V11'i Online Satın Alın

Silo temeli hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan etriye
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

etriye

Üye
öncelikle iyi çalışmalar dilerim benim kafama SİLO TEMELİ modelleme konusunda bir kaç soru takıldı.... öncelikle silo hakkında bilgi vereyim

silomuz 0mt ile 6mt arası çelik ayaklar üzerinde ardından 6mt den 15mt ye kadar ise kapalı 3 gözü olan ÇELİK silodur...

burada hareketli yük katılım katsayısını idecad de n=0.80 olarak aldım ve yaklaşık olarak 180 tonluk silolarımız mevcut (içindeki kuru madde + teçhizat +çelik iskelet)

öneri beklediğim sorularım
1-) siloda seviyede zamanla artma azalma söz konusu olduğundan dolayı bunu hareketli yük olarak mı modellemek doğru olur?
2-)modellememde 0-6 mt arasının üzerine geri kalan kısımda (9mt lik yükün oldugu kısım) 6+4.5 metre = 10.5 metre döşeme tanımladım üzerine yük verdim silonun tam dolu hali için devrilme hesabı yapmak açısından
3-)zemin değerine gelince Z2 17 ton civarında ancak ben güvenli kalmak adına Z3 15 ton değerlerini aldım Ao=0.30 ve Rx=Ry=4 Çelik silo temeli bu değerler sizce nasıl?

***silo ile ilgili kaynak bulamadım varsa paylaşabilecek arkadaşlar sevinirim

***sapda modellediğimde modal analizde çıkan ilk periyot=ÇELİK OLARAK MODELLEDİĞİMDE=0.15 çıkmakta
bu yüzden elle hesap yaptığımda da kurtarıyor ancak yinede kafama idecadde şu takıldı,

ÜST YAPI ETKİLEŞİMLİ ÇÖZÜM eğerki böyle yaparsam devrilme kurtarıyor

üst yapı ETKİLEŞİMSİZ yaparsam devrilme kurtarmıyor...

bu neden kaynaklanıyor olabilir önerilerinizi bekliyorumm üst yapı etkileşimli çözümde acaba kütlenin hepsini koruyucu moment olarak mı sisteme dahil ediyor yada atladığım bir noktamı var önerilerinizi bekliyoru

Şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar dilerim

Ekli dosyalar

• SİLOBOYKESIT.png
    SİLOBOYKESIT.png
    22.1 KB · Görüntüleme: 10,770
  • BINA YUK BILGILERI UST YAPI ETKILESIMLI.png
    BINA YUK BILGILERI UST YAPI ETKILESIMLI.png
    39.2 KB · Görüntüleme: 10,760
  • DEVRILMEUSTYAPIETKILESIMLI.png
    DEVRILMEUSTYAPIETKILESIMLI.png
    21.2 KB · Görüntüleme: 10,756
  • BINA BILGILERI.png
    BINA BILGILERI.png
    35.6 KB · Görüntüleme: 10,752
  • DEVRILMEUSTYAPIETKILESIMSIZZZ.png
    DEVRILMEUSTYAPIETKILESIMSIZZZ.png
    24.4 KB · Görüntüleme: 10,759
Re: sİLO TEMELİ HAKKINDA

üst yapı etkileşimli dosya

üst yapı etkileşimsiz dosya

tek temel olarak modellersem yine sıkıntı yok ama siloların birbirinden etkilenmemesini istediğim içiin temellerini ayrı ayrı modellemeyi düşünüyorum

Ekli dosyalar

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

buradada belirttiğiniz üzere üst yapı etkileşimi sürekli temel ve kirişli radye çözümüne dahil değil ancak benim yukarıdaki modellememde üst yapı etkileşimli aldığımda devrilme neden kurtarıyor

Merhaba,

Öncelikle programda sürekli temel sisteminde üst yapı etkileşimli çözüm yapılabilmektedir. (Tekil temel ve kirişli radye temel sistemlerinde üst yapı etkileşimli çözüm öngörülmemektedir. Alıntı yaptığınız linkte de bilgi bu şekilde verilmiştir.) Ayrıca üst yapı etkileşimli çözümde devrilme kurtarmayacak şeklinde bir genelleme yapamayız.

Projenize gelince; burada iki farklı rijit diyafram oluşumu söz konusu ve rijit diyaframlar birbirinden bağımsız... Programda Devrilme kontrolü yapılırken her iki diyaframda oluşan koruyucu ve devirici momentlerin toplamları birbiri ile oranlanıyor. Bu nedenle devrilme kontrolü için her bir rijit diyaframı ayrı projeler olarak giriniz.

İyi çalışmalar

öncelikle ilginize teşekkürler

sanırım anlaşamadığımız bir nokta söz konusu ben temelleri ayrı ayrı da modelledim, 2 silo tek temel farklı rijit diyafram modeliylede modelledim

ve her ikisinde de sistemim kirişli radye olarak tasarlamıştım...(Tekil temel ve kirişli radye temel sistemlerinde üst yapı etkileşimli çözüm öngörülmemektedir.)
buna istinaden linkte verdiğim üst yapı etkileşimli ve üst yapı etkileşimSİZ modellerde aynı yük aynı sistemde sadece analiz kısmında bunu işaretlediğimizde

devrilmeyle ilgili kurtarmayan kısım (üst yapı etkileşimsizde kurtarmıyor)
0.648<0.5

;bunu tıkladığımızda yani üst yapı etkileşimli çözüm yaptığımızda
0.442<0.50
devrilmeyle ilgili kısım değeri kurtarıyor gözüküyor

merak ettiğim konu üst yapı etkileşimli çözüm ve üst yapı etkileşimsiz çözümde idecad de sistem çözümlenirken nasıl bir yol izleniyor aynı model ve sistem parametrelerinde neden devrilmede farklı sonuçlar oluşuyor

Üst yapı etkileşimli çözümde temel çökmelerinden oluşan uç kuvvetler üst yapı hesabında dikkate alınır. Bu nedenle kat yatay kuvvetleri ve deprem momentleri, değişim göstermektedir.
Eğer anlaşılmayan başka nokta varsa telefonla iletişime geçmeniz daha uygun olur.

Geri