V11'i Online Satın Alın

Subasman perdesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan AUGURD
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AUGURD

Üye
Merhaba..
-Asansör subasman perdesi yaptığımda 140 cm uzunluk yapmam gerekiyor ve 1/6 oranını sağlamıyor nasıl bir çözüm üretebilirim?
-Aynı perdede(P104) Kesme güvenliği sağlamıyor ve donatı yetersizliği hatası alıyorum sebebi nedir p96 perdesi aynı olmasına rağmen onda almıyorum.
-Radye asansör boşluğu açtığım zaman çok fazla zımbalama alıyorum zımbalama donatısı güvenlimidir ve tavsiye edilirmi veya nasıl çözebilirim radye kalınlığı hariç.
-K14 ve K15 kirişlerimde kolon kiriş kesme problemi yaşadığımdan o kirişleri sürekli değilde sağ ve sol uçlarından kıvırıyorum ve sorunum çözülüyor sağlıklı bir yöntemmidir önerirmisiniz?
-Subasman perdesi yerine hatıl tanımlayabilirmiyim idecadde?

Ekli dosyalar

• Ekran Görüntüsü (39).png
    Ekran Görüntüsü (39).png
    169 KB · Görüntüleme: 1,423
  • Ekran Görüntüsü (40).png
    Ekran Görüntüsü (40).png
    7.5 KB · Görüntüleme: 1,421
  • Ekran Görüntüsü (41).png
    Ekran Görüntüsü (41).png
    115.8 KB · Görüntüleme: 1,413
  • Ekran Görüntüsü (42).png
    Ekran Görüntüsü (42).png
    183.3 KB · Görüntüleme: 1,424
AUGURD:2rc75h9m' Alıntı:
Merhaba..
-Asansör subasman perdesi yaptığımda 140 cm uzunluk yapmam gerekiyor ve 1/6 oranını sağlamıyor nasıl bir çözüm üretebilirim?
Merhaba,
Perde Özelliklerinde "Subasman/tüm katlarda devam etmeyen perde" seçeneğini işaretleyiniz.

Aynı perdede(P104) Kesme güvenliği sağlamıyor ve donatı yetersizliği hatası alıyorum sebebi nedir p96 perdesi aynı olmasına rağmen onda almıyorum.
P104 ve P96 perdeleri aynı değil. Taşıyıcı elemanlar bulundukları konum, taşıyıcı sistem vb. sebeplerden dolayı farklı tesirler alırlar.
Perdelerdeki KAS(-)Kesme sorunu kesit yetersizliğinden veya yatay donatı(etriye) yetersizliğinden kaynaklanır. "T.D.Y 2007 madde 3.6.7., Denklem 3.18" Perde/Perde Grubu Kesme Güvenliği Raporunda detaylı bilgi verilmektedir.
-Ve>Vr ise yatay gövde donatı(etriye) yetersizliği söz konusudur. Daha büyük donatı çapları seçilerek sorun çözülebilir.
-Ve>0.85*Ac*Fcd ise; sınır değerler aşılıyor demektir. Perde eni/boyu büyütülebilir. (Perde boyutlarını özellikle perde uzunluğunu arttırmak perde rijitliğini dolayısıyla perdenin alacağı kesme kuvvetini de büyütecektir. Her zaman çözüm olmayabilir.),daha yüksek dayanımlı beton kullanılabilir,
perdeye gelen kesme kuvvetini azaltacak şekilde taşıyıcı sistemde düzenlemeler yapılabilir vb. (Sisteme yeni perdeler ilave edilebilir, diğer taşıyıcı elemanların boyutları artırılabilir vb.)
Bu konuyla ilgili aşağıdaki linkleri de inceleyebilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

-Radye asansör boşluğu açtığım zaman çok fazla zımbalama alıyorum zımbalama donatısı güvenlimidir ve tavsiye edilirmi veya nasıl çözebilirim radye kalınlığı hariç.
-Radye temelde zımbalama sorununu aşmak için;
Radye döşeme kalınlığı attırılabilir.
Zımbalama sorunu dış kolonlarda ise ve ampatman yoksa ampatman yapılabilir.
Beton sınıfını attırılabilir.
Kolon/perde boyutu attırılabilir.
Kolon-Perde Özellikleri/Zımbalama donatıları sekmesinde Zımbalama donatısı kullanılabilir... (Seçilen zımbalama donatısının çizimleri otomatik yapılmamaktadır. Radye zımbalama raporunu inceleyerek ve 2 boyut olanaklarını kullanarak sizin yapmanız gerekir)

Asansör kuyusunun modellenmesi ile ilgili:
-K14 ve K15 kirişlerimde kolon kiriş kesme problemi yaşadığımdan o kirişleri sürekli değilde sağ ve sol uçlarından kıvırıyorum ve sorunum çözülüyor sağlıklı bir yöntemmidir önerirmisiniz?
Kolon kiriş birleşim kesme güvenliği sorunun çözümü için sürekli kirişleri süreksiz hale getirmek hatalı bir yaklaşım olur, önerilmez.
-Subasman perdesi yerine hatıl tanımlayabilirmiyim idecadde?
Programda hatıl diye bir komut yoktur. Hatıldan kastınız, bağ kirişi ise , bağ kirişi temel elemanıdır.

Not: Nihai analizde perde, döşeme ve radye sonlu eleman genişliklerinin küçültülerek örneğin (25cm) analiz yapılmasını öneririz.
İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• s_b.png
    s_b.png
    26.8 KB · Görüntüleme: 1,378
Cevabınız için teşekkür ederim öncelikle..
Radyede kritik bir boşluk açıyoruz ama bunu tanımlamamız gerekmez mi programa?
Töleransı %5 alıyorum yönetmelikte böyle diyor.
zımbalama donatılarını kendisi atamıyor mu ne yapmam gerekiyor?

AUGURD:2qhoqz5m' Alıntı:
Cevabınız için teşekkür ederim öncelikle..
Radyede kritik bir boşluk açıyoruz ama bunu tanımlamamız gerekmez mi programa?
Yerinde boşluk açıp bırakıyorsanız uygulamanız gerekir. Ancak asansör çukurunun linkini verdiğim Sıkça sorular dokümanı 1. madde de olduğu gibi uygulanması önerilir.

Töleransı %5 alıyorum yönetmelikte böyle diyor.
Programda Analiz Ayarları/Yük güvenlik sekmesindeki hesap ve kesit kontrolü tölerans seçenekleri yönetmelik maddesi değildir. Kullanıcılarımızdan gelen istek üzerine program eklenmiştir.
zımbalama donatılarını kendisi atamıyor mu ne yapmam gerekiyor?
Kullanılacak zımbalama donatısı Kolon-perde özellikleri/ "Zımbalama donatıları" sekmesinden kullanıcı tarafından seçilir. Seçilen zımbalama donatısı türüne ve TBDY 2018' göre zımbalama kontrolü otomatik yapılır.
Radye zımbalama kontrolü raporunda kullanılan zımbalama donatısına ait bilgiler verilir. Zımbalama donatısı çizimleri otomatik yapılmaz. Kullanıcı tarafından yapılmadır.
Zımbalama donatısı çizimlerinin gösterimi genel halleriyle TBDY 2018 şekil 7.16' da verilmektedir.
İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• zımbalama1.png
    zımbalama1.png
    12.8 KB · Görüntüleme: 1,385
  • z_c.png
    z_c.png
    90.4 KB · Görüntüleme: 1,380
Geri