V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

taşıyıcı sistem davranış katsayısı ve dayanım fazlalığı katsayısı

bunları kendim mi hesaplayıp yazmam gerekiyor yoksa kendisi mi giriyor doğru değerleri acaba
Ekleme ve bilgilendirme yapmak istedim. R katsayısı bizim yönetmeliğimizin tasarım felsefesindeki en önemli araçlarından biri. R katsayısıyla hesaplanan deprem kuvvetlerini düşürüyoruz. Peki bunu neden yapıyoruz, yapılarımızın elastik ötesi davranışlarla -plastik rotasyon, deplasman vb-, enerji sönümleyeceğini düşünerek 50 yılda %10 ihtimalle olması beklenen depremi göz önüne alarak (klasik türde yapılar için) ekonomik bir çözüm sağlamaya çalışıyoruz. Dolasıyla, R katsayısının fazla olması daha az deprem kuvvetine göre tasarım yapmanıza olanak sağlıyor, bunu da belli koşullarla deprem yönetmeliği bize ruhsat veriyor. Düşük eksenel kuvvet altında kolonlar, güçlü kolon-zayıf kiriş, kolon-kiriş birleşimlerinin kesme güvenlikleri gibi kavramlarla, azaltılan deprem kuvvetinin sönümlenebileceğinin garantisini sağlamaya çalışıyor. D katsayısı ise sünek davranış göstermeyeceği düşünülen bazı eleman ve durumlar için daha yüksek deprem kuvveti altında tasarım yapma amacıyla kullanılıyor -radye temel gibi-. Belki bu anlattığım bilgilere vakıfsınızdır ama anlaşılması çok önemli olmasına karşın bazen bilinmediğine şahit oluyorum, ekleme yapmak istedim, herkese iyi çalışmalar.

Geri