V11.13 kullanıma sunulmuştur.

SPEKTRUM TASARIMI İLE İLGİLİ BİRKAÇ SORU

receptalha

Yeni Üye
Merhaba; genel olarak yaşadığım bir sıkıntı üzerinden sizin tavsiyelerinize ihtiyacım var.

Projelerimde gelen geoteknik raporuna göre tasarım ivmelerini aşağı bırakıyorum. Bu şekilde girdiğim raporlar analiz hesaplamalara yatay elastik spektrum tasarım değerleri olan TA ve TB değerlerini rapor sayfasına yansıttığı için yapı denetim ve belediye elemanları zemin değerlerinin yanlış olduğunu söylüyorlar.

Kontrol amaçlı baktıkları değerler TAD ve TBD değerlerinin görülmesini istiyorlar. Ama TAD ve TBD değerleri formülle hesaplandığını es geçiyorlar.

Bunu kendilerine anlatmam için benim emin olmam lazım. Bu geoteknik rapora göre girdiğim tasarım spektrum değerleri doğru mu?

Ayrıca herhangi bir farklı işlem daha yapmam lazım mı?

GEO_Sayfa_1.png

GEO_Sayfa_2.pngGEO_Sayfa_3.png

Ekli dosyalar

• GEO.pdf
    GEO.pdf
    280.8 KB · Görüntüleme: 10
Zemin ve Spektrum bilgilerini TBDY 2018 Analiz ayarları sihirbazı adımlarını takip ederek giriniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Enlem ve boylam bilgisini girdikten sonra çevrim dışı opsiyonunu kullanarak spektrum değerlerini hesaplatın.
e-devlet üzerinden afad deprem tehlike haritasında aynı koordinatlar için yukarıda gönderdiğiniz raporu oluşturun.
Ss ve S1 değerlerinde fark var ise bu değerleri düzenleyebilirsiniz.
tbdy sihirbazında çevrimdışı seçeneği kullanılarak elde edilen spektrum değerleri program tarafından hesaplanmaktadır. afad ve ideyapı farklı algoritmalar kullandığı için değerlerde ufak farklar olabilir. birebir aynı çıkmaz.
(çevrimiçi ve çevrimdışı seçenekleri kullanılarak elde edilen deprem sonuçları çok az fark eder.)
deprem haritasındaki değerlerin aynısını kullanmak istiyorsanız, spektrum değerlerini (ss, s1) siz girebilirsiniz.
1679054697856.png

Ta ve Tb TBDY 2018 formül 2.3'e göre hesaplanır
1679055370281.png

Raporlarda Ta ve Tb değerleri basılır. Tab ve Tbd değerleri için TBDY 2018 2.6 daki basit formülle kolayca hesaplanabilir.
Not: Aşağıdaki zemin parametreleri sizin projenize ait değerler değildir. Örnek bir rapordur
1679054951599.png1679055062987.png

Zemin ve Spektrum bilgilerini TBDY 2018 Analiz ayarları sihirbazı adımlarını takip ederek giriniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Enlem ve boylam bilgisini girdikten sonra çevrim dışı opsiyonunu kullanarak spektrum değerlerini hesaplatın.
e-devlet üzerinden afad deprem tehlike haritasında aynı koordinatlar için yukarıda gönderdiğiniz raporu oluşturun.
Ss ve S1 değerlerinde fark var ise bu değerleri düzenleyebilirsiniz.
tbdy sihirbazında çevrimdışı seçeneği kullanılarak elde edilen spektrum değerleri program tarafından hesaplanmaktadır. afad ve ideyapı farklı algoritmalar kullandığı için değerlerde ufak farklar olabilir. birebir aynı çıkmaz.
(çevrimiçi ve çevrimdışı seçenekleri kullanılarak elde edilen deprem sonuçları çok az fark eder.)
deprem haritasındaki değerlerin aynısını kullanmak istiyorsanız, spektrum değerlerini (ss, s1) siz girebilirsiniz.
Ekli dosyayı görüntüle 32375

Ta ve Tb TBDY 2018 formül 2.3'e göre hesaplanır
Ekli dosyayı görüntüle 32381

Raporlarda Ta ve Tb değerleri basılır. Tab ve Tbd değerleri için TBDY 2018 2.6 daki basit formülle kolayca hesaplanabilir.
Not: Aşağıdaki zemin parametreleri sizin projenize ait değerler değildir. Örnek bir rapordur
Ekli dosyayı görüntüle 32376Ekli dosyayı görüntüle 32377
Öncellikle teşekkürler bu konu ile ilgili problemim yok. Dediğiniz gibi yapıp sonrasında ise Geoteknik rapor dahilinde küçük düzeltmeler yapıyorum.

Sorum şu:

Ben ilgili düzeltmeleri yapıp analiz raporu çıktısı aldığımda geoteknik raporu üzerinde belirttiğim düşey elastik zemin tasarımlarına ait Tad ve Tbd değerlerinin ilgili idare ve yapı denetim tarafından Yatay elastik zemin değerleri olduğu varsayılıp o şekilde düzeltme istiyorlar.

Konu ile ilgili kendilerine nasıl bir açıklama yapmalıyım. Spektrum tasarımımım geoteknik raporuna uymasına rağmen böyle bir istekte bulundukları için işler çıkmaza giriyor. Teşekkürler.

Yukarıda açıkladığım şekilde TBDY 2018 Analiz ayarları sihirbazını kullanarak e-devlet afad haritasından elde ettiğiniz Ss ve S1 değerlerini manuel değiştirdiğinizde Afad haritasından aldığınız rapor ile ideCAD raporu değerleri birebir tutmalıdır
Eğer fark olan bir yer varsa projenizi ve rapordan ekran görüntüsü alarak paylaşın inceleriz.

Az önce belirttiğim gibi Tad ve Tbd değerleri raporda basılmamaktadır. Raporda basılan değerleri kullanarak Ta/3 ve Tb/3 ile bu değerler elde edilebilir.
1679054951599-png.32376

Tad ve Tbd değerleri düşey elastik tasarım ivme spektrumu ile ilgili değerlerdir.

TBDY 2018 Bölüm 2.0 Simgeler kısmında açıklamaları yer almaktadır. incelenebilir.
1679063891068.png

1679063655269.png

Ekli dosyalar

• 1679063596911.png
    1679063596911.png
    67.9 KB · Görüntüleme: 6
  • 1679063719658.png
    1679063719658.png
    97.6 KB · Görüntüleme: 6
Yukarıda açıkladığım şekilde TBDY 2018 Analiz ayarları sihirbazını kullanarak e-devlet afad haritasından elde ettiğiniz Ss ve S1 değerlerini manuel değiştirdiğinizde Afad haritasından aldığınız rapor ile ideCAD raporu değerleri birebir tutmalıdır
Eğer fark olan bir yer varsa projenizi ve rapordan ekran görüntüsü alarak paylaşın inceleriz.

Az önce belirttiğim gibi Tad ve Tbd değerleri raporda basılmamaktadır. Raporda basılan değerleri kullanarak Ta/3 ve Tb/3 ile bu değerler elde edilebilir.
1679054951599-png.32376

Tad ve Tbd değerleri düşey elastik tasarım ivme spektrumu ile ilgili değerlerdir.

TBDY 2018 Bölüm 2.0 Simgeler kısmında açıklamaları yer almaktadır. incelenebilir.
Ekli dosyayı görüntüle 32391

Ekli dosyayı görüntüle 32389
Hocam teşekkür ederim cevabımı almış oldum.

Benim değerlerim tutuyor sadece küçük küsüratlar var ama idare ve yapı denetimin iş bilmezliğinden çıkmaza giriyordu kendilerine de aynı açıklamayı yapacağım. Kendileri Ta ve Tb değerlerini Tad ve Tbd değerleri zannetiğinden raporun hatalı olduğunu söylüyorlardı. Artık kesin bir şekilde açıklama yapabilirim.

Geri