.
 
hocam tasarım doğrumudur
makastan önce petek analiz deneyeceğim birde önerileriniz varsa proje ile ilgili
 

Ekli dosyalar

ektedeki görselde daire içine aldığım birleşimi nasıl yapmam gerekiyor
 

Ekli dosyalar

  • 2.PNG
    2.PNG
    211.8 KB · Görüntüleme: 36
ekteki görseldeki gibi çarpraz atmasam bir problem olur mu
 

Ekli dosyalar

  • 3.PNG
    3.PNG
    120.3 KB · Görüntüleme: 33
bu görselde çarpraz kiriş ve düz kiriş birleşimi doğru bir tasarım mıdır?
--çaprazlar petek kirişlerin ortasından bağlanırsa, resimdeki gibi boşluğa denk gelebiliyor. alttan bağlansın,
ektedeki görselde daire içine aldığım birleşimi nasıl yapmam gerekiyor
--bu çelik kolonlara bir çelik eleman bağlanmayacaksa, kaldırılabilir veya rüzgar birleşimi yapılabilir, bu çelik kolonları 180 derece döndürelim,
ekteki görseldeki gibi çarpraz atmasam bir problem olur mu
--iki çelik kolona mafsalla bağlanan çelik kiriş koyabilirsiniz,
--gergi çubuklarını girin,
--petek kirişlerin birleşim noktaları başlarında 2 veya 3 tanesini dolu yapın,
--betonarme kolonlara bağlanan üst kirişler bina döşeme kotunda olabilir.
 
1- Mesnet birleşimi ile petek kiriş ile orta kolonlar arasında bağlantı yapabilirsiniz.
1.png

2- Aşıklar tek parça görünüyor. Tüm yapı boyunca tek parça aşık montajı yapamazsınız. Aynı zamanda moment diyagramlarında 2-3 açıklıktan sonra mesnetteki momentler büyüyeceği için yeterli kesite ekonomik bir şekilde ulaşamazsınız. Tüm kesişimlerden böl komutu ile aşıkları bölünüz.

2.png
3- Çaprazlar petek kiriş ortasına denk geliyor, birleşimleri yapılamayacağı için tüm çaprazları seçip özelliklerine giriniz. Görseldeki gibi arka seçimi yapınız.

3.png

4- 25 m açıklıkta petek kirişlerle ekonomik tasarım zor olacaktır. Petek kiriş tasarımında baştan ve sondan 1 er adet değil de en az 3 adet dolu giriniz. Buna ek olarak kesit arttırmanız gerekecektir.
 
Öncelikle değerli hocalarım ilginizi için teşekkür ederim.Petek kirişi makasa çevirdim.
Aşamadığım ve fikirleriniz almam gereken konular
1-Aşık problemini aşamadığım aşık aralık sayısını arttırdım çapları büyüttüm ama sorunu bulamadım
2-Temel tasarımını tekil temel ile çözdüm kontrol edip yorum yaparsanız sevinirim bir sorun veya yapmam gereken bir şey var ise
3-kren kirişi birleşim yerlerini hangi birleşim ile çözmem doğru olur?Kren kirişi yükünü konsol birleşim ile kolona nasıl bağlamalıyım yükü nasıl verebilirim?
4-Çatıya GES yükünü nasıl vermeliyim hareketli yük olarak mı tanımlamak gerekir
Proje hakkında genel yorumlarınız olursa sevinirim yine çok faydalı oluyor iyi çalışmalar dilerim
 

Ekli dosyalar

1- Aşıklardan bazıları bölünmemiş. Makasta aşık ofseti düzenlendi. Tekrar tüm kesişimlerden bölündü. Projeyi kontrol ederek ilerlemeniz gerekir perspektif ekrandan. Halen yeterli gelmez ise geri çubuğu tanımlamalı ve gerekirse kesit arttırmalısınız.

2- Tek çapraz ile girilmiş stabilite kirişleri makas başlıklarına temas etmiyor. Kotlarını ayarlayınız ve makas düğüm noktasından düğüm noktasına giriniz. Şuanda modelde havada görünüyorlar.

3- Makas üst başlığında stabilite kirişi var ancak alt başlığa da toplamda 4 eşit parçaya bölecek şekilde düğüm noktalarından geçen stabilite kirişleri giriniz.
4- Kreni çelik kolonlara tanımlamanız gerekir, kren oluşmamış görünüyor. Birde çelik kolonların boyları krenin yerleşeceği kadar uzun değil. Betonarmeye tanımlayacaksanız birleşim girmeyiniz. Kren tanımlarken bir aks üzerindeki kolondan başlayıp o aksta kren olacak ilk ve son kolonu seçip ardından karsı aksa geçiniz. Kren menüsünden yüksekliğini ve kolon yüzüne mesafesini ayarlayınız. Kolon yüzüne mesafe birleşimin sağlıklı gire bileceği kadar olmalıdır. Örneğin 50 cm. Çelik kolonlara kren tanımlandı ise birleşim için :

** Birleşimler içinde kren birleşimi mevcuttur. Önce çelik kolonu ardından kren kirişini seçip tanımlama yapabilirsiniz her bir aralık için. Kren menüsünden zaten krenin tipini ve kapasitesini seçiyorsunuz, birleşime bir yük girmeyiniz. Konsol değil kren birleşimini kullanınız.

5- Kaplama üzerine sabit, hareketli, kar ve kullanıcı tanımlı rüzgar yükleri, kaplama özelliklerinde yer alan yükler sekmesinden girilebilinir.

a.png
 

Ekli dosyalar

Dediğiniz gibi yaptım fakat 3.maddeyi tam olarak anlayamadım
Kren kirişi bağlantısını da yapamadım düzenleyip yükler misiniz rica etsem
 

Ekli dosyalar

a.png

Üst başlıkta girdiğiniz tek çapraz elemanlarını alt başlıkta da görseldeki gibi mahya bölgesinde ve mahyanın sağ ve solunda simetrik olacak şekilde giriniz. Bu işlemi tüm alt başlıklar boyunca devam ettiriniz.
 
Geri
Üst