statik 10.82 ile 10.59 versiyon arasında yönetmelik farkı varmı?

sezaryuksel

Yeni Üye
10.59 da çözülen raporu alınan proje 10.82 versiyonda yeniden hesap yaptırıldığında bazı temel, kolon ve ve kirişlerde donatı yetersizliği hatası veriyor.ana sorum şu . 10.59 ile çözülen bir proje bu gün itibariyle yönetmeliğe aykırı mıdır
 
Hayır değildir. Ancak o versiyon itibariyle bazı kontroller yapılmıyor olabilir.
v10.59 da çıktı alırken yapılmayan ama sizin proje müellifi olarak yapmanız gereken kontroller güncellemeler ile programa eklendi.
Ve her güncellemede hangi kontollerin ekleniği yapılan güncellemeyle birlikte duyuruldu.

18.06.2021
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
07.07.2021
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
V10.59 sürümünden V10.82 sürümüne kadar yapılan çalışmalar aşağıda listelenmiştir.

v10.81’de v10.59’a göre geliştirilen olanaklar 18.06.2021

1. tbdy 2018'e göre kuyu temel hesabı ve raporları yapıldı.
2. frp(karbon fiberle güçlendirilmiş polymerler) ile güçlendirme seçeneği eklendi.
3. doğrusal performans hesabında kesit akma noktası hesaplama yöntemine caltrans idealize seçeneği eklendi.
4. güçlendirilmiş kolon tanımlı yapılar için riskli yapı analizinde düzenlemeler yapıldı.
5. riskli yapı raporuna mevcut eleman bilgileri eklendi.
6. riskli yapı raporuna, yapı genel bilgileri raporu ve tasarım spektrumu parametreleri eklendi. (lütfullah özhan, emin ışık)
7. riskli bina ve performans analizinde kullanılan kolon mantosu betonarme raporu görseli yenilendi.
8. riskli bina analizinde çok büyük m değeri için raporda eksenel kapasite aşıldı uyarısı eklendi.
9. kolon, kiriş ve perde elemanlarında kapasite oranı 1’den büyük olduğu durumda betonarme diyaloglarında uyarı mesajı eklendi.
10. analiz ayarları sihirbazında, tasarım spektrumu sekmesinde fs ve f1 değerleri bilgi olarak eklendi.
11. kapasite tasarım oranları 3b görselleştirmede veriliyor. kapasite kontrolü 1’den büyük olduğu durumda kırmızı renk ile gösteriliyor.
12. kolon, kiriş ve perde elemanlarında kapasite oranı 1’den büyük olduğu durumda rapora uyarı mesajı eklendi.
13. perdelerin çubuk olarak modellenmesine artık izin verilmiyor. perde ayarları diyaloğunda bulunan “çubuk olarak modelle” seçeneği bu nedenle kaldırıldı. perdeler otomatik olarak artık kabuk olarak modelleniyor.
14. perde grubu raporlarında, perde başlık bölgesi donatı adetleri perde çizimleri ile tutarlı hale getirildi.
15. başlıksız bodrum perdelerinin kesişim bölgesindeki düşey donatı düzeni iyileştirildi.
16. kirişlere de kolonlar olduğu gibi kapasite kontrolü olanağı eklendi.
17. döşeme üzerine girilen mimari duvarların yüklerini gösteren döşemeye etkiyen duvar yükleri raporu eklendi.
18. döşeme üstünde girilen mimari duvarda açılan kapı pencere boşlukları duvar yük hesabına eklendi. yükte oluşan boşluk değeri kadar azaltma yapılıyor.
19. döşeme üzerinde girilen mimari duvarların yüklerinde, duvar objesinde tanımlı olan üst kotlar duvar yük hesabında dikkate alınıyor.
20. objelerin katlardaki görünürlüğü gösterimine bağlı olarak çizilen çizgilerde, zum ve kaydırma işlemleri için iyileştirmeler yapıldı.
21. perde grubu eğilme tasarımı raporu görseli yenilendi.
22. perde grubu ve perde betonarme diyaloğuna ilk sekmede yer alan, purs, sgpurs, hes as, geras ve fazlaas sütunları kaldırıldı. yerine vd, ve, vr, vemax, en büyük kapasite oranı sütunları eklendi.
23. perde grubu diyaloğuna, x ve y yönü için en büyük kapasite oranları sütunları eklendi.
24. perde yatay yükleri raporundaki değer 2 değeri veri girişine uyumlu hale getirildi.
25. tdy 2007 göre çözülmüş projelerde seçmeli raporda tbdy 2018 deprem parametreleri raporu kapatıldı.
26. döşeme betonarme diyaloğunda hız optimizasyonu yapıldı.
27. ribbon menüde araçlar sekmesi altında bulunan ımport/export menüsü için düzenlemeler yapıldı.
28. proje yüklemesi sırasında oluşan yavaşlık için hız optimizasyonu yapıldı.
29. h (toprak yükü) kombinasyonu, raporda yükleme ve kombinasyonlar başlığı altına açıklama olarak eklendi.
30. perde betonarme diyaloğuna giriş işleminde hız optimizasyonu yapıldı.
31. kolon ve perde betonarme diyaloglarına benzer şekilde, perde grubu diyalogunda, perde ismi çift tıklandığında planda tıklanan perdeye zum yapılıyor.
32. grup perdenin üst katlarında grup yapılmamış perde ve/veya kolonların bulunması durumunda, üst katlara doğru süreklilik durumuna göre çizimlerde iyileştirmeler yapıldı.
33. üst yapı etkileşimli çözüm yapılan projelerde tekil temellerin olduğu durumda, analiz başlangıcında uyarı mesajı eklendi. yapı analizi temelden ayrı çözülüyor. tekil temel sistemi ayrı çözülüyor.
34. perde grubu kesme dayanımında kesişen başlık bölgelerinin iyileştirilmesi kapsamında, perde ayarları diyaloğunda bulunan, sol ve sağ başlık enine donatılarını vr hesabında kullan ve gövde enine donatılarını başlıkta kullan seçenekleri kullanıcı seçiminden kaldırıldı.
35. kiriş donatıları diyaloğunda, kullanıcı tarafından donatı değiştirildiğinde, maksimum pursantaj değeri aşılıyorsa artık uyarı veriliyor.
36. kuyu temelde kohezyondan hesaplanan zc, çekme çatlağı değerinliği değeri kuyu temel raporuna ekledi. (ara semerci)
37. kuyu temelde "zemin yüksekliği" değeri artık üst kota göre alınıyor. bu değişiklikle kuyu temel yüksekliğinden bağımsız veri girişi sağlandı. (ara semerci)
38. birden fazla bodrum kat olan yapılarda, perde ve kolon betonarme diyaloğunda bodrum katlar üst kattan alt kata göre sıralanmıyordu. artık sıralanıyor.
39. farklı kademeli radye temel sistemlerinde üst kot radye plağından, alt kot radye plağında bağlayan rijit kollar artık oluşturulmuyor. kademeli temel ve asansör kuyulu temel sistemleri için iyileştirmeler yapıldı.
40. sürekli temeli boydan kesen kesit hattı ile oluşturulan kesit çizimleri iyileştirildi.
41. kuşak birleşimi kaynaklar sekmesinde bulunan şematik gösterim düzeltildi.
42. istinat duvarı ve kuyu temelde gövde çirozlarının metraj ve çizimleri eklendi.
43. eleman seçilip, ctrl + q kısa yol tuşu ile açılan betonarme diyalogda tüm katlar seçeneği işaretlendiğinde seçilen eleman tüm katlarda listelenmiyordu. artık listeleniyor. (erhan mollaoğlu)
44. analiz ayarları sihirbazında verilen, bina yükseklik sınıfı (bys) ve bina yüksekliği ile karşılaştırma notu, r katsayısı seçim nedeni raporuna da eklendi.
45. tbdy 2018 4.3.2.4.b kontrolünde baz alınan kenar perdelerin projedeki konumuna ilişkin seçenekler, perde ayarları diyaloğuna eklendi. program geometriye göre otomatik bulsun seçeneği yanında kullanıcı kendisi de tanım yapabiliyor.
46. rapor programında baskı önizleme iyileştirildi. raporda kullanılan imajlar artık kendi ölçeklerinde konumlarına uygun olarak gösteriliyor.
47. çelik çizim - montaj çiziminde ana elemana bağlanan yardımcı elemanlar üzerindeki ölçüler levha kenarından değil, delik ortasından da verilmesi seçeneği eklendi. (olcay polat)
48. çelik birleşimlerde kullanılan profil elemanlarının yuvarlanmış kısımları, çizimlerde ve ölçülendirmede kapatıldı. ( yusuf tezcan)
49. analiz ayarlarında bulunan, (4/5)r uygula seçeneğinin işaretlenmemesi gereken durumlar için de raporlara kontrol eklendi.
50. kolon parametreleri diyaloğuna gereken donatıyı fiber modeli kullanarak hesapla seçeneği eklendi. seçenek işaretlendiğinde kolon donatıları eksenel kuvvet ve bileşik eğilme etkisi altında fiber model ile, işaretlenmediğinde eksenel kuvvet ve bileşik eğilme etkisi altında eşdeğer dikdörtgen yöntemine göre hesaplanıyor.
51. çelik mesnet birleşiminde bilyeli modeli seçildiği durumda, çelik çizimlerinde mesnet bilyeleri de çizimlere eklendi. (emre turutoğlu)
52. x veya y doğrultusunda olmayan çelik iskelenin izometrik görüntüsü ve cephe görüntüsü çizimleri düzenlendi. (erhan mollaoğlu)
53. çelik izometrik çizimlerde bazen görünmeyen kirişlerin görünmesi için iyileştirmeler yapıldı. (erhan mollaoğlu)
54. farklı kotlarda bulunan bazı makasların, çizimde verilmesine ilişkin iyileştirme yapıldı. (çağatay özcan)
55. nervür ve kaset döşemeler için ts500 11.3.2 maddesine göre en fazla 70 cm diş aralığı olabilir kontrolü geometri kontrolüne ve raporlara hata mesajı olarak eklendi.
56. nervür ve kaset döşemeler için ts500 11.3.2 maddesine göre en az 10 cm diş genişliği olabilir kontrolü geometri kontrolüne ve raporlara hata mesajı olarak eklendi.
57. dairesel kolonların kalıp planındaki gösterimi, tek tek çizgilerin birleştirmesi şeklinde değil artık tek çember olarak yapılıyor. (emre turutoğlu)
58. kaynaklı birleşim ve kutu/boru profiller için kaynaklı birleşimde çizimlerde kaynak kalınlığı eklendi. (lütfü özkan)
59. projede kiriş kenetlenme boyu(ab) hatası varken rapor alındığında hata verilmemesi ancak çizim veya metraj alındıktan sonra hata verilmesi durumuna ilişkin iyileştirme yapıldı. (betül öksüz çetin)
60. çelik çizim ayarlarına ölçülendirme çizgilerini uzat seçeneği eklendi. bu seçenekle, çizimde oluşturulan ölçülerin çizgileri referans noktalarına kadar uzatılabiliyor. (levent çeliktürk)
61. perde grubu yapılan güçlendirme perdeleri perde grubu diyaloğunda ön izlemesi gösterilmiyordu. artık gösteriliyor.
62. çizgi kalınlıklarını göster opsiyonu kapalı iken bazı çizgilerin kalınlıklı gösterilmesine ilişkin iyileştirmeler yapıldı.
63. projede güçlendirme objesi yokken güçlendirme çizimi alınmak istendiğinde uyarı mesajı ekledi.
64. betonarme kirişler arasına çelik tali kiriş tanımlandığında varsayılan birleşim her iki tarafı da bulonlu olacak şekilde çift köşebentli birleşim olarak değiştirildi.
65. istinat duvarı ve kuyu temel raporunda donatı yetersizliklerinin gösterimine ilişkin iyileştirmeler yapıldı.
66. mevcut proje içerisine dwg çizimi import edilirken programın kapanıyordu. bu durumu engelleyen iyileştirme yapıldı.
67. istinat duvarında kayma direnci açısının 30-35 aralığında girilmemesi durumu için uyarı mesajı eklendi. toptan göçme kontrolü için iyileştirmeler yapıldı.
68. petek kirişler için çelik kiriş ayarlar diyaloğuna, petek deliklerin yerleşimi ters çeviren seçenek eklendi.
69. iskele sistemleri betonarme yapı sistemi olmadığı için, iskele projelerini için, yapı genel bilgisi raporlarında beton malzeme ve etkin kesit rijitlikleri artık verilmiyor.
70. kullanıcı tanımlı pafta ve antet tasarımda kullanılması için, il, ilçe, kullanım amacı, pafta, ada, parsel, enlem, boylam, bina sistemi, süneklik düzeyi, taşıyıcı sistem tipi x / y yönü, kat sayısı gibi projede tanımlı bilgiler paftalara ve antenlere eklenebiliyor. kullanıcı tanımlı antet ve proje kapaklarında bu bilgiler istenirse kullanılabilir. (basri akyıldız)
71. kısa başlık perdesinde geometri kontrolündeki 1/6 perde boyut kontrolü geometri kontrolünden çıkarıldı.
72. geometri kontrolünde ts500 10.3 maddesi dolayısıyla, tekil temel minimum boyutu kontrolü 100 cm'den , 70cm’e düşürüldü.
73. kısa başlık perdesinde çizimde görünen, gereksiz fi0/0 yazısı kaldırıldı.
74. cephe ve çatı aşıkları için aşık komutu ayrıldı. artık aşık ve kuşak olarak iki komutla veri girişi yapılıyor.
75. analiz modeli yapı deformasyonları animasyonu için hız optimizasyonu yapıldı. (erhan mollaoğlu)
76. kolon düşey açılımlarında etriye açılımlarının tipleştirilerek çizilmesi için iyileştirmeler yapıldı.
77. mimari ile uyumlu yap ve statik ile uyumlu komutları birleştirildi.
78. kiriş bağlantılarında sorun olmamasına rağmen sadece geometri kontrolünde mesnetsiz kiriş hatası veren proje için geometri kontrolünde düzenleme yapıldı. (sidar elban)
79. 3b tüm yetersizlikler ekranında bir perde grubuna tıklandığında artık perde raporu değil, perde grubu raporu açılıyor.
80. kenardan kaçıklıklı dairesel kolon üst katta boyutu küçüldüğü durumda geometri kontrolünde hatalı kolon yerleşimi hatası veriliyordu. bu uyarı kaldırıldı.
81. çelik aşık raporunda kaplama yükleri sayfasında verilen kar ve rüzgar yükü bölümünde virgülden sonra 2 hane yerine artık 3 hane veriliyor. (hakan baykara)
82. tbdy 7.3.4.1 (b) maddesi kontrolünde kullanılan nd artık tüm depremli kombinasyonlar için en büyük değere göre alınıyor. önceden betonarme tasarıma esas alınan kombinasyon değeri kullanılıyordu.
83. betonarme genel ayarları diyaloğuna fiber beton modelini kullanarak kapasite oranı kontrolü yap seçeneği eklendi.
84. eğrisel ve yay kirişlerde düşey deprem etkisi için tasarım spektrumu kullan seçeneği işaretlenmesine karşın, tekrar diyaloğa girildiğinde işaretsiz görünüyordu. düzeltildi.
85. ribbon menüde komut arama kutucuğuna metraj yazıp betonarme metraj tıklayınca oluşan program kapanma durumu giderildi.
86. kiriş betonarme diyaloğunda dengeli donatı oranı hatası kontrolü kiriş donatıları değiştirildiğinde tekrar analiz yapılmasına gerek kalmadan otomatik olarak kontrol ediliyor.
87. bazı durumlarda perde birleşimlerinde çizilen fazla çizgiler düzeltildi.
88. perde düşey açılımlarında perde sürekliliği ile ilgili çizim sorunları düzeltildi.
89. kolon aplikasyondaki kolon taramaları kaldırıldı isteğe bağlı perde başlık bölgelerinde tarama yapılabiliyor.
90. betonarme elemanlar için tanımlanan statik materyal terimi statik malzeme olarak değiştirildi. buna bağlı olarak diyaloglarda ve yapı ağacında artık malzeme terimi kullanılıyor. (erhan mollaoğlu)
91. istinat duvarında pas değerinin negatif çıkması durumuna ilişkin iyileştirme yapıldı.
92. kat genel ayarları diyaloğuna girilmesi ile bazen oluşan program kapanması durumu giderildi.
93. tbdy 7.4.3.1 kiriş kenetlenme boyu kontrolünde (ab hatası) küsurat düzeltmesi yapılmıştır.

v10.82’de v10.81’e göre geliştirilen olanaklar 07.07.2021

1. analiz sırasında verilen bilgi ekranında, fiber modelle yapılan kolon betonarmesi için hesap adımları bilgisi eklendi
2. riskli bina analizi raporunda tbdy 2007 yazısı tbdy 2018 olarak değiştirildi.
3. riskli yapı analizi sırasında verilen bilgi ekranında, etki kapasite hesabı yapılıyor bilgisi eklendi.
4. riskli bina raporunda modal hesap raporları eklendi. (gazi demir)
5. yeni idecad ikon tasarımı programlara eklendi.
6. kat genel ayarları diyaloğuna girilmesi ile bazen oluşan program kapanması durumu giderildi.
7. riskli bina analizi raporlarında donatı korozyon katsayısı değeri eklendi.
8. riskli bina analizi raporunda taşıyıcı eleman donatı bilgileri ve döşeme yük bilgileri eklendi.
9. kiriş betonarme diyaloğunda k3 kirişi kırmızıydı ama yanında herhangi bir uyarı harfi yok durumu giderildi.
10. hata bildirimi yokken, kiriş açılımı aldıktan sonra kiriş betonarme diyaloğunda bazı kirişlerde (ab) uyarısı vermesi durumu giderildi. (gökçe yaslan)
11. projede analiz ayarlarına tıklandığında "parametre hatalı" mesajı gelmesi durumu giderildi.
12. kat penceresinde seçilen elemandan farklı elemana ait betonarme diyaloğuna girildiğinde, o elemanın için betonarme diyalogları boş geliyordu. artık boş gelmiyor. (basri akyıldız)
13. 2b çizim sayfalarında betonarme diyaloglarına girildiğinde program kapanması durumu giderildi.
14. performans analizi yapılan projede 3b modelde renk problem oluşması durumu giderildi.
15. riskli bina analizinde sınırlı ve kapsamlı seçildiğinde, elastisite modülleri sınırlı ve kapsamlı düzey oranlarına göre değişiyordu. elastisite modülleri her durum için artık aynı kullanılıyor.
16. kolon betonarme diyaloğunda mantoları göster aktif iken donatılar sekmesine tıklayınca program kapanması durumu giderildi.
17. bloğu patlatılmış aşığı kopyalamaya işleminde program kapanması durumu giderildi.
18. projede kazık detaylarda vc (betonun kesmeye katkısı negatif olduğu görülüyordu) ve kesme sorunu vardı ancak as hatası vermesi durumu giderildi. artık bu durumda kesme hatası veriliyor.
19. kombinasyon ayarları diyaloğunda satır ekle diyaloğuna basınca program kapanması durumu giderildi. (basri akyıldız)
20. analiz ayarları diyaloğu genel ayarlar sekmesinde bulunan rijit diyafram modelleme yöntemi ifadesi diyafram modelleme yöntemi olarak değiştirildi.
21. döşeme ve radye döşeme üzerine tanımlanan çizgisel döşeme yüklerinin raporda görünmemesi durumu giderildi.
22. döşeme ve radye üzerine tanımlanan noktasal ve çizgisel döşeme yükleri perspektif penceresinde, analiz modelinde görünmemesi durumu giderildi.


Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

 
10.59 da çözülen raporu alınan proje 10.82 versiyonda yeniden hesap yaptırıldığında bazı temel, kolon ve ve kirişlerde donatı yetersizliği hatası veriyor.ana sorum şu . 10.59 ile çözülen bir proje bu gün itibariyle yönetmeliğe aykırı mıdır
Hayır değildir. ancak o versiyon itibariyle bazı kontroller yapılmıyor olabilir.
v10.59 da çıktı alırken yapılmayan ama sizin proje müellifi olarak yapmanız gereken kontroller güncellemeler ile programa eklendi.
Ve her güncellemede hangi kontollerin eklendiği yapılan güncellemeyle birlikte duyuruldu.
 
V10.82 itibariyle yapılan kontroller.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Geri
Üst