V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Subasman kat ve Düşey deprem etkisi hakkında

Rıdvan TURAN

Kıdemli Üye
Merhabalar,
Bir yapı projesinde;

1.konu
subasman ve otoparkı tek bir kat olarak tanımladım. Bu tasarımda herhangi bir sorun yok.
subasman ve otoparkı ayrı bir kat olarak tanımladım. Bu tasarımda ise düşey taşıyıcı elemanlarımda subasman katında absürt donatılar çıkıyor.
Hangi tasarımı yapmam doğru bir kabul olur ?
ayrı kat olarak tanımlamam gerekirse subasman katta bulunan düşey taşıyıcı elemanlarımdaki absürt donatılar neden?

not: belediye ayrı bir kat olarak tanımlanmasını istiyor.

2.konu

Asansör kulesinde kiriş üzerine oturan kolonlarım bulunmakta. düşey deprem etkilerini hangi elemanları seçip tanımlamam gerekiyor ?

***projeler ekte paylaşılmıştır***

Ekli dosyalar

1.konu
subasman ve otoparkı tek bir kat olarak tanımladım. Bu tasarımda herhangi bir sorun yok.
subasman ve otoparkı ayrı bir kat olarak tanımladım. Bu tasarımda ise düşey taşıyıcı elemanlarımda subasman katında absürt donatılar çıkıyor.
Hangi tasarımı yapmam doğru bir kabul olur ?
"çift kat.cde" projesinde 1.50 metre yüksekliğinde ayrı bir kat olarak tanımlanan subasman katında döşemeler tanımlanmış. Projedeki gibi 1.5 kotunda diyafram (döşemeler) yani kat oluşumu varsa model doğrudur.
"tek kat.cde" projesinde ise subasman kotunda döşemeler olmadığı için bu model de doğrudur.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

ayrı kat olarak tanımlamam gerekirse subasman katta bulunan düşey taşıyıcı elemanlarımdaki absürt donatılar neden?
Analiz ayarlarında diyafram dış merkezlik etkileri için "Dinamik dışmerkezlik yöntemi" seçenek olarak değerlendirilebilir.

1760420655520.png

2.konu
Asansör kulesinde kiriş üzerine oturan kolonlarım bulunmakta. düşey deprem etkilerini hangi elemanları seçip tanımlamam gerekiyor ?
Kirişe oturan kolonu/kolonları ve kolonun/kolonların oturduğu kirişler için "Düşey tasarım etkileri için deprem spektrumunu kullan" seçeneğinin işaretlenmesi yeterli.

1760421856553.png

İyi çalışmalar

sn @Levent Özpak normalde subasmanımda döşeme yok ve tek kata ilave olarak atılmış subasman perdelerim içeride yok. sadece hasır takviyeli döşeme yapacağız yerinde. bu yüzden otopark katına dahil ederek çözdüm ancak belediye ayrı bir kat ve rijit kat olarak subasmanı seçmelisin dedi. ben bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. acil yorumlarınız lazım.

Subasman kotunda döşeme yoksa subasman yüksekliği zemin kat yüksekliğine ilave edilerek modellenebilir.
Subasman katı ayrı bir kat olarak modellenmesi durumunda ise subasman kotunda diyafram(döşeme) yani kat oluşumu olmadığı için katın rijit kabul edilmemesi uygun olur.

Subasman kotunda döşeme yoksa subasman yüksekliği zemin kat yüksekliğine ilave edilerek modellenebilir.
Subasman katı ayrı bir kat olarak modellenmesi durumunda ise subasman kotunda diyafram(döşeme) yani kat oluşumu olmadığı için katın rijit kabul edilmemesi uygun olur.
subasmanda dolgu üzerine atılan çelik hasır takviyeli beton diyafram olarak kabul edilmez doğru mu hocam

sn @Levent Özpak
1. düşey deprem etkisi seçeneğini seçtiğimiz elemanların bu hesaplarını nereden görebilirim?
2. iki kiriş arasına tanımlanan kirişler üzerine (tali kiriş) kolon tanımlanabilir mi? b3 düzensizliğine girer mi?

1. düşey deprem etkisi seçeneğini seçtiğimiz elemanların bu hesaplarını nereden görebilirim?
“Düşey deprem etkileri için tasarım spektrumu kullanılan” seçeneği işaretlendiğinde ilgili elemanlar için düşey spektrum grafiği kullanılır. Kolon ve kiriş tasarım kuvvetleri raporunda Ez(R) yüklemesi olarak verilir.

1760446385191.png
2. iki kiriş arasına tanımlanan kirişler üzerine (tali kiriş) kolon tanımlanabilir mi? b3 düzensizliğine girer mi?
TBDY2018' de şekil 3.4'e göre üzerine kolon oturan kirişlerin kolonlarla birlikte çerçeve oluşturması gerekiyor.
1760447708355.png

Geri