V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Subasman kotu bağ kirişleri

iyi çalışmalar
temel üzerinde tüm kolonların subasman perdesi ile birbirine bağlayınız. subasman kotu kalıp ve donatı planı veriniz. subasman kotunda dolgu üzerinde donatılı beton gösteriniz.
Deprem yönetmeliğinde 16.8.5.2 de bag kirişleri temel kazısına uygun olarak temel altından kolon tabanına kadar olan yükseklikte yapılabilir. ya da
16.8.5.5 bağ kirişleri yerine betonarme döşemeler de kullanılabilir. bu durumda döşeme kalınlıgı 15 mm den az olmayacaktır. döşemenin ve içine konulan donatının denk 16.13 ile verilen hesabı gösterilmelidir.
benim merak ettiğim yönetmelik bu iki maddeden birini yapmanız yeterli derken yapı denetim kontrol elemanları ikisi aynı anda yapılmalıdır diyor bu konuda ne yapmamı önerirsiniz? teşekkürler.
 
Yönetmelikte anlatılan bağkirişi ile alakalı kurallardır. Bağ kirişlerini ister subasman perdeleri, bağkirişler veya yeteri kalınlıkta donatılı betonarme plak ile yapabilirsiniz.
Yapı Denetimdeki arkadaşlar uygulamada yapılan defakto bir durumdan bahsetmiş olabilir.

Şöyle ki; bodrum katı olmayan ve don derinliğinden dolayı gömmeniz gereken bir temeliniz vardır. Temel üst kotunu -1 m'de oluşturdunuz..

1. subasman perdeleri/bağkirişleri ile tüm kolonlar biribirine bağlanır (20x100, 25x100 vs)
2. aralarda havuzlar oluşacaktır, bu havuzlar dolgu malzemesi ile doldurulur. (stabilize dolgu tercih edilir)
3. dolgunun üzerine 10~15 cm Q188/188 veya fi8/20 tek sıra donatılı beton dökülür,
4. projede subasman seviyesi kalıp ve donatı planı verilir, kesitlere işlenir...



Bina çevresine dönülen subasman perdesinin içinde kalan tüm alanı doldurup da aynı uygulamayı yapabilirsiniz, ancak uygulamayı yapacak yüklenicinin dolguyu iyice sıkıştıracağından emin olamıyorsanız tavsiyem tüm kolonları bağlayıp, betonarme plak ekleyerek iyice sıkışmama ihtimali olan dolgudan kaynaklı çökmeleri bertaraf etmiş olursunuz.

Burada yerleştireceğiniz betonarme plağın hesabını yapmanız gerekmez. Yerleştirilen donatılar konstrüktiftir. Saha betonu gibi düşünebilirsiniz.

Sonuç olarak; istenilen şey dolgudan kaynaklı bir detaydır ve çizimlerinize subasman kalıp planı yanısıra yukarıdaki detaya benzer bir detay eklemeniz işinizi görecektir.

iyi çalışmalar...
 

Ekli dosyalar

  • 1.JPG
    1.JPG
    138.4 KB · Görüntüleme: 4,350
Öncelikle cevabınızın için teşekkür ederim. bende bahsettiğiniz şekilde binayı dıştan 25 cm lik subasman perdesi ile dönüyorum ve detaylarını veriyorum 15 cm çelik hasır detayı da veriyorum kalıp planı yanı sıra istenen subasman kat donatı planını da ilave edeceğim. bunlar yeterli iken bina içinde kalan diğer kolonlarda subasman perdesi ile baglanmalı şeklinde istek alıyorum bu yapmak zorunda değilim ama yapmam isteniyor sizce hem hasır detayı ve donatı planı hemde tüm kolonların subasman perdesi ile baglanması şart mı?
 
Önce şunu öğrenmenizi öneririm: Tüm kolonları subasman perdeleriyle bağlama gerekçeleri nedir?
1. "Bağ kirişi görevi görsün" ise yanılıyorlar, tahmin ediyorum ki radye temeliniz var... kolonlarınız zaten biribirinden bağımsız davranmayacaktır. Ekstra "bağkirişi"ne gerek yok.
2. Dolgunun kompaksiyonu ile alakalı tereddütleri varsa, alanları küçülterek daha kompakte dolgu elde edilebilir gibi bir düşünceleri varsa bu daha makul gelebilir, yapmanızda bir beis yok. Tavsiye edebilirler ama zorlayamazlar... Uygulamacı, stabilize malzeme kullanarak, tabakalar halinde sulama sıkıştırma yapıp üstüne de temiz bir plak koyarsa maksat yine hasıl olur. Bunun üstüne gelecek duvarlar da kaplamalar da deforme olmayacaktır.
Eğer 2.görüşe sahiplerse sadece kolonları bağlatmaları yetmez, duvar gördügünüz her here subasman/bagkiriş eklemenizi istemeliler..

Not: Kamu projelerinde yapılagelen uygulama: tüm kolonları subasman perdeleri ile bağlamak şeklindedir. Ortaya çıkan havuzların üzerine gelecek duvarlar ortalarda kalıyorsa bu duvarların da altlarına subasman/bagkiriş teşkil ettirilir.
(Dolgu kompaksiyonuna pek güvenilmiyor. Stabilize malzeme yerine geri dolgu malzemesi kullanır yüklenici genelde... bu gibi noksanları bertaraf edip yapı konforunu arttırmak için bu uygulama tercih edilir)
 
Geri
Üst