V11'i Online Satın Alın

Sistemini yarı rijit olarak çöz diyor

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan yeni
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

yeni

Üye
arkadaşlar kafama takılan 2 sorun var

1-) yapılan projeler genelde tam rijit olarak çözüldüğünü gördüm bazılarıda sistemini yarı rijit olarak çöz diyor...bunlar arasında sistem olarak ne fark var

2-) R katsayısını 7 alıp çözdüğüm sistemde temel apl. planı istediğimde orada Rx=6.98 , Ry=6.98 olarak çıkıyor bunu nasıl yorumlamalıyım

Re: SORU ...

yeni:1vy03t19' Alıntı:
arkadaşlar kafama takılan 2 sorun var

1-) yapılan projeler genelde tam rijit olarak çözüldüğünü gördüm bazılarıda sistemini yarı rijit olarak çöz diyor...bunlar arasında sistem olarak ne fark var

2-) R katsayısını 7 alıp çözdüğüm sistemde temel apl. planı istediğimde orada Rx=6.98 , Ry=6.98 olarak çıkıyor bunu nasıl yorumlamalıyım

1-) 1. Soru için bu başlığı inceleyin;
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
2-) Perdeli çerçeveli ve yüksek süneklik düzeyinde tasarlanan binalarda R katsayısı 7 dir. Ancak sistemde B1 düzensizliği olması durumunda yada perde taban kesme kuvvetinin toplam tabana kesme kuvvetine oranı %75 'den büyük olması durumunda R katsayısının yönetmelikte verilen formüllere göre düşürülmesi gerekir.

Program B1 düzensizliği durumunda R katsayısını otomatik düşürür, diğer durumda ise elle müdahele etmeniz gerekir. Program 6.98'i iki yönde de eşit verdiğine ve kendisi hesapladığına göre sisteminizde B1 düzensizliği var diyebiliriz. Projenizi eklerseniz sorunun nerede olduğuna bakılabilir.

yeni:c73tch4d' Alıntı:
proje aşşağıdaki linkte

Bodrum kattaki perdeler su basman perdesi olarak işaretlendiği için bodrum kat etkili kesme alanına dahil edilmiyor. Ayrıca zemin katta bodrum perdelerin üzerine duvar yükü girilmediği için zemin kattaki duvar etkili kesme alanı 1.kata göre daha az hesaplanıyor. Analiz/Kat Parametreleri/Düzensizlikler Sekmesinde duvar ve perde etkili kesme alanlarına müdahale edebilirsiniz.

yeni":3bt6uoqm' Alıntı:
proje aşşağıdaki linkte

Vakit darlığı yüzünden çok detaylı bakamadım ama,
Zemin katta sınır düzeyde B1 düzensizliği var.
Mimariyi bilmiyorum ama 1. kattaki duvar alanı zemin katın yaklaşık 3 katı olduğu için B1 düzensizliğine yol açıyor.
Bodrum kattaki Y yönündeki perdelerin 'Su Basman' işaretini kaldırın. Zaten bodrum da Y yönünü rijit kabul ettiğiniz için işaretlemenize gerek yok.
Zemin kattaki duvar alanını Analiz--->Kat Parametreleri---->Düzensizlikler bölümünden Akx ve Aky satırına kendiniz girin. B1 sorunu çözülür.
Ayrıca zemin kattaki kolon alanınız bodrum dan fazla gözüküyor, onu incelersiniz.

forumu biraz araştırdımda genel itibari ile sadece bodrumda perde varsa subasman olarak işaretlenmelidir deniyor..şimdide su basman olarak işretlemeyi kaldırın deniyor kafam karıştı hangisini ve neye göre baz alacam birde Akx ve Aky ye ne kadr duvar yükü girmem lazım 19 cm lik tuğla kullanılıyorsa oraya 0,8 tf/m değerinimi girmeliyim

yeni":3372nlh7' Alıntı:
forumu biraz araştırdımda genel itibari ile sadece bodrumda perde varsa subasman olarak işaretlenmelidir deniyor..şimdide su basman olarak işretlemeyi kaldırın deniyor kafam karıştı hangisini ve neye göre baz alacam birde Akx ve Aky ye ne kadr duvar yükü girmem lazım 19 cm lik tuğla kullanılıyorsa oraya 0,8 tf/m değerinimi girmeliyim
İfade yanlış anlaşılmış veya yanlış yazılmıştır. Öncelikle panel objesinin su basman olarak işaretlenmesi analiz sonuçlarını etkilemez. Su basman olarak işaretlenen perdeler alfaS kontrolünde ve b1 düzensizliği kontrolünde dikkate alınmazlar. Katınız rijit kabul edilmişse bu kattaki perdenin su basman olarak işaretlenmesine gerek yoktur.
Akx ve Aky, duvar yükü değil alanıdır. duvar uzunluğu*duvar kalınlığından bulunur. Kat parametreleri diyaloğunda F1 tuşuna basarak yardım alabilirsiniz.

Anlaşılmayan bir nokta varsa telefonla iletişime geçebilirsiniz.

Tel: 0-224 -220 67 17

bide bodrumu rijit kabul edersek su basman olarak almamıza gerek yok demişsnz bodrum perdelerini yanlız bu projede sadece Y yönünde rijit bu dediğinz bunun içinde geçerli mi

Ekli dosyalar

• Akx.png
    Akx.png
    115.1 KB · Görüntüleme: 10,272

yeni":24gmj984' Alıntı:
bide bodrumu rijit kabul edersek su basman olarak almamıza gerek yok demişsnz bodrum perdelerini yanlız bu projede sadece Y yönünde rijit bu dediğinz bunun içinde geçerli mi
Bu sütuna etkili duvar alanı olarak bu kattaki toplam duvar alanını yazmanız gerekiyor. (İlave değer olarak girilmesi gereken alanlar kolon ve perdeler)

Aky= B1 düzensizliği raporunda mevcut duvar alanı (1.54) m2+perde üzerinde olan duvar alanı(1.398m2)=2.94 m2

Ayrıca sol taraftaki perdenin üzerinde duvar varsa o alan da dahil edilmeli.

Re: Soru ...

hocam eğer sistemde B1 düzensizliği olmasaydı biz bu değerleri yinede perdelere yük olarak ekleyecekmiydik ?

yeni:2qf4ff6a' Alıntı:
hocam eğer sistemde B1 düzensizliği olmasaydı biz bu değerleri yinede perdelere yük olarak ekleyecekmiydik ?

Duvar yükünün ilave yük olarak perdeler üzerine girilmesi doğru olur. Ancak programda perdelere girilen ilave yük B1 düzensizliğini etkilemez.

Perde üzerine yük tanımlama ile ilgili aşağıdaki linkten bilgi alınabilir.

levent hocam yeni bir proje üzerinde bunu uygulayayaym dedim attığunz linkide inceledim bu seferde şu aşşağıdaki hatalardan kurtulamıyorum

Ekli dosyalar

• Adsız.png
    Adsız.png
    84 KB · Görüntüleme: 9,547

Tanımladığınız yüklerin yönü yanlış olabilir. Projenizin son halini ekleyin inceleyelim.

yeni":2hmgmytl' Alıntı:

*Toplam Nd>0.45*Toplam Nk uyarısı radye sınırlarının hatalı oluşmasından kaynaklanıyor. S07 ve S11 kolonlarının bir kısmı radye döşeme sınırının dışında kalmış. Radye sınırlarını kolonların tamamını içine alacak şekilde oluşturun.

*Bodrum kat Y yönünde riji X yönünde rijit kabul edilmemiş. X yönündeki perde "su basman" olarak işaretlenmediği için alfaS kontrolüne dahil ediliyor" Bu yüzden alfS değeri 0.75 ten büyük çıkıyor. 3 aksındaki panel objeleri su basman perdesi olarak işaretlenirse, alfaS hesabında dikkate alınmazlar.

Not: Bodrum çevre perdeleri üzerine herhangi bir yük tanımlanmamış.

bodrum çevre perdelerine yük ekledim....neden sadece 3 aksındaki perdeleri subasman olarak işaretlyrz

Ekli dosyalar

• Adsız.png
    Adsız.png
    75 KB · Görüntüleme: 9,523

*Akx ve Aky sütunlarına girdiğiniz değerden bahsediyorsanız onlar yük değil, duvar etkili kesme alanlarıdır. Lütfen önce ilgili yönetmelik maddelerini inceleyiniz.

*İlgili kat y yönünde rijit kabul edildiği y yönündeki perdeler alfaS kontrolüne dahil edilmez.

Bu sorunu otomatik olarak ortadan kaldırabileceğimiz bir yol yokmu çünkü bazıları hiç bununla uğraşmıyor.

Geri