V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

SAP 2000 plastik mafsal

hakanyalciner

Yeni Üye
Merhabalar,

IdeCAD den SAP 2000 aktarılan basit bir çerçeve için itme analizi uygulamak istedim. Ancak plastik mafsalların atanmasında bir uyarı ile karşılaştım. Uygun malzemenin yada kesitin mevcut olmadığı şeklinde. Tekrardan ıdeCAD de tanımlanan ve SAP içerisinde bulunan malzeme ve kesit özellikleriklerinin ilgili betonarme elemanlarına atanmasına rağmen aynı sorun devam etti.

Çözüm olarak yeniden malzeme ve kesit tanımlamak ve bunların başdan atanması çözümü çözdü. Ancak bu durumdada daha önce ıdeCAD den atanan yükler değişti.

Ayrıca, ideCAD den aktarıldığında, SAP içerisindeki kesit özelliklerine girildiğinde donatı özellikleri sekmesinin açılmasına izin verilmiyor.

Konu ile ilgili olarak teçrübesi olan arkadaşların yardımları için teşekkür ederim,


Hakan YALÇINER
 
Merhaba
Sap2000 de plastik mafsal tanımlayabilmeniz için şeçtiğiniz kesit elemanın "Betonarme dizayn" opsiyonu olması gerekir. Sap2000 de dizayn için gerekli opsiyon "concrete" menüsünde sadece dikdörtgen ve daire elemanlar için mevcuttur. İdecad statik'ten export edilen modelde her türlü kesit "other" menüsünden general section olarak atanır dolayısı ile betonarme dizayn parametreleri bulunmaz.
Plastik mafsal tanımı için eleman donatı düzeninin belirlenmiş olması gerekir.



İdecad Statik'ten export edilmiş model üzerinden itme analizi yapmak isterseniz ;
Önce betonarme dizayn opsiyonu olan kesit tanımlamalısınız (concrete menüsünden - dikdörtgen veya daire kesit tiplerinden birisi olmalıdır), tanımladığınız kesiti elemanlara Elemanı silmeden atamalısınız (Yük ve diğer bilgilerin silinmemesi için). Plastik mafsalllarınızı elemanlarınızın donatı bilgileri mevcut ise manuel olarak tanımlayabilirsiniz, Otomatik olarak atanmasını isterseniz Sap2000 de bulunan yabancı yönetmeliklere göre betonarme dizayn yaptıktan sonra elemanları çoklu seçerek otomatik olarakta atanması sağlayabilrsiniz.
 
Sayin yasin bey belirtdiginiz noktalar icin tesekkur ederim, cozum olarak bende ayni yoldan gitmek zorunda kalmistim. Umarim bir sonraki guncellemelerde daha pratik bir cozum getirilebilir. Automatic plastik mafsall ozelliklerininin kullanilmasindan yana biri olmadigimdan, ve pratik olmasi acisindan ideCAD den plastik mafsall ozelliklerin moment-egrilikden hesaplanarak momen-donme olarak atanmasi cok onemli bir gelisme olcaktir. Bunun yapilmasi ile bircok dogrusal olmayan analiz ihtiyaci buyuk olcekde karsilanacaktir,

Vakit harcayip yardimci oldugunuz icin tessekkur hayirli calismalar dilerim

Hakan YALCINER
Dogu Akdeniz Universitesi
 
Geri
Üst