V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Sehim Sorunu

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan bha
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

bha

Üye
iyi günler idecad ekteki dosyamda d10 döşemesinde döşeme açıkları fazla olmaması na rağmen sehim sorunu ile karşılaşıyorum modelleme ile ilgili bi sorunmu var şimdiden teşekkürler


Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Merhaba,

Yarı rijit diyaframa göre çözüm seçeneğini seçmişsiniz.Paneller çubuk olarak modellenmiş. Döşeme- çubuk elemanlarının birlikte meshlenmesinden kaynaklanan sonucu görüyoruz. Panelleri de kabuk olarak modelleyin ki döşeme sonlu elemanlarının modellemesi matematiksel olarak gerçeğe daha yakın olabilsin.

Tüm projelerde, analizinden sonra yapının düşey yükler altındaki deformansyonunu incelemekte fayda var. Veri/matematiksel model doğruluğu hakkında bir çok ipucu yakabilirsiniz.
 
Bu taşıyıcı sistem tasarımını yeniden gözden geçirmenizi öneririm. Sanki ciddi bir şekilde mimari baskı altında kalmış gibi hissediyorum. Sistemde doğru dürüst bir çerçeve oluşmamış. Kirişlerin çoğu konsola basıyor yada saplama.

Kolonlarınızın hemen hepsi sadece bir yönde bağlı. Kolondan konsol tasarımını terk etmenizi öneririm.

Üst rijit bodrum kat numarasını -2 girmişsiniz. Eğer bu haliyle -2 katı her iki yönde de rijit kabul ediyorsanız 1. bodrumda neden rijit kabul etmediniz. Bana kalırsa -3 daha makul olur.

Hakan beyin dediği gibi deformasyona bir bakarsanız taşıyıcı sisteminiz hakkında daha farklı kanaate sahip olacaksınız. (deformasyon büyütme faktörünün otomatik tikini iptal ederek göz atın) Döşemelerin deplasmanlarını da gözden geçirmenizde fayda var.

K31 kirişinizi 2 farklı kiriş olarak modelleyin. Kolon kiriş kesme güvenliğini aşamadığınız kolonlarınız var. Tasarım tamamlanmış mıdır bilmiyorum fakat düşük döşemeler, yırtıklar, yetersiz bağlantılı kirişler ve kolonlar vs. Ben bu sistemi sağlıklı bulmadım.

Bu anlamda siz üzmüş isem özür dilerim, fakat tedirgin olduğumu dile getirmeden edemedim.

Kolay gelsin.
 
Bende Nedim beye katılıyorum.

Bunlar şahsi görüşlerim ama fikir vermesi açısından yazıyorum

.Bodrum katların ikisi de yönetmelikteki rijit bodrum tanımına uymuyor. Rijit bodrum katı numarası -3 alınmalı
.Bodrum perdesi de olsa rijitlik dağılımı bakımından bodrum perdelerinin yerleşimi simetrik değil. Burulma düzensizliğine yol açıyor. Kütle ve rijitlik merkezleri arasında 5m civarında mesafe var.
.Kolonlarınızın çoğu pursantaj olark %1'in üstünde çalışıyor ve bu moment olarak zorlandıklarını gösteriyor.
.Aynı şekilde bazı kolonlarınız zayıf kolon durumuna düşmüş. Kesitlerini artırmanızda fayda var.
.Kolon dar kenarı olarak bu kadar kat sayısı olan bir yapıda min. 30cm kullanmanızı tavsiye ederim. Ayrıca bu durumda kolon sıkılaştırma bölgesinde etriye aralığınız 10cm' e çıkar ve uygulamada sıkıntı olmaz.
.Mimari açıdan sıkıntı olmuyorsa, mevcut perdelerinizi muhafaza ederek 2 yönde de simetrik perde eklemeniz (bazı kolonları perdeye dönüştürmeniz) sistemi rahatlatacaktır.
.Kolondan konsol tasarımına tamamen yanlış diyemiyorum. Sonuçta 3 boyutlu analiz sisteminde bu tasarıma göre tesir ve deformasyonlar hesaplanıyor.
.K31 gibi kirişlerin tek veya iki kiriş olarak modellenmesi konusunda ideStatik ekibi analiz açısından bir fark olmadığını belirtiyor. Sonuçta program saplamanın geldiği noktada düğüm noktası oluşturuyor ve kirişi ikiye bölüyor.
Sadece donatı dizaynında fark olacaktır.

sürç-ü lisan ettikse af ola...
 
Geri
Üst