V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Subasman perdelerinde A1 düzensizliği

Merhabalar,

İdecadda yeniyim ve öğrenmeye çalışıyorum Siz tecrübeli mühendis arkadaşlarım projeyi yorumlar ve varsa hataları gösterirlerse minettar kalacağım.

Benim rastladığım ve işin içerisinden çıkamadığım nokta; subasman perdelerinde a1 düzensizliği çok fazla çıkıyor. Diğer yandan göreli ötelemeler normal olarak çok düşük. Nedenini anlayamadım.

Proje biraz büyük. Yardım eden arkadaşlara şimdiden teşekkürler

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Re: Subasman Sorunu

Arkadaşım projenize daha bakmadan size bir şey soracağım subasmanı perdeleri için ''subasmanı,diğer katlarda devam etmiyen sürekliliği olmayan panel'' işaretini koydunuzmu acaba?
 
merhaba,

Sisteminiz her iki yönde de alfas>0.40 koşulunu sağlıyor. süneklik düzeyini karma seçebilirsiniz(yüksek perde-normal çerçeve).

KEMAL YALVAÇ
 
merhabalar.

Sistemi yüksek süneklik olarak seçsem bir sorun teşkil eder mi? Hangisi daha uygun?

Bunun dışında eksik gördüğünüz bir şeyler var mı?

@sarıdurmus

Hocam, dediğiniz gibi subasman olarak tanımladım.
 
merhaba,

Yüksek sünek çözümde ilgili yönetmelik maddelerini sağlamak zorunda kalırsınız. ekonomik tasarımdan uzaklaşırsınız (kesme güvenliğinde daha büyük kuvvetlerle uğraşırsınız, birleşim kesme, güçlü kolon şartlarını özenle sağlamalısınız.)
Yönetmelik karma çözüm için size izin veriyor. Yüksek sünek çözemezsin de demiyor....

İyi çalışmalar,

KEMAL YALVAÇ
 
Bu duruma su basman perdelerinde A1 düzensizliği değil de su basman perdelerinin bulunduğu katta A1 düzensizliği demek doğru olur.
A1 düzensizliği kat diyaframı düzleminde ele alınır. Ancak maksimum öteleme yapıp düzensizliğe sebep olan elemanlar su basman/bodrum perdeleri olabilir.
Su basman yada bodrum perdesi de olsa bu elemanları simetrik yerleştirmeye şahsen özen gösteriyorum.

ideCad de perde elemanlarının 'Su basman' olarak işaretlenmesi sadece bu elemanların aldığı taban kesme kuvvetlerinin AlfaS hesabına ve B1 düzensizliği kontrolünde etkili perde kesme alanına dahil edilmemesine yarar. Analizi değiştirmez.

Sistem sünekliğini seçmek proje müellifinin inisiyatifindedir. Karma veya normal sünek yapı tasarlayabilmek için yönetmelik bazı şartlar koymuştur.

Süneklikle ekonominin her zaman doğru bir orantısı olmayabilir. Genel olarak yüksek sünek tasarımlarda deprem kuvvetlerinin 'yüksek sünek' davranış neticesinde daha çok sönümlendiği kabul edilir.

Bu kabule göre deprem yükü azaltma katsayısı R 'nin değeri yüksek sünek yapılarda karma ve normalden daha fazladır.
Yapının yüksek sünek davranabilmesi için kolon-kiriş birleşim bölgelerinde ve etriye dizaynında bazı kriterler getirilmiştir.

Karma ve normal sünek yapılarda ise R katsayısı düşürülerek yapının doğrusal elastik olarak taşıyabileceği deprem yükleri arttırılmaktadır. Sistem ve elemanlar daha fazla yatay yük tesirinde çözülür fakat kolon-kiriş birleşim bölgesi güvenliği, güçlü kolon kontrolü ve etriye sıkılaştırması gibi bazı yüksek sünek tasarım esaslarından muaf tutulur.

Herkese iyi çalışmalar.
 
merhaba,

sayın ignegren'in paylaştığı sistem deprem yüklerinin perde-çerçeve paylaşımı açısından yüksek sünek-R=7 (alfas<0.75) ve karma-R=6 (alfas>0.40) çözümleri için gerekli şınır koşulları sağlıyor.
Deprem yönetmeliğinde tanımlı R katsayısı değerleri üst sınır değerlerdir. Mühendis gerekli gördüğü durumlarda güvenlik açısından R katsayısını yönetmelikte belirtilen değerden daha küçük alabilir.(ancak daha büyük alamaz...)
Bu anlamda ingegren yüksek sünek-R=6 yaklaşımında neyi öngördüğünü bilmiyorum (sahsen fikrim boyle bir sistemde daha buyuk tasarım kuvvetleri hedeflemek bence anlamsız.)
Yinede sayın ingegren in R katsayısı seçimine müdahale etmek istemedim. güvenlik açısından öngörüleri olabilir.
Önceki yazımda R=6 yüksek sünek sistemden, R=6 karma sisteme geçilmesi durumunda ekonomi sağlanacağını belirtmiştim. Bu konuda kendimle hemfikirim. Ancak R=7-yüksek sünek çözüm yapılacaksa, Tasarım kuvvetlerinin azalması ancak aynı zamanda yüksek sünek şartlarının da(kesme güvenliğinde kapasite momentleri vs.) devreye girmesi açısından ekonomik açıdan sizin de soylediğiniz gibi kesin bir yargıya varamayız. sistemi her iki şekilde de çözüp sonuclara bakmamız gerekir. Ekonomik açıdan olumlu da olabilir olumsuzda...

iyi çalışmalar.

KEMAL YALVAÇ
 
sayın proisa,

''ideCad de perde elemanlarının 'Su basman' olarak işaretlenmesinin analizi değiştirmeyeceğini söylemişsiniz. alfas ve B1 düzensizliği katsayısı, R katsayısını yakından ilgilendiren parametrelerdir.
Bu cümlenizde tam olarak neyi ifade etmeye çalıştınız. Bilgilendirirseniz sevinirim.

İyi çalışmalar.

KEMAL YALVAÇ
 
Eğer ki rijit bodrum kat numarasını doğru seçtiyseniz perdelerin subasman olarak işaretlenmesi veya işaretlenmemesi hesapları değiştirmez.
 
merhaba ömer bey,

Size aynen katılıyorum. Ancak ''analizi değiştirmez'' gibi genel bir açıklama bence doğru olmaz. Yapının durumuna göre bazen sadece bir bölümünde üste devam etmeyen perde bulunan yapılarda eğer rijit kat kabulu yapmadıysak ve bu perdeleri programa subasman perdesi olarak tanıtmadıysak hatalı sonuçlara sebebiyet verebiliriz. diğer türlü bu perdeler rijit bodrum katta tanımlıysa ve rijit kat programa doğru tanımlandıysa işaretlenmeyebilir. ancak ben yinede alışkanlık olarak, hataya sebebiyet vermemesi açısından binanın en üstüne kadar devam etmeyen perdelerde bu seceneğin işaretlenmesi taraftarıyım.

İyi çalışmalar dilerim.

KEMAL YALVAÇ
 
Selamlar,

Projemde yalvaç arkadaşımın dediği gibi yüksek sünek tercih ettim ve R katsayısını 6 aldım. Nedeni ise zeminin çok kötü olması ve gerekirse jetgrout yapılırsa bile yapı zemin etkileşimindeki bir takım belirsizliklerden dolayı binanın periyodunu artıracak ve bu umulmadık tesirlere yol açacağıdır. Hatta bir ara R yi 5 bile almayı düşündüm ama ne kadar doğru olur bilemedim. Sizce doğru mu yapıyorum? Sizin öneriniz? Hangi R katsayısı ile çözmek lazım?

Bir ikincisi projemdeki asansör perdesinin yerleşiminden dolayı, rijitlik merkezi ve kütle merkezi arasındaki uzaklık çok fazla. Yeterince denemelere rağmen bir türlü birbirlerine yaklaştıramadım. Bunun neticesinde ek burulma momentlerinden de korkmuyorum değil. Her ihtimale karşı yüksek sünek tercih edip R yi düşük alarak yüksek deprem kuvvetleriyle çözmek bana daha mantıklı geldi. Güvenli tarafta kalmak başka ne yapılabilir bilemedim.

Yine önerilerinizi bekliyorum. Rijitlik merkezi ile Kütle merkezindeki bu bariz fark sizce sorun yaratır mı? Ne gibi önlemler almak lazım? Siz değerli görüşlerinizi bekliyorum.

Teşekkürler şimdiden.
 
sayın ingegnere,

Zemin ile ilgili tanımlamayı zaten spektrum eğrisinde yapıyoruz. Bu anlamda zemin durumunu dikkate alarak ilaveten bir artırıma gitmenize bence gerek yok. Yönetmelik bu durumu dikkate alıyor. Biz daha çok üst yapıyla ilgili, ek güvenlik ihtiyacı hissettiğimiz durumlarda (örn:yumuşak kat) R katsayısına müdahele ediyoruz.

Ancak yönetmelik-zemin kapsamında şüpheleriniz varsa onu bilemem, TA-TB aralığında (yapı periyodunuz bu aralıktaysa) spektrum katsayısını S(T)=2.5 yetersiz buluyor olabilirsiniz. Bu şüphenizi R'yi azaltarak gidermek istemeniz de normaldir. Ancak R için şunu alın diye kesin bir görüs belirtememiz doğru olmaz. Yinede kendi fikrim 6 dan dahada az almamanız yönündedir. çünkü zaten R=7 iken 6 alarak azaltma yapmıstınız.

Bütün bu süphelerinizi gidermenizin esas yolu yapınızı rezonans etkisinden uzaklaştırmaktır. Üst yapı etkileşimli çözümünüzden sonra yapı 1. periyodunuzu kontrol edin Z4 için 0.2-0.90 sn aralığında değilse rahat olabilirsiniz. deilse rijitlikten biraz taviz verip yapınızın periodunu bu aralıktan uzaklaştırınız. İzlemeniz gereken öncelikli yol bu olmalıdır. Yoksa R katsayını ne kadarda azaltsanız yapınızın rezonans etkisine karsı koyması çok zor olacaktır.

İyi çalışmalar...

KEMAL YALVAÇ
 
Bende şahsi fikirlerimi belirtmek isterim yapınızı inceleme fırsatım olmadı ancak şunları söyleyebilirim.Yönetmelik rezonans ihtimaline karşılık çok geniş bir aralık tespiti için önlem almıştır.Buda bizi güvenli tarafta kılmıştır.Şayet zemin Z4 sınıfı ise Ta -Tb arası 0.2-0.9 sn arasında zemin karakteristik periyodu tanımlıyoruz.Bu aralık Z1 0.1-0.30 sn arasıdır.Bizim rezonans etkisi dediğimiz şey bildiğiniz üzere yapının periyodu ile zemin hakim periyodunun çakışmasıdır.Kafamızda canlandırdığımız üzere zemin ile yapı aynı tarafa salınım yaptığında deprem itkisi 2 kat bir etki oluşturur.Bu zeminin durumuna göre Vs dalga hızı sismik rapordan bakıldığında iletim hızı düşükse bu değer artabilir.Ama dediğim gibi bu aralığı tutturmak için 0.2-0.9 arasında diyelim zemin hakim periyodumuz 0.6 yapımızın 1.periyodu 0.6sn olursa o zaman bile yönetmelik 2.5 kat artırarak gerekli önlemi alıyor.Ben yapının gereksiz yere deprem kuvveti almasına karşıyım nedeni yönetmelikte bu değerler hakkında yorum açık durumların olmamasıdır.

Diğer mesele rijitlik merkezi kütle merkezi farkı asansör perdelerinden kaynaklı durumlarda burulma tesirleri önemlidir.Bunun için yapınızın ilk modu burulma modundaysa problem teşkil edebilir.Sisteme müdahele edemiyorsanız yapacak pek birşey yok.Asıl çözüm perdenin simetriğine perde koymak veya uzun kolon koymak.

saygılar
ÖMER FARUK ÇAKIL
 
Geri
Üst