V11'i Online Satın Alın

Subasman katında fazla donatı çıkması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan BurakKD
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

BurakKD

Yeni Üye
Merhabalar,
Analiz sonucunda bir hata görünmüyor fakat ben donatıları incelediğimde,

1. Size ekte gönderdiğim projede subasman katındaki S05 kolonu üst kattaki kolonlara göre çok fazla donatı atıyor.
2. Subasman katındaki P04 perdesindede gövde donatısı bir sırada 13 taneye yakın atıyor.

Bunların çözümü hakkında görüşleriniz varsa iletirseniz çok sevinirim. Cevabını için teşekkür ederim.
NOT: Zemin katta yükseliğini atıp subasman perdesi tanımlamayı biliyorum fakat perde genişliğini kurtaramıyorum yükseklik 450 olduğu için

DOSYA EKTEDİR.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Merhaba
Önerilerim;
--F aksı kolonlarında çerçeve oluşturun, (hesabın kurtarmamasının bir sebebi de bu.)
--Merdivenleri mesnetleyin (doğru mesnetleme yapmazsanız deprem hesabında doğru sonuç alamayabilirsiniz.)
--Merdiveni su basman katında, alt kolunun oturacağı kiriş veya perdeye mesnetleyin,
--Donatı seçiminden perde düşey donatıları Q12 seçin,
--Grup perdeler deki sabitleme kaldırın, gerekirse daha sonra sabitlersiniz,
--Rx ve Ry seçimini sihirbazdan yapın her ikisi de A15 olacak,
--Bu seçimleri yaptıktan sonra hesap yaptırın,
--Program sizi yönlendirerek 4/5 hesap yaptırın diyor,
--Tekrar hesap yaptırın,
--Bu aşamada hatalar veriyor bu hataları düzeltirsiniz.

Ünver ÖZCAN

Ünver bey,
Öncelikle cevabınız için teşekkür ediyorum. Dediğiniz önerileri dikkata aldım. Fakat F aksından mimari açıdan kiriş geçiremiyorum. Bundan dolayı orada bir çerçeve oluşturamıyorum. Dediklerinizi yaptım fakat gene subasman katındaki kolonda sg pursantajı çok yüksek çıkıyor. Program analiz sonucu yetersizlik veya raporda bir hata tespit etmiyor.
Benim anlamadığım zemin katta 6 minör 6 majör yönde atılan kolon neden subasman katında döşeme tanımlamadığım halde 12 18 gibi aşırı donatı oranı çıkıyor. Burda ben hatalı bir model mi oluşturmuşum yoksa idecadsel bir problem mi mevcut ben bunu merak ettim. İdecad yetkilileride cevap verirse çok memnun olurum.
Şimdiden cevaplarınız için tekrardan teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.

Ayrıca daha iyi anlaşılması adına takıldığım noktanın resimini ekte iletiyorum.

Ekli dosyalar

• 1.JPG
    1.JPG
    181.1 KB · Görüntüleme: 1,653
Subasman perdesi girdiğinizde subasman perdesinin irtibatta olduğu kolonların iç kuvvetlerinde sıçramalar oluşur. Bu da bu kolonların hem kesme dayanımını hem de boyuna donatısını etkiler. Dolayısıyla bu projede subasman katında sonuçlar normaldir.

Döşeme girmeden bu katı "rijit bodrum kat" tanımlamanız da uygun değil. Bu katın diğer tüm taşıyıcılarla birlikte davarnamadığı durumlarda dört tarafı perde de olsa bu katı rijit bodrum seçemeniz uygun olmaz.

İsmail bey,
Yorumlarınız için teşekkür ederim.
Subasman katına döşeme tanımladığım zaman subasman yüksekliği 1.5 m olduğu için bu seferde göreli kat ötelemesi hatası alıyorum. Ve kolonlara döşeme yükleri tesir ediyor. Bu durumda yanlış bir yaklaşım değil mi ?
Bunun en doğru yaklaşımı sizce nasıl modellenmelidir ? (Döşeme tanımlamadan o katı rijit tanımlamamak vb.) Kıymetli görüşlerinizi bekliyorum.
Görüşleriniz için tekrar teşekkür ederim.

BurakKD:2v2lzbai' Alıntı:
İsmail bey,
Yorumlarınız için teşekkür ederim.
Subasman katına döşeme tanımladığım zaman subasman yüksekliği 1.5 m olduğu için bu seferde göreli kat ötelemesi hatası alıyorum. Ve kolonlara döşeme yükleri tesir ediyor. Bu durum da yanlış bir yaklaşım değil mi ?
Bunun en doğru yaklaşımı sizce nasıl modellenmelidir ? (Döşeme tanımlamadan o katı rijit tanımlamamak vb.) Kıymetli görüşlerinizi bekliyorum.
Görüşleriniz için tekrar teşekkür ederim.
Eklediğiniz projede subasman katında diyafram oluşumu olmadığı için katın rijit kabul edilmemesi (Kat Genel Ayarlarında bu kat için Rijit sütununun işaretlenmemesi) uygun olur.

İyi çalışmalar

Subasman katına döşeme tanımladığım zaman subasman yüksekliği 1.5 m olduğu için bu seferde göreli kat ötelemesi hatası alıyorum. Ve kolonlara döşeme yükleri tesir ediyor. Bu durum da yanlış bir yaklaşım değil mi ?
Evet yanlıştır. Levent bey size doğrusunu önermiş.

Geri